Bączek Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Natknąłem się na to, w pewnym popularnym portalu: http://demotywatory.pl/2714606/9-miesiecy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Od takich rzeczy chyba jest Hyde Park A dzień piwowara chyba jest wtedy kiedy warzy się piwo lub je się degustuje, pije. W pierwszym przypadku powstaje coś dobrego a w drugim osobiście doświadcza ów dobra (edit elroy: przeniesione do HP) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Patronami piwowarów są: św. Florian i św. Mikołaj nie wiem jak jest z Patrykiem, czy to patron piwa czy piwowarów. zatem świętować można w maju i grudniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Bonifacy - Patron Niemiec, diecezji w Fuldzie, Erfurcie, Moguncji, łomżyńskiej, archidiecezji warmińskiej, kasjerów, krawców, księgarzy, piwowarów. Bonifacy ? imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od łacińskich słów bonum - dobro i facere - czynić, czyli oznacza czyniącego dobro - czyli - WARZĄCEGO PIWO !!!!! :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 (edited) nie wiem jak jest z Patrykiem, czy to patron piwa czy piwowarów.zatem świętować można w maju i grudniu. Irlandii, fryzjerów, kowali, górników, upadłych na duchu oraz opiekunem zwierząt domowych (za wikipedią) Edited February 14, 2011 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 (edited) 17 marzec, Patryka i Zbigniewa .Święto piwa w Irlandi ,może i zagości u nas Wtedy pije się zielone piwo Edited February 14, 2011 by zibi Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Różnie źródła pewnie podają, ale wg Kalendarza świąt nietypowych dzień piwowara wypada 25 maja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Oj chyba nie do końca święto piwa. W Kościele katolickim wspomina się świętego Patryka (irlandzkiego biskupa), który to jest patronem Irlandii. To nie jest święto piwa a Dzień Świętego Patryka, który to dzień na świecie jest kojarzony bardziej z piciem piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 To fakt jeżeli chodzi o Święto Katolickie,ale też inne żródła podają że Święty Patryk jest prekursorem piwowarstwa na wyspach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 tu: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=74583#p74583 zebrałem kilka fajnych dat dla każdego piwowara Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 17 marzec, Patryka i Zbigniewa .Święto piwa w Irlandi ,może i zagości u nas Wtedy pije się zielone piwo Zagości. PIERON robi spotkanie w tym dniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 To fakt jeżeli chodzi o Święto Katolickie,ale też inne żródła podają że Święty Patryk jest prekursorem piwowarstwa na wyspach. Ok, dobrze wiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 17 marzec' date=' Patryka i Zbigniewa .Święto piwa w Irlandi ,może i zagości u nas Wtedy pije się [b']zielone piwo[/b] Zagości. PIERON robi spotkanie w tym dniu. To też moje Świeto bo mam imieniny wiec zapraszam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts