sn_phoenix Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Aktywowałem właśnie saszetkę 1010 American wheat i zamierzam zrobić jedną warkę pszeniczki. Wyczytałem też w charakterystyce tych drożdży na wiki, że można zrobić na nich North German Altbier i Kölsch. Stąd pytanie Czy może ktoś warzył na tych drożdżach piwa w tych stylach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 No bo to są drożdże do altbierów przeszczepione do USA. Ja bym zrobił jakieś niby-pszeniczne, np. orkiszowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Ja też właśnie rozbiłem saszetkę tych drożdży i mam zamiar zrobić po kolei: grodzisz, koelsch, pszeniczne 100%. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sn_phoenix Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? Ja zamierzam zrobić taką: pilzneński - 1,5kg monachijski - 0,8kg pszeniczny - 2,5kg amber 65EBC - 0,2kg zakwaszajacy - 0,07kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
rex5555 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? No moim zdaniem pszeniczne 100% to np przy zasypie 5kg, słód pszeniczny stanowi 5kg. Proste i logiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? No moim zdaniem pszeniczne 100% to np przy zasypie 5kg' date=' słód pszeniczny stanowi 5kg. Proste i logiczne.[/quote'] Dokładnie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rex5555 Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Do Hasintus: Gdy już uwarzysz tą pszenicę 100% to daj proszę znać lub gdzieś o tym wspomnij na forum. Interesuje mnie to z takiego względu, bo sam wciąż zmieniam proporcje w zasypie. Bardzo lubię swoje 80%pszenicznego, ale mam zamiar wkrótce nawarzyć 90%pszenicznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sn_phoenix Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 w takim razie temat zamkniety! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 w takim razie temat zamkniety! Już zamknięty? Tu się cały dzień rozwija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts