elroy Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Kilka szybkich zapisków z ostatnich działań Warka 63 Surowce Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 5kg Chmiel East Kent Goldings 6,5 % 30 g Chmiel Hallertau Hersbruecker 2,5 % 30g Drożdże SaleAle US-05 Zacieranie ~63 stopnie 40 minut ~72 stopnie 30 minut Wnioski Klasyka. Pijalne, dobra piana, zapach drożdżowo-słodowy, chmielowy mały. Goryczka ok, nasycenie średnie. Odczuwalne skutki fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze. Ocena między 3+ a 4- ps: robienie zdjęć piwa na zielonym parapecie przed burzą to zły pomysł artur2108 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 23, 2008 Share Posted July 23, 2008 U mnie takie piwo nazywam Zwykłe Piwo uwarzone tylko z pilzneńskiego słodu. Ja fermentowałem na drożdżach dolnej fermentacji. Proste i smaczne. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 23, 2008 Author Share Posted July 23, 2008 Dobra nazwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 Zapach piwa z warki 62 jest całkowicie nie udany. Piwo smaczne, piana i nasycenia na 5, ale aromat wpadający w hmmm ziemisty ? :rolleyes: Dziwny, nie piwny... Coś nie tak... Cały proces raczej poprawnie, nie miałem z niczym problemów, bo i z czym Jak się objawia przeterminowanie słodu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 14, 2008 Author Share Posted August 14, 2008 Powiem Wam, że zdarzyło mi się coś dziwnego. Klasyczna jasna warka 68 która jest od około dwóch tygodni na cichej fermentacji wciąż pracuje... Przelałem z Blg na poziomie 5 i przez dwa tygodnie wciąż bombelkuje delikatnie. Wydaje mi się, że ktoś czy na browarbizie, czy też na browamatorze pisał o tym, ale nie mogę znaleźć. Przecież w temperaturze 18-20 stopni już dawno powinno przestać.. Co sądzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 Ja tak mam od trzech warek i myślałem, że to normalka RED ALE mam na cichej od 24 lipca i nie zamierza przestać bomblować. Poprzednio był lager wysokotemperaturowy ( 14-16 st C ) i na cichej pracował 4 tygodnie co ciekawe BLG na cichej spadło tylko o 0,5 st. Upatruję tu polityczny podtekst w pracy drożdży coś jak w windows... 98% procesora zajęte bezczynnością systemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 No i dziś w wolnej chwili zrobiłem swoją małą kadź zacierno-warzelną wedle opisu Makarona Zajęło mi to może 20 minut a powiem Wam, że jestem super zadowolony. W tym momencie wysładza się warka 3kg Pale Ale2kg Pilzneński Zacieranie jedno temperaturowe w 67-68 stopniach. Filtrator z oplotu działa idealnie, brzeczka płynie ładnie klarowna, zero problemów Co i jak wyszło, napiszę póżniej, bo lecę nastawić gotowanie. Poniżej kilka zdjęć mojej nowej kieszonkowej warzelni Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 No i dziś w wolnej chwili zrobiłem swoją małą kadź zacierno-warzelną wedle opisu Makarona Jaką pojemność ma Twoja lodówka, bo ja mam taką 24 L i wydaje mi się to trochę za mało, żeby ją przerobić na kadź do zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 Moja ma 25 litrów. Mogłaby być większa, ale wczorajsze zacieranie 5kg słodu odbyło się bez zakłóceń. Niestety nie mogłem utrafić jakiejś większej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Jaką pojemność ma Twoja lodówka, bo ja mam taką 24 L i wydaje mi się to trochę za mało, żeby ją przerobić na kadź do zacierania. za mało ? a ile byś chciał zacierać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Moja ma 25 litrów. Mogłaby być większa, ale wczorajsze zacieranie 5kg słodu odbyło się bez zakłóceń. Niestety nie mogłem utrafić jakiejś większej. za mało ? a ile byś chciał zacierać ? Do zacierania ~ 20 L warki o 12°Blg powinno wystarczyć ,ale zacieranie 20°Blg Koźlaka czy Tripela z 7-8 kg słodów to już może być za mało, lub jeżeli chcemy podnosić temperaturę przerw poprzez dolewanie wrzątku. Dlatego myślę o lodówce 30 L i więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Do zacierania ~ 20 L warki o 12°Blg powinno wystarczyć ,ale zacieranie 20°Blg Koźlaka czy Tripela z 7-8 kg słodów to już może być za mało, lub jeżeli chcemy podnosić temperaturę przerw poprzez dolewanie wrzątku. Jeśli mówimy o zacieraniu z jedna przerwą + podgrzanie wrzątkiem do filtracji, to taka 25l lodówka powinna starczyć nawet na 8kg słodów. Jeśli zacieranie z dwoma przerwami (np 64 i 72) to już by pewnie nie starczyło miejsca na podgrzanie do filtracji. Ale w sumie mogła by i się zacząć w 72°C. Oczywiście im większa lodówka tym większe pole manerwu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 Po dodaniu 