mkarol89 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Witam. Zabrałem się za moją pierwszą warke. Moje pytanie o temperature zadania drożdży. Zadałem w 20*. Po jakim czasie powinny pojawić się widoczne objawy pracy drożdży?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.a.paluch Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Różnie - zależy chyba od świeżości drożdzy, u mnie ruszało raz po 6godz a raz po 30. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Może w ogóle nie być widać, takie rzeczy też się zdarzają. W razie wątpliwości utop areometr i będziesz wiedział czy fermentują. Ale na razie daj im spokój na tydzień - dwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 OK, a dalej moje pytanie, jakie powinno być stężenie początkowe roztworu z puszki?? U mnie jest 10°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.a.paluch Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Zależy ile dasz cukru /glukozy takie będziesz miał stężenie. 10 przy puszce to chyba standard Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Na puszcze ( pod plastikowym wieczkiem ) z Coopersa powinna być instrukcja , min. podane jest jakie powinno być Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Jest podana wartośc, ale tylko po fermentacji, a nie przed. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 (edited) No więc jeśli dodałeś dokładnie taką ilość wody jak w instrukcji , to taka powinna wyjść jaką masz. Tu nie ma za bardzo nad czym kombinować. Edited March 21, 2011 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Wstawiłem o 9.30 rano. Na razie żadnych oznak działania drożdży. Mam nadzieje że jeszcze ruszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Zostaw w spokoju za tydzień daj na cichą najważniejsze im mniej zaglądasz tym lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Jest piana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 (edited) 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. 1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej, powinno być tylko troszeczkę by CO2 dało radę przepchnąć wodę. 2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora? 3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo. Więcej na ten temat temperatury w tym wątku.. Edited March 22, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. 1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej' date=' powinno być tylko troszeczkę by CO2 dało radę przepchnąć wodę. 2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora? 3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo. Więcej na ten temat temperatury w tym wątku.. Nie ma piany. Temperatura 22 ale jak zadalem była 20. Nie wiem czy nie za zimno było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 (edited) Jak temp. w pomieszczeniu jest 22°C to poinno ruszyć. Poruszaj trochę fermentorem by zawartoścą troszkę zameszać, postaw obok butelkę z gorącą wodą i owiń kocem/ręcznikiem. Edited March 22, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 Hurra... Ruszyło. Jest piana. Po 30h ale zawsze. Serdeczne dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now