Jump to content

Browar Bartosz

Oskaliber

Recommended Posts

Posted (edited)

#115 WITBIER (OG: 12.1, EBC: 7, IBU: 16)

Zasyp:

Słód pilzneński Wayermann – 2.5kg (51%)

Płatki pszenne błyskawiczne – 2.0kg (41%)

Płatki owsiane błyskawiczne – 0.4kg (8%)

Zacieranie:

65-62~°C – 35'

10min grzania

70-65~°C – 50'

8min grzania

73-71~°C – 15'

bez mash outu

pH zacieru zbite przez około 3.0ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, powinno wyjść niecałe 5.5)

pH wody do wysładzania (ok. 12l~) zbite przez około 3.0ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, powinno wyjść ok. 5.7)

Gotowanie/Chmielenie (70min):

60' – 25g Hellertau Mittelfruh (5,1% ak)

15' – 16g świeża skórka pomarańczy + 5g suszona skórka curacao + 6g kolendra indyjska

05' – 16g świeża skórka pomarańczy + 5g suszona skórka curacao + 6g kolendra indyjska + 3.0g Wyeast Nutrient Blend

Ekstrakt przed gotowaniem około 10.0°Blg. Chmiel zbiór 2021. Schłodzone do 19.0°C i dochłodzone w lodówce. Wyszło około 21.5 litra ze starterem. Napowietrzanie mikserem 3 minuty. Zest ze świeżej pomarańczy ekstremalnie drobny i bez szczypty albedo.

Drożdże:

Wyeast 3944 Belgian Witbier (data ważności 17.12.2023; starter 1.5l, 22h; drożdże bardzo świeże i żywotne, paczka napuchła w 2h po aktywacji, a starter ruszył zanim się obejrzałem)

Fermentacja:

Burzliwa (22 dni):

1.5 dnia – temp otoczenia 18°C 

1/3 dnia – temp otoczenia 19°C 

1/3 dnia – temp otoczenia 19.5°C

2/3 dnia  – temp otoczenia 20.5°C 

1/3 dnia – temp otoczenia 21°C

1 dzień  – temp otoczenia 21.5°C

12 dni – temp otoczenia 22°C

6 dni – temp otoczenia 22.5°C

Cicha – brak

Rozlew:

Odfermentowane do 3.5°Blg (7.0Brix) (przewidywana zawartość alkoholu: 4.9%)

Rozlew (21.5l) z 150g glukozy (przewidywane nagazowanie: 2.5v/v) + 4.0g kwasu askorbinowego 

Komentarz:

Fermentacja rozpisana dosyć niedokładnie, bo szczep dosyć niebywały. Zabierają się do roboty prawie jak kveiki, po 3 dobach w zasadzie było już zeżarte ponad 90% ekstraktu (przez co musiałem często żonglować temperaturą), potem za to bardzo powoli przez wiele dni dojadały ostatnie 0.5Blg. Na wykresie z iSpindla lepiej widać co się działo. Efekt w aromacie fenomenalny - nic bym nie zmieniał w tej recepturze pod tym względem. Od dzisiaj będę też zawsze w witbierze mieszał świeżą skórkę z suszonym curacao, bardzo dobry efekt to daje. W smaku za to odrobinę za słodko, mogłyby zjeść jeszcze z 0.5-1.0Blg, ale to niuanse, ogólnie jestem zadowolony. Jak się nagazuje to pewnie też odczucie będzie lepsze. Przy okazji pierwsza warka dezynfekowana na rozlewie starsanem - zobaczymy czy coś utlenieniem się poprawi jak się pożegnamy z OXI po tej stronie procesu, które jakby nie patrzeć jest utleniaczem. 

Edited by Oskaliber

• 4 weeks later...
Posted (edited)

#116 BELGIAN SINGLE (OG: 12.2, EBC: 10, IBU: 39)

Zasyp:

Słód pilzneński Bestmalz– 3.6kg (86%)

Słód Abbey Castlemalting – 0.3kg (7%)

Sacharoza – 0.3kg (7%)

Zacieranie:

62-68~°C – 115'

bez mash outu

pH zacieru zbite przez około 3.2ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, powinno wyjść niecałe 5.5)

pH wody do wysładzania (ok. 12l~) zbite przez około 3.0ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, powinno wyjść ok. 5.7)

Gotowanie/Chmielenie (66min):

60' – 18g Magnum (12,1% ak)

15' – 25g Hallertau Hersbrucker (2,5% ak) + 25g Styrian Goldings (3,3% ak) + 4g Mech irlandzki + Sacharoza

10' – 2g Wyeast Nutrient Blend

04' – 25g Hallertau Hersbrucker (2,5% ak) + 25g Styrian Goldings (3,3% ak)

Ekstrakt przed gotowaniem około 9.5°Blg. Chmiel zbiór 2022. Schłodzone do 18.0°C i dochłodzone w lodówce. Wyszło około 20.5 litra. Napowietrzanie mikserem 3 minuty. 

