Jump to content

Miodowe - na górniakach czy dolniakach?


Recommended Posts

Poradźcie

 

Szykuje się do nastawienia miodowego piwka - 50% brzeczki piwnej - 50% miodowej.

Zawsze robiłem na górniakach, ale tegoroczna pogoda pozwoliłaby jeszcze na dolniaki.

Mam do wyboru S-23 albo S-04 i dla każdych odpowiednie warunki.

 

Zawsze piłem tylko górniaki miodowe, a teraz się zastanawiam.

 

Jak myślicie, które piwo byłoby lepsze?

Link to comment
Share on other sites

Planuje coś w tym stylu:

 

Pilzneński 1kg

Monachijski 3 kg

Karmelowy 1 kg

Płatki owsiane 0.4 kg

 

Miód wielokwiat 6 kg

 

Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem.

Link to comment
Share on other sites

Planuje coś w tym stylu:

 

Pilzneński 1kg

Monachijski 3 kg

Karmelowy 1 kg

Płatki owsiane 0.4 kg

 

Miód wielokwiat 6 kg

 

Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem.

a może zamiast takiej ilości wielokwiatowego dać o połowę mniej,ale za to gryczany...

ja w lutym warzyłem z takich surowców:

 

-sł. pilzneński 5kg

-sł. zakwaszający 0,25kg

-płatki owsiane 0,4kg

- miód gryczany 1.7kg

 

-marynka

-lubelski

-saflager s-23

 

przy przelewaniu na cichą zapach miodu był dość wyraźny.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.