Srecky Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Witam. Zamierzam popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po głowie chodzi mi Koźlak, receptura trochę na podstawie tego co zostało mi po wcześniejszych warkach. Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Będę jednak wdzięczny za sugestie dotyczące poniższego projektu na 22L: 0.5kg Pilzneński 0.6kg Wiedeński 2.9kg Monachijski II 0.1kg Carared 0.8kg Caraamber 0.2kg Caraaroma 1kg Carapils 0.5kg Monachijski I 22g Marynka 8.5% AA, 60 min. 10g Lubelski 4.8% AA, 15 min. Dzięki z góry... Szrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Koźlak zniesie spokojnie taką ilość karmelowych. Trochę jasny będzie, ja bym dał jeszcze trochę ciemnego karmelu albo garść barwiącego, ale jeśli to ma być "czyszczenie magazynu" to tak też będzie ok. A jakie drożdże planujesz? Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Jeśli chodzi o duże zasypy karmelowych to mój ostatni eksperyment to było 26% karmelowego w piwie 12°Blg. Na razie niezbyt dobrze smakuje, ale nie skreślam go jeszcze - może dojrzeje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Co do koloru to fakt, tak na dole koźlakowym wyjdzie - około 16 SRM, może czymś go czymś przyciemnię - mocno palone jednak tu chyba nie pasują... Drożdże 2206 Bavarian - będą OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 W moim Koźlaku zastosowałem 50 g Carafa II Receptura TUTAJ Drożdże jak najbardziej w porządku Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock. Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Ha! Mam 50g Carafa III. Tyle mocno podniesie kolor, więc proponuję 20g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka. No tak idę w kierunku Traditional Bock, a fakt dopell to nie bock. Co do Carapils to Weyerman twierdzi, że up to 40% for Bockbier... to się zgubiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Kilogram Carapilsa? 0,2kg wystarczy, on niczego nie daje w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Ja bym odpuścił ten barwiący carafa III. On nic nie wniesie tylko trochę przyciemni. Propozycja moja jest taka. Warz bez carapilisu. Przed zadaniem drożdży pogotuj intensywnie brzeczkę przez 30 minut. to sprawi, że piwo bedzie ciemniejsze i poprawi jego walory smakowe. Jedyna wada to będzie go trochę mniej. Anioły też coś muszą dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Ok. A czy mogę go zastosować jako substytut zwykłego pilsa, którym nie dysponuję? Przyjmując w dużym uproszczeniu, że będzie po prostu 1,5kg pilsa w zasypie. (0,5 pils i 1 carapils) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Wg mnie nie. Carapilis nic nie wnosi do samku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Ok. No to muszę się przeliczyć troszkę na mniejszą ilość litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Wg mnie nie. Ale czemu nie? Carapils to delikatnie karmelizowany słód pilzneński. Na tyle delikatnie, że nawet w nim (podobno) resztki enzymów zostały. Nie będzie to to samo co pilzneński, ale ekstrakt da podobny, koloru nie wniesie - jak nie masz innego słodu to ten jest najbliżej pilzneńskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Szkoda go do tego piwa. Lepiej zostawić go do pilsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.. Zasugerowałem się ilością słodów i przy tym zasypie wyjdzie 22 L Doppelbocka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 Wydaje mi się, że do początkowego °Blg to z tego zasypu trochę braknie na Doppelbocka. Biorąc Wasze za i przeciw to chyba zrobię tak: 0.5kg Pilzneński 0.6kg Wiedeński 2.9kg Monachijski II 0.1kg Carared 0.8kg Caraamber 0.2kg Caraaroma 0.75kg Carapils 0.5kg Monachijski I 0.01kg Carafa III Powinno wyjść 22L nastawnej z 16°Blg i około 17 SRM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Łukasz, jak Ci brakuje pilzneńskiego, to zapraszam, poratuje. Mam w piwniczce swojego Koźlaka, który nawet był gdzieś pośrodku na jakimś konkursie, flaszeczka się znajdzie. Wtedy łatwiej recepturę skorygować nawet... Coś zauważyłem, że niechętnie korzystasz z pomocy okolicznych piwowarów Powiem więcej, jak Ci się nie chce jechać te 10 km. w jedną stronę, to myślę, że Szymon czy Robert kilo, dwa czy czy pilzneńskiego będą w stanie wygospodarować... Pisz na PW do mnie, czy kolegów, zazwyczaj nie gryziemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 (edited) Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć takiego koźlaka : 5,00 kg Pilsner 0,50 kg karmelowy jasny 0,30 kg melanoidynowy 0,20 kg aroma 0,20 kg Biscuit 0,25 kg Chocolate Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie tej receptury , dysponuje ww słodami , pszenicznym oraz jęczmieniem palonym . Edited March 10, 2011 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Wywal czekoladowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Czekoladowy trochę nadmiernie przyciemni więc jak pisał JEJSKI - wywal go. Mnie też nie pasuje do tego piwa biscuit. Resztę bym wsypał w całości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.Nie wyjdzie za jasny ten koźlak? Z czekoladowym wyszło 39 EBC. Ewentualnie mogę zwiększyć ilość innych słodów, ale to raczej nie podniesie koloru . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 (edited) Ja bym nie dawał słodu Biscuit, a Czekoladowego maks 50 - 100 gram, reszta OK. Edited March 11, 2011 by pako1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43. BS jest bardzo optymistyczny jeżeli chodzi o kolor gotowego piwa. Jak dasz 50g czekoladowego, to powinno wystarczyć na "ciemną miedź". Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Ok tak zrobię , zmniejszę czekoladowy i wywalę biscuita. Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now