Zbyszek T Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Poradźcie Szykuje się do nastawienia miodowego piwka - 50% brzeczki piwnej - 50% miodowej. Zawsze robiłem na górniakach, ale tegoroczna pogoda pozwoliłaby jeszcze na dolniaki. Mam do wyboru S-23 albo S-04 i dla każdych odpowiednie warunki. Zawsze piłem tylko górniaki miodowe, a teraz się zastanawiam. Jak myślicie, które piwo byłoby lepsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Na dolniakach. W jaki sposów robisz miodowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek T Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 Planuje coś w tym stylu: Pilzneński 1kg Monachijski 3 kg Karmelowy 1 kg Płatki owsiane 0.4 kg Miód wielokwiat 6 kg Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitex Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Planuje coś w tym stylu: Pilzneński 1kg Monachijski 3 kg Karmelowy 1 kg Płatki owsiane 0.4 kg Miód wielokwiat 6 kg Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem. a może zamiast takiej ilości wielokwiatowego dać o połowę mniej,ale za to gryczany... ja w lutym warzyłem z takich surowców: -sł. pilzneński 5kg -sł. zakwaszający 0,25kg -płatki owsiane 0,4kg - miód gryczany 1.7kg -marynka -lubelski -saflager s-23 przy przelewaniu na cichą zapach miodu był dość wyraźny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts