Jump to content

Coopers - Real Ale - Drożdże i temperatura.


Recommended Posts

Może w ogóle nie być widać, takie rzeczy też się zdarzają.

 

W razie wątpliwości utop areometr i będziesz wiedział czy fermentują. Ale na razie daj im spokój na tydzień - dwa.

Link to comment
Share on other sites

No więc jeśli dodałeś dokładnie taką ilość wody jak w instrukcji , to taka powinna wyjść jaką masz. Tu nie ma za bardzo nad czym kombinować.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej, powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej' date=' powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Nie ma piany. Temperatura 22 ale jak zadalem była 20. Nie wiem czy nie za zimno było.

Link to comment
Share on other sites

Jak temp. w pomieszczeniu jest 22°C to poinno ruszyć.

Poruszaj trochę fermentorem by zawartoścą troszkę zameszać, postaw obok butelkę z gorącą wodą i owiń kocem/ręcznikiem.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.