darko Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Ekstrakt 14 Blg, alk. 5,2% Barwa złota, pienistość niewielka, wysycenie niskie. Zapach niewyraźny ale specyficzny, za pierwszym razem nie potrafię określić co to jest. Po przeczytaniu opisu warzenia już wiem - płatki dębowe. Chyba jest ich trochę za dużo, bo po ogrzaniu piwo daje "starą szafą". Smak lekki jak na ten ekstrakt, wyraźnie słodowy z lekką, ale ciekawą goryczką. Ogólnie smaczny lager, podobny do marcowego, ale tego drewna było trochę za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Tak, teraz już wiem, że 100g płatków dębowych to za dużo, ale od czegoś trzeba było zacząć. Może za parę miesięcy się uleży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Aromat słodowy z lekką kwasowością. Barwa jasnozłota, dość jasna jak ten ekstrakt. Lekko mętne. Piana niska i krótka. W smaku początkowo słodowe, wręcz słodkie. Z czasem zaznacza się średniowytrawna goryczka. Posmak krótki, ale gładki i przyjemny i dobrze zharmonizowany, z takim swoistym piwnicznym wątkiem, ale delikatnym i właściwym. Odczucie w ustach bardzo dobre, nagazowanie właściwe. Pije się bardzo przyjemnie, choć dla mnie ciut za słodkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts