kenar1985 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Witam postawiłem prawie 2 miesiace temu piwo Coopers Lager miałem troche problemów z fermentatorem ale poradziłem sobie Rozlanie piwa do butelek było 27 grudnia Pierwsza degustacja 27 stycznia no i sie zaczeło przy otwieraniu piwa prawie połowa wyleciała mi z piana smak lekka kwasnosc 2 degustacja 13,02,2011 i bez zmian Jaka moze być przyczyna takiego napienienia cukier do butelek0,4 na 0,5 litra Czy coopers ma taki smak Czy minie tak wielkie nagazowanie Chem teraz cos postawic wkoncu zbliza sie lato i tzreba cos miec na gorace dni w piwnicy moze ktos p[oleci mi jakies piwo i rady by tego nie spier..... Pozdrawiam i Wielkie Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 cukier do butelek0,4 na 0,5 litra 0,4 czego na 0,5l ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 0,4 grama cukru do 0,5 litra piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 (edited) ważne jeszcze jest to do ilu zeszło blg zanim zabutelkowałeś -- 0,4 grama??? wow -- to nie narkotyki taką ilością na pewno nie 'przedawkowałeś' może 4 gramy ?? Edited February 17, 2011 by pepo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 Było na 3 zielony kolorek na mierniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Coś ta Twoja historia nie trzyma się kupy. Masz balingomierz, a nie potrafisz go użyć. To 0,4 g też nie wiadomo skąd. Może najpierw poczytaj forum i wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 na koniec fermentacji miernik był w zielonym polu na 3 BLG co oznaczalo koniec fermentacji a 4 gramy były dodawane do butelki 0,5 litra blad w pisaniu Moze dla tego historia sie nie trzymała Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Puszki zwykle dofermentowują głębiej niż 3°Blg. Masz przegazowane piwo, poupuszczaj gazu jak dasz radę (myk z monetą na kapslu), a jak nie to wypij szybko, bo będą granaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Robiłeś tego brewkita z dodatkiem 1 kg cukru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Te 0,4 g na czym ważyłeś.? Może 0,4 dkg (to zapewne wiesz to jest 40g) to przeholowałeś i to sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 (edited) Czy coopers ma taki smak ? Odpowiedzi: http://www.piwo.org/forum/p87374-14-02-2011-22-14-51.html#p87374 Koniec fermentacji to nie "zielony pasek" na cukromierzu, tylko sytuacja gdy pomiar °Blg nie zmienia się (nie maleje) przez kilka dni z rzędu. Jakie piwo "z brew kita" polecić na lato?? Hm.... zależy co kto lubi. Fajny jest ENGLISH BITTER (ale jest b.gorzki - bo to BITTER ) do niego zamiast cukru daje się 0,5 kg suchego ekstraktu słodowego. Podobno fajny jest DRAUGHT i CANADIAN BLONDE też ma dobre opinie na stronach anglojęzycznych. EDIT: Rozwiązanie większości problemów z refermentacją: http://allegro.pl/nowosc-dropsy-fermentacyjne-wygodne-piwo-domowe-i1460974133.html Edited February 17, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Ten brew-kit przewidziany jest do rozrobienia z mieszanką glukozy i ekstraktu słodowego w proszku. Powinien też dojrzewać w butelkach minimum 12 tygodni. Nie mam pojęcia jaki smak wyjdzie gdy fermentuje się to piwo "na cukrze" i w temp. pokojowych. Czytaj, czytaj, czytaj...... forum. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Też przy pierwszym otwieraniu Coopersa miałem fontannę. Przyczyna była prosta: otwierałem piwo przechowywane w temperaturze pokojowej. Koledzy sugerowali przegazowanie, a wystarczyło 20 minut potrzymać butelkę w lodówce i wszelkie problemy zniknęły. Może to banalna odpowiedź, ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Spróbuj, co Ci szkodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Jesteś pewien? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 (edited) Zdaje się' date=' że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki).[/quote']Jesteś pewien? Edited February 17, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
domowepiwko.pl Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Miałem podobną sytuację i posłuchaj kolegi, kilka postów wyżej, schłodź w lodówce przed otwarciem. Druga sprawa według instrukcji producenta Cukromierz powinien wskazywać około 1 °Blg i to może być przyczyną nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buhaha1981 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Mój lager coopers odfermentował do 1blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregus Posted November 13, 2011 Share Posted November 13, 2011 a mój ma 0,5°Blg i jeszcze pracuje w fermentorze (to już 12 dzień) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now