walery2277 Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 z 12,5 blg po 8 dniach odbulgotało do 5. trzymać na burzliwej czy przelewać na cichą? starter 2 litrowy na 31l piwa. może jeszcze nie przerobiło? drożdze belgian strong ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Chętnie policzę ci oczekiwaną teoretyczną gęstość końcową piwa. Niestety, nie obędzie się bez fatygowania ciebie.... 1. Jakie piwo robiłeś? 2. Składniki? 3. Schemat zacierania? 4. Czy udało ci się zacieranie zgodnie ze schematem zacierania? 5. W jakim celu stosujesz rurkę do fermentacji burzliwej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Ja bym trzymał. Za 3 dni sprawdź czy BLG spadło, jeśli nie to przelewaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 belgian pale ale. 2 rzerwy 64 (20min) i 72 (45 min) stopnie C. gotowanie: 1 godzina wszystko zgodnie z planem. słody pale ale 3,5 monachijski 1,5 karabelge 0,35 abbey malt 0,35 Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 rurki nie stosuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 przepraszam słdu pale ale 4 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 o teraz zauważyłem że mój krajan mi te drożdże dość leniwie pracowały, poczekaj jeszcze kilka dni i wtedy przelej na cichą. Jak mierzyłeś blg to jak wyglądała powierzchnia? była jeszcze piana czy tylko trochę drożdży pływających po powierzchni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 cześć krajanie. tylko trochę drożdzy.piany ni ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 (edited) rurki nie stosuję A to skąd "odbulgotało"? Broszę bardzo: Gęstość końcowa (przewidywana) 3,1°Blg Piwo zacierane bardziej na słodko niż wytrawnie, więc moim zdaniem powinno zejść do nie więcej niż 4°Blg. Osiągnięta wydajność efektywna 83% - bardzo ładna. Zawsze można sobie łatwo policzyć takie dane, ręcznie lub za pomocą programu piwowarskiego (są darmowe). Po jakiejś ilości warek będziesz to wiedział z grubsza z doświadczenia (ja na razie wiem tylko z grubsza ). Jak używasz jak ja (niestety stłukłem porządny) badziewnego aerometru z biowinu sprawdź sobie jego wskazanie w 20°C ma mieć 0°Blg - te cholery lubią się rozkalibrować. Edited March 14, 2011 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 dzieki bardzo. z grubsza wiem jak ma być. ale to bardzo z grubsza. odbulgało w sensie odfermentowało. poczekam jeszcze z przelewem parę dni. moze starter byl nie dość mocny i nie przerobiwszy wszystkiego. i nie bądź taki skromny. po ponad 50 warkach wie się to i owo. sprawdze bulgomierz przed przelewem na cichą. w piwnicy zrobiona porcja begiana ale na innych drożdzach. nie wiem czy wytrzyma próbę czasu.rodzina zaczyna sie dobierać.....a brakuje mu z 1,5 miesiąca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts