Jump to content

Przelanie brzeczki na gęstwę po burzliwej

Recommended Posts

Cytując wiki: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki przy zadawaniu drożdży do brzeczki:

"Najskuteczniejsze będzie przelanie piwa na gęstwę z innego piwa, które dopiero skończyło fermentację."

Tak zrobiłem - piwo po fermentacji burzliwej zdekantowałem na cichą i do tego samego fermentora z gęstwą przelałem bezpośrednio nową brzeczkę. Problem w tym, że fermentator po fermentacji burzliwej zazwyczaj jest brudny i ma taki zaschnięty pierścień po żywicach chmielowych. Nie będzie on miał wpływu na przebieg fermentacji i ew. zanieczyszczenie? Poza tym nie dezynfekowałem fermentora - czy w tym przypadku dezynfekcję można pominąć?

nie masz jak zdezynfekować fermentora w takim przypadku. Pozostawieni osadów może negatywnie wpłynąć na piwo, ale z moich doświadczeń że nie jest to jakoś bardzo wyraźne. Możesz też zastosować taki manewr że przelewasz gęstwę z fermentora po burzliwej do fermentora ze świeża brzeczką. W ten sposób możesz dozować ilość drożdży i pozbędziesz się trochę zanieczyszczeń, a jest to dużo mniejsze ryzyko infekcji niż przelewanie do słoików itd.