Jump to content

Bardzo NAgazowany coopers Lager


kenar1985

Recommended Posts

Witam postawiłem prawie 2 miesiace temu piwo Coopers Lager miałem troche problemów z fermentatorem ale poradziłem sobie

Rozlanie piwa do butelek było 27 grudnia

Pierwsza degustacja 27 stycznia no i sie zaczeło przy otwieraniu piwa prawie połowa wyleciała mi z piana smak lekka kwasnosc

2 degustacja 13,02,2011 i bez zmian

Jaka moze być przyczyna takiego napienienia cukier do butelek0,4 na 0,5 litra

Czy coopers ma taki smak

Czy minie tak wielkie nagazowanie

Chem teraz cos postawic wkoncu zbliza sie lato i tzreba cos miec na gorace dni w piwnicy moze ktos p[oleci mi jakies piwo i rady by tego nie spier..... :)

Pozdrawiam i Wielkie Dzieki :D

Link to comment
Share on other sites

ważne jeszcze jest to do ilu zeszło blg zanim zabutelkowałeś

 

--

0,4 grama???

wow

 

--

to nie narkotyki taką ilością na pewno nie 'przedawkowałeś'

może 4 gramy ??

Edited by pepo
Link to comment
Share on other sites

Czy coopers ma taki smak ?

Odpowiedzi:

http://www.piwo.org/forum/p87374-14-02-2011-22-14-51.html#p87374

 

Koniec fermentacji to nie "zielony pasek" na cukromierzu, tylko sytuacja gdy pomiar °Blg nie zmienia się (nie maleje) przez kilka dni z rzędu.

 

Jakie piwo "z brew kita" polecić na lato?? Hm.... zależy co kto lubi. Fajny jest ENGLISH BITTER (ale jest b.gorzki - bo to BITTER :D ) do niego zamiast cukru daje się 0,5 kg suchego ekstraktu słodowego.

Podobno fajny jest DRAUGHT i CANADIAN BLONDE też ma dobre opinie na stronach anglojęzycznych.

 

EDIT: Rozwiązanie większości problemów z refermentacją: http://allegro.pl/nowosc-dropsy-fermentacyjne-wygodne-piwo-domowe-i1460974133.html

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Ten brew-kit przewidziany jest do rozrobienia z mieszanką glukozy i ekstraktu słodowego w proszku. Powinien też dojrzewać w butelkach minimum 12 tygodni.

Nie mam pojęcia jaki smak wyjdzie gdy fermentuje się to piwo "na cukrze" i w temp. pokojowych.

 

Czytaj, czytaj, czytaj...... forum.

 

Pozdrawiam !

:D

Link to comment
Share on other sites

Też przy pierwszym otwieraniu Coopersa miałem fontannę. Przyczyna była prosta: otwierałem piwo przechowywane w temperaturze pokojowej. Koledzy sugerowali przegazowanie, a wystarczyło 20 minut potrzymać butelkę w lodówce i wszelkie problemy zniknęły. Może to banalna odpowiedź, ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Spróbuj, co Ci szkodzi?

Link to comment
Share on other sites

Zdaje się' date=' że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki).[/quote']

Jesteś pewien?

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.