mkarol89 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Mam pytanie, jeśli nie mam probówki/menzurki czy moge areometr (oczywiście wyparzony) na stałe pozostawić w fermentatorze? Żeby za każdym razem go nie wyparzać przy dokonywaniu pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Nie wkładaj czasami areometru do gorącej wody, przemy 70% spirytusem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? bo może popękać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkarol89 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? bo może popękać. Zaryzykowałem... ...nie popękał. Pływa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Mam pytanie, jeśli nie mam probówki/menzurki czy moge areometr (oczywiście wyparzony) na stałe pozostawić w fermentatorze? Żeby za każdym razem go nie wyparzać przy dokonywaniu pomiaru. Można , tylko wynik będzie zafałszowany ( oblepi się drożdżami ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 W przypadku burzliwej, to chyba nie ma takiego znaczenia (bardziej chodzi o zmianę °Blg niż dokładną wartość). Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Przy burzliwej to nie widać areometra z z piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Mierze zawsze w tanku, jednak za każdym razem wkładam sterylny termoareometr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? Krótkotrwałe działanie goracej wody np. polanie areometru nie daje gwarancji skuteczności, a przeciągnięcie czasu działania wrzątku poza uszkodzeniem szkła grozi rozkalibrowaniem areometru i zafałszowanymi pomiarami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Przy burzliwej to nie widać areometra z z piany Miałem na myśli samą końcówkę burzliwej i stwierdzanie jej końca. Wtedy zawsze zostawiam areometr. Przepraszam za mą niedoskonałość w formułowaniu zdań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts