Jump to content

Sterownik do zacierania

bnp

Recommended Posts

Jestem na etapie rozmów z człowiekiem o możliwości wykonania sterownika do kociołka elektrycznego z "Lidla"

Zaproponował sterownik on/of :

Więc tak:

Sterownik utrzymywał był stała temperature na zasadzie termostatu typu on/off z pętlą histerezy np na poziomie 0.1stopnia.

Ustawiało by sie 4 cykle - dla każdego z nich czas trawania temperaturę jaka ma byc utrzymywana

Jeden automatyczny proces napewno da sie wgrać nie wiem jak będzie z drugim jeśli starczy pamięci w procesorze to drugi tez będzie.

w zależności od ilości wykonanych sterowników cena kształtowała by się w granicach 150-200 zł.

Myślę że cena jest atrakcyjna.

czekam na chętnych

im więcej nas będzie tym taniej

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cześć.

Przede wszystkim histereza na poziomie 0,1°C to jakaś pomyłka. Ja w swoim sprzęcie mam 1°C a uważam że spokojnie wystarczyło by 3°C. Optymalnie było by dyby histerezę dawało się samemu zaprogramować.

To co pisze Anteks to obowiązek ale wystarczy mieszadło i grzałkę zasilić z tego samego gniazdka 230V sterowanego przez termostat i zawsze jak włączy się grzałka, włączy się mieszadło. Zapytaj gościa jak będzie sterowane 230V - mam nadzieję że napisze że przez optotriak i triak - żadnych przekaźników.

Powodzenia :beer:

Cześć.

Przede wszystkim histereza na poziomie 0,1°C to jakaś pomyłka. Ja w swoim sprzęcie mam 1°C a uważam że spokojnie wystarczyło by 3°C. Optymalnie było by dyby histerezę dawało się samemu zaprogramować.

To co pisze Anteks to obowiązek ale wystarczy mieszadło i grzałkę zasilić z tego samego gniazdka 230V sterowanego przez termostat i zawsze jak włączy się grzałka, włączy się mieszadło. Zapytaj gościa jak będzie sterowane 230V - mam nadzieję że napisze że przez optotriak i triak - żadnych przekaźników.

Powodzenia :beer:

Po wyłączeniu grzania dno jest jeszcze gorące , myślę że mieszadło musiało by jeszcze trochę pracować

Cześć:)

Po wyłączeniu grzania dno jest jeszcze gorące , myślę że mieszadło musiało by jeszcze trochę pracować

To gościu już tego nie zrobi w tej cenie bo musi dodać oddzielny kanał sterujący 230V i dopisać kawałek softu. Ale negocjować z nim można :)

Cześć:)

To gościu już tego nie zrobi w tej cenie bo musi dodać oddzielny kanał sterujący 230V i dopisać kawałek softu. Ale negocjować z nim można :)

Tak mi się marzy :)

a ten bolkowy by nie chodził?

Bolkowy chodzi ale u tego kolesia od bnp pewnie taniej o parę groszy :)

Jeśli chodzi o sterowanie mieszadłem to po zakończeniu grzania powinno się obracać jeszcze jakiś czas, wszystko zależy od wielkości warki. U mnie kiedy wyłączę grzanie, przy obracającym się mieszadle, temp. podnosi się o ok. 0,5st. Moim zdaniem sterowanie mieszadłem jest zbędne.

Witam. Ja wlasnie jestem na etapie wykonywania sterownika na Atmega8. Dam znac jak przejdzie pierwsze testy i zmodyfikuje troche program do zacierania (termostat plus sterowanie krokami zacierania). Jak zda egzamin to moge sie podzielic softem. Kupilem zmontowany sterownik z wyjsciami na przekaznikach za 100 zl. Musze dolozyc jakas obudowe, zasilacz i wyjscie sterowania grzalka na optotriaku plus triak. Ciekaw jestem jak to bedzie dzialac :).

Cześć.

Powodzenia :)

Jestem na TAK , może sterowanie mieszadłem ?

od początku

Panowie w założeniu sterownik ma być prosty/dobry/tani, każde ubajerzenie będzie produkowało koszta.

histereza na poziomie 0,1 st C była zaproponowana przez gościa więc nie narzekajmy :)

Co do mieszadła to mamy 2 najprostsze wyjścia oddzielne zasilanie lub podpiąć pod sterownik.

Opcja druga powinna być lepsza, niekontrolowany duży wzrost wzrost temp (o ok 0,5 st C) związany z pojemnością grzałki wystąpi tylko początku później przy pętli histerezy 0,1 st C powinno chodzić dosyć często.

Wszystko wyjaśni się w praniu.

Inna opcja to nastawić temp zadana np 63,5 a nie 64,0 i także będzie po kłopocie.

Zapytam kolesia o ten triak, nie wiem co to zmieni bo jak działać nie będzie to koleś kasy nie dostanie :)

jak na razie mamy 5 zamówień, trochę mało ale może się jeszcze nazbiera drugi raz tyle .

pozdr

Cześć :)

Bnp chodzi i to że jak będziesz miał ustawioną histerezę 0,1°C i sterowanie grzałką przez przekaźnik to po trzech zacieraniach spala się styki w przekaźniku.

Wg. mnie taka niska histereza to błąd który doprowadzi do tego że grzałka będzie się włączać i wyłączać kilka razy na sekundę. Ale to tylko moje gdybanie.

jak ostatnio zacierałem tmave to sterownik wyłączył grzałki, mieszadło chodziło a przez 3 minuty jeszcze rosłą temperatura i w końcu osiągnęła temperaturę 2 stopnie większe od zadanej. Spadła poniżej zadanej po 7 minutach więc jak widzicie nie będzie "cykać" parę razy na sekundę. Oczywiście wahania temperatury będą sinusoidą gasnącą i przy długiej przerwie może zacząć się włączać częściej, ale myślę że będzie pracować w cyklach przynajmniej po 1-2 minuty. Teoretycznie mógłbym przestawić swoją aparaturę na sterownik on/off i zobaczyć jak to będzie działać.