Jump to content

Koźlak - projekt - prośba o korektę


Srecky

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po głowie chodzi mi Koźlak, receptura trochę na podstawie tego co zostało mi po wcześniejszych warkach. Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Będę jednak wdzięczny za sugestie dotyczące poniższego projektu na 22L:

 

0.5kg Pilzneński

0.6kg Wiedeński

2.9kg Monachijski II

0.1kg Carared

0.8kg Caraamber

0.2kg Caraaroma

1kg Carapils

0.5kg Monachijski I

 

22g Marynka 8.5% AA, 60 min.

10g Lubelski 4.8% AA, 15 min.

 

Dzięki z góry... Szrek

Link to comment
Share on other sites

Koźlak zniesie spokojnie taką ilość karmelowych. :beer: Trochę jasny będzie, ja bym dał jeszcze trochę ciemnego karmelu albo garść barwiącego, ale jeśli to ma być "czyszczenie magazynu" to tak też będzie ok.

 

A jakie drożdże planujesz?

 

Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem.

Jeśli chodzi o duże zasypy karmelowych to mój ostatni eksperyment to było 26% karmelowego w piwie 12°Blg. Na razie niezbyt dobrze smakuje, ale nie skreślam go jeszcze - może dojrzeje...

Link to comment
Share on other sites

Co do koloru to fakt, tak na dole koźlakowym wyjdzie - około 16 SRM, może czymś go czymś przyciemnię - mocno palone jednak tu chyba nie pasują...

Drożdże 2206 Bavarian - będą OK?

Link to comment
Share on other sites

PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.

Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka.

No tak idę w kierunku Traditional Bock, a fakt dopell to nie bock.

Co do Carapils to Weyerman twierdzi, że up to 40% for Bockbier... to się zgubiłem. :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Ja bym odpuścił ten barwiący carafa III. On nic nie wniesie tylko trochę przyciemni. Propozycja moja jest taka. Warz bez carapilisu. Przed zadaniem drożdży pogotuj intensywnie brzeczkę przez 30 minut. to sprawi, że piwo bedzie ciemniejsze i poprawi jego walory smakowe. Jedyna wada to będzie go trochę mniej. Anioły też coś muszą dostać.

Link to comment
Share on other sites

Ok. A czy mogę go zastosować jako substytut zwykłego pilsa, którym nie dysponuję? Przyjmując w dużym uproszczeniu, że będzie po prostu 1,5kg pilsa w zasypie. (0,5 pils i 1 carapils)

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie nie.

Ale czemu nie? Carapils to delikatnie karmelizowany słód pilzneński. Na tyle delikatnie, że nawet w nim (podobno) resztki enzymów zostały. Nie będzie to to samo co pilzneński, ale ekstrakt da podobny, koloru nie wniesie - jak nie masz innego słodu to ten jest najbliżej pilzneńskiego.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że do początkowego °Blg to z tego zasypu trochę braknie na Doppelbocka.

Biorąc Wasze za i przeciw to chyba zrobię tak:

 

0.5kg Pilzneński

0.6kg Wiedeński

2.9kg Monachijski II

0.1kg Carared

0.8kg Caraamber

0.2kg Caraaroma

0.75kg Carapils

0.5kg Monachijski I

0.01kg Carafa III

 

Powinno wyjść 22L nastawnej z 16°Blg i około 17 SRM.

Link to comment
Share on other sites

Łukasz, jak Ci brakuje pilzneńskiego, to zapraszam, poratuje. Mam w piwniczce swojego Koźlaka, który nawet był gdzieś pośrodku na jakimś konkursie, flaszeczka się znajdzie. Wtedy łatwiej recepturę skorygować nawet... Coś zauważyłem, że niechętnie korzystasz z pomocy okolicznych piwowarów :lol: Powiem więcej, jak Ci się nie chce jechać te 10 km. w jedną stronę, to myślę, że Szymon czy Robert kilo, dwa czy czy :) pilzneńskiego będą w stanie wygospodarować... :) Pisz na PW do mnie, czy kolegów, zazwyczaj nie gryziemy :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć takiego koźlaka :

 

5,00 kg Pilsner

0,50 kg karmelowy jasny

0,30 kg melanoidynowy

0,20 kg aroma

0,20 kg Biscuit

0,25 kg Chocolate

 

Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie tej receptury , dysponuje ww słodami , pszenicznym oraz jęczmieniem palonym .

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

Czekoladowy trochę nadmiernie przyciemni więc jak pisał JEJSKI - wywal go.

Mnie też nie pasuje do tego piwa biscuit. Resztę bym wsypał w całości.

Link to comment
Share on other sites

Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.Nie wyjdzie za jasny ten koźlak? Z czekoladowym wyszło 39 EBC. Ewentualnie mogę zwiększyć ilość innych słodów, ale to raczej nie podniesie koloru .

Link to comment
Share on other sites

Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.

BS jest bardzo optymistyczny jeżeli chodzi o kolor gotowego piwa. Jak dasz 50g czekoladowego, to powinno wystarczyć na "ciemną miedź".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.