Jump to content

Kilka pytań przed pierwszą warką

Recommended Posts

Witam,

Na dniach mam zamiar zacząć warzyć piwo i w związku z tym mam kilka pytań, oczywiście na razie będę korzystał z brewkitów (na początek):

1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

za odpowiedzi na te pytania będę bardzo wdzięczy

pozdrawiam,

BasTek

Edited by BasTek

1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

1 - brew kity właściwie tylko fermentujesz (warzy się w garnku piwa ze słodów) plastik vs. szkło moim zdaniem bez różnicy. Z pewnością plastikowego wiadra nie stłuczesz :)

2 - młode piwo po fermentacji możesz dać na cichą, będzie klarowniejsze.

3 - :|:):):) ... rozumiem, jasne z pianką. Jeśli chodzi o brew kity to np Coopers European Lager lub Draught

Draught.gifcoopers_european_lager_201_thumb.jpg

4 - sprawdź sam... wolny rynek.

Edited by coelian

Witaj,

Wszystko było już opisane,więc wystarczy poszukać

Na szybko mogę Ci odpowiedzieć:

1. Smaku i różnicy nie ma, natomiast zdecydowanie wygodniej w fermentatorze

2. Zdecydowanie jest to zalecane

3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

4. Osobiście polecam http://www.homebrewing.pl

No i szukaj, czytaj...

Powodzenie przy pierwszej warce

3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

Piękne i będzie za to plus :)

Co do balonu i fermentatora - ten ostatni wygodniejszy (łatwiej umyć). Różnic smakowych nie będzie.

Co do puchy - zacieraie jest lepsze :|

Co do uwagi Przemyssa - na początku wydaje się, że "dobre" sklepowe piwo to niedościgniony wzór i ideał. Klarowność (być może) to jedyna przewaga koncerniaków... Jak uwarzysz pierwsze piwo (i wypijesz) to będziesz wiedział czemu... na początku trudno uwierzyć, lae to nasze piwa mają smak, aromat i "to coś"....

Powodzenia!

:)

Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo

Ile kg.? :)

Jejski przecież jeszcze nie zważył to skąd ma wiedzieć ile.

Nie będzie musiał, na puszkach ma napisane ile ważą :)

Cześć.

Wczoraj w Trójce słyszałem pytanie konkursowe: czy pisownia "warzyć" jest prawidłowa... no, jakoś tak...:)

Tak było nawet krótkie dyktando w tym temacie :)

To jak się wszyscy czepiają to ja też. A co.

To jest brzEczka, a nie brzęczka. Częsty błąd.

A fermentacja cicha wpływa na klarowność piwa no i często jeszcze piwo dofermentuje na niej - mniejsza szansa na granaty.