Jump to content

Browar Domowy Wośko - #3 Sú talún fhián (IRA)

Recommended Posts

Wysycenie: średnie do niskiego, wg mnie idealne!

Piana: brudnobiała, dość szybko opadła do dywanika, potem zniknęła całkowicie.

Barwa: Ciemnoczerwona, taka koźlakowa.

Zapach: Słód palony oraz odrobina chmielu, no i zapowiedź słodkawego piwa. Czuć owoce, niby porzeczki o których piszesz w swoich zapiskach.. Zapach jest bardzo ładny. Idealne połączenie paloności z owocami.

Smak: najpierw owocowa słodycz, potem ściągająca goryczka ze słodu palonego, intensywna, ale w normie - bardzo dobrze, że ograniczyłeś ilość palonego. Pod koniec zostaje goryczka, która zachęca do kolejnego słodko-owocowego łyku. Degustacja tego piwa, to niesamowita frajda dla zmysłów :/

Muszę przyznać, że jest to jedno z najlepszych piw górnej fermentacji jakie miałem okazję ostatnio kosztować. Gratuluję! Szczególnie nosa co do ilości słodu palonego :)

• 10 months later...

Wczoraj opróżniłem ostatnią butelkę z tej warki. Nieświadomie, równo rok od rozlewu.

Kolor: brązowe, opalizujące. Piłem nie sam i wziąłem szklankę najbliższą dnu butelki, pozostałe były klarowne. Niestety red to to ale nie było.

Piana: drobnopęcheżykowa, wysoka i trwała. W młodszym byłem oczarowany jej kremowością, teraz trochę lżejsza, jak piana z białek.

Zapach: przy wysokiej pianie ledwie