5kg słodu do wody (stosunek mniej więcej 1:3), zostało tyle miejsca w lodówce. Spokojnie gdzieś z 2-3 kg bym upchał ps: proszę o niekomentowanie mojego zaawansowanego mieszadła piwowarskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Oczywiście im większa lodówka tym większe pole manerwu. Właśnie to miałem na myśli, aby w przyszłości nie kombinować jak koń pod górę Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 A wczoraj wieczorem tak spontanicznie, prościutkie piwo (to taka moja własna receptura na pełne piwo o ciepłym bursztynowym kolorze) : Słody 4kg jasny pilzneński strzegomski 1kg jasny karmelowy strzegomski Zacieranie Zacieranie jedno temperaturowe w lodówce - 68°C przez 90 minut Chmielenie 50g marynka granulat 50g zatecky granulat ( 2 dwóch partiach, ostatni po wyłączeniu palnika) W sumie: 25 litrów 13°Blg - kolor ładny jasny bursztyn. Fermentacja gęstwą s-04 z poprzedniej warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 9, 2009 Author Share Posted May 9, 2009 Warka 75 Miałem jechać na Warsztaty do Wrocławia, ale niestety wyszło inaczej. Na pocieszenie taka wareczka Słody 4kg pilzneński 0.5kg Karapils czeski 0.5kg pszeniczny czeski Chmiele 70g Sybilla 8.4% 60g Lubelski 3.7% Zacieranie Jedno temperaturowe - 65-68°C Chmielenie Sybilla na początek, a później lubelskim w dwóch partiach. Ostatnia po wyłączeniu gotowania. Wyszło 21l 12.5°Blg (plus minus, nie mierzyłem super dokładnie) Drożdże S04 i zostawiamy swojemu biegowi Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 Cześć Normalnie facet zamiast jechać na imprezkę za robotę się zabrał Z Twoich zapisków wynika że zacierasz cały czas w lodówce .... czyli patent się sprawdza Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 10, 2009 Author Share Posted May 10, 2009 Cześć Normalnie facet zamiast jechać na imprezkę za robotę się zabrał Z Twoich zapisków wynika że zacierasz cały czas w lodówce .... czyli patent się sprawdza A tak mi się plany skomplikowały nagle, że musiałem zostać w Krakowie... Nie mniej jednak czas ten spożytkowałem b. dobrze Zacieram w lodówce - dla mnie patent idealny. Kupuję jednak większą. 25l które mam to za mało. 35 powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 elo Kupuję jednak większą. 25l które mam to za mało. 35 powinno być ok. Dziś rano zastanawiałem się czy nie "opiankować" pianka budowlaną, albo obłożyc wełną mineralną zwykłego fermentatora ..... ot taka luźna myśl .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 28, 2009 Author Share Posted July 28, 2009 Ostatnio na tapetę poszły piwa: 1 - jasne, (4,5 pilzneński, 200g karapils, 300g pszeniczny) 2 - jasne II (jw. 400g karapilsu) 3 - kolsch na s04 i wyestach 2565 4 - alt na wyestach 2565 Przy okazji warzyłem i w lodówce i klasycznie (mam już jakąś jasność co i jak i pewne uwagi do dyskusji, ale o tym jak piwa dojrzeją). Przede wszystkim w 2 ostatnich warkach testowałem chłodnicę od Wesołego Idealna Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Cześć. Erloy fajnie że się coś dzieje w twoim browarze choć opisy warzenia skandaliczne Dla mojego gara 52 l chłodnice od Wesołego były za wysokie i za wąskie W przyszłym miesiacu bedę kręcił swoją chłodnicę. Cena miedzi fi 10mm 9,5/1m, cena KO 10mm 4,5/1m. Z KO jest ten problem że w B-B dostępna ścianka to 1 mm i rurka jest bardzo twarda, i najdłuższe kawałki to 6 m. jeszcze mam chwilę na rozmyślanie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 28, 2009 Author Share Posted July 28, 2009 No tak, opisy warek lekko lakoniczne Ale tez nie było tam żadnych rewolucji, więc się nie rozpisywałem. W mojej emalii chłodncia dobrze pasuje, więc jestem zadowolony. Jeszcze muszę zmierzyć jak szybko spada temperatura Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 No tak, opisy warek lekko lakoniczne Ale tez nie było tam żadnych rewolucji, więc się nie rozpisywałem. W mojej emalii chłodncia dobrze pasuje, więc jestem zadowolony. Jeszcze muszę zmierzyć jak szybko spada temperatura Przy identycznej chłodnicy od kol. Wesołego do 29 stopni leci jakieś 25 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 moje pytanie brzmi ile litrów wody leci w kanał przy takim chłodzeniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 moje pytanie brzmi ile litrów wody leci w kanał przy takim chłodzeniu? Nie wiem ile (trzeba by zmierzyć), ale w kanał nic - pierwsze 2 wiadra wody b. gorącej zbieram do mycia po warzeniu, reszta leci odprowadzeniem z garażu do zbiornika na deszczówkę zakopanego koło domu, a stamtąd pompą do podlewania ogródka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now