Drożdże:

Wyeast 3944 Belgian Witbier (cały yeast-cake po warce #115)

Fermentacja:

Burzliwa (35 dni):

1/2 dnia – temp otoczenia 18°C 

1/2 dnia – temp otoczenia 19°C 

1/2 dnia – temp otoczenia 20°C

1/2 dnia  – temp otoczenia 21°C 

33 dni – temp otoczenia 22°C

Cicha – brak

Rozlew:

Odfermentowane do 1.5°Blg (5.6Brix) (przewidywana zawartość alkoholu: 5.9%)

Rozlew (19l) z 150g glukozy (przewidywane nagazowanie: 2.7v/v) + 4.0g kwasu askorbinowego 

Komentarze:

Luźna interpretacja Belgian Single - drożdże witbierowe pewnie dadzą za mało belgijskiego charakteru, ale nie zależy mi na mocnej stylowości. Najwyżej będzie dobrze nachmielony ejl z nutami belgijskimi. Zobaczymy ile da się z nich wycisnąć. Zacieranie przeciągnięte niecelowo, robiłem coś innego równolegle i się wydłużyło. Początkowo miałem zbierać i obliczać gęstwę, ale szczep na tyle słabo flokujący, że wiele tego na dnie i tak nie zostało, postanowiłem więc zlać na cały yeast-cake. 

Edited by Oskaliber

23 godziny temu, Oskaliber napisał(a):

Początkowo miałem zbierać i obliczać gęstwę, ale szczep na tyle słabo flokujący, że wiele tego na dnie i tak nie zostało, postanowiłem więc zlać na cały yeast-cake. 

To nie do końca kwestia flokulacji. Ten szczep (jak i FM21 Białe walonki) nie tworzy wiele biomasy, ze standardowej 20l warki będzie około 100-120ml ml rzadkiej gęstwy. Przerobiłem ten szczep już wielokrotnie.

Edited by WiHuRa

A, no może być i tak. Rezultat taki sam. Chociaż teraz nie wiem czy nie przegiąłem jednak z pitch ratem, bo drożdże mi wychodzą z wiadra, mimo że mają 10 litrów wolnej przestrzeni 🙂Wygląda na to, że znowu w 2-3 doby będzie zjedzone 90% ekstraktu. Szalony szczep.

• 4 months later...

#117 MARCOWE (OG: 13.6, EBC: 23, IBU: 30)

Zasyp:

Słód monachijski I Bestmalz – 2.5kg (52%)

Słód pilzneński Bestmalz – 1.0kg (21%)

Słód wiedeński Bestmalz – 1.0kg (21%)

Słód Caramunich III – 0.3kg (6%)

Zacieranie:

Zacier główny:

60-64°C – 100'

wlanie dekoktu 

72-69°C – 36'

bez mash outu

Dekokt:

Odebrane gęste 6,5 litrów z zacieru głównego po 32 minutach pierwszej przerwy (całość zacieru 19 litrów wody + słody, początkowa gęstość zacieru niecałe 1:4)

15min podgrzewania

73-67°C – 16'

10min podgrzewania do gotowania

gotowanie – 27' 

wlanie do zacieru głównego

pH zacieru zbite przez około 1.5ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru)

pH wody do wysładzania (ok. 16.5l~) zbite przez około 4ml kwasu mlekowego 80% (bez pomiaru, szacunkowo 5.7)

Gotowanie/Chmielenie (90min):

60' – 50g Hallertau Tradition (5,2% ak)

15' – 4.0g Mech irlandzki + 0.5g Wyeast Nutrient Blend

Chmiel zbiór 2022. Schłodzone do 10.2°C i dochłodzone do 9.0°C w lodówce. Wyszło około 20 litrów. Napowietrzanie mikserem 2,5min.

Drożdże:

Saflager W-34/70 (2 paczki, bez uwadniania)

Fermentacja:

(do uzupełnienia)

Rozlew:

(do uzupełnienia)