Jump to content

Viena Lager i Octoberfest - różnice w recepturach?

Zbyszek T

Recommended Posts

Proszę o pomoc - na weekend planuje nastawić Octoberfest (15 kg słodów - 80 l) i Viena Lager (5 kg słodów - 25 l) . Ale już się pogubiłem w recepturach, które z tych piw jak zrobić żeby wydobyć istotne aspekty dla obu tych gatunków? Boje się, że zrobie dwa takie same piwa, a nie o to mi chodzi:)

Skompletowałem takie słody:

Pilzneński - 5 kg

Wiedeński - 10 kg

Monachijski 25 EBC - 5 kg

Crystal 145 EBC - 0.5 kg

Carafa III - 0.05 kg

Chmielenie Marynką i Lubelskim.

Pomóżcie w recepturach.

edit: mam jeszcze 0.25 kg karmelowego ciemnego strzegom

Edited by Zbyszek T

To by mi pasowało. Właśnie zrobiłem sobie porównanie na podstawie średnich parametrów BJCP:

Parametr - Viena Lager - Oktoberfest

BLG początkowe - 12.4 - 13.5

BLG końcowe - 3.2 - 3.7

Odfermentowanie pozorne - 75% - 73%

IBU - 24 - 24

SRM - 13 - 10.5

Mogą być takie receptury?

Receptura Viena Lager

26.00 L 1.049 OG 24 IBU 13° SRM

1.00 kg Pilsener

2.70 kg Vienna

1.00 kg Munich 25 EBC

0.10 kg Karmelowy ciemny strzegom

0.05 kg Carafa III malt

25.00 g Marynka 60minut

25.00 g Lubelski 15minut

Receptura Oktoberfest

80.00 L 1.054 OG 26 IBU 9° SRM

4.00 kg Pilsener

7.30 kg Vienna

4.00 kg Munich 25

0.50 kg Crystal 145 EBC

0.15 kg Karmelowy ciemny strzegom

100.00 g Marynka 60minut

75.00 g Lubelski 15minut

• 2 years later...

Świat się kończy jak taki doświadczony piwowar pyta na forum o na pozór proste rzeczy . A to oznacza pokorę i człowieka który nie myśli , że posiadł wszystkie rozumy. Wielu bym to radził . Wielki szacunek kolego !

Nie znam celu twojego stwierdzenia, tego stylu nie robiłem, a chcę stworzyć zacny trunek. Znalazłem w wiki 1 recepturę, ale może ktoś ma lepszą ? Wiem, że to raczej wytrawne piwo.

Wiesz , jak tak doświadczeni goście jak Zbyszek pytają , odejmuje mi mowę :-) Mam jeszcze za małe doświadczenie , obserwuję dobre receptury poad tym względem . Robiłem trzy dolniaki do tej pory , ale są jeszcze za młode , żebym w pełni je ocenił. Ja robiłem infuzyjnie . Polecam receptury z wiki , są tam dolniaki i vinna też sprawdzone. Ja jeszcze poczekam na doradzanie w tej kwestii , szczególnie komuś kto dłużej i więcej uwarzył ode mnie

Edited by Quentin

Zauważ, że post Zbyszka był z 2011. Wiem, po paru piwach nie zawsze jest to łatwe :)

Trzeźwy byłem jak niemowlę ! Tzn. niemowlę po matce pijaczce bo wypiłem raptem 2 i to swoje marne piwa ;) Ale na daty to już zwracać uwagi nie będę , oj nie :) A od mądrowania się to jesteś Ty Wichura ;) W końcu jesteś Senior wg moich kategorii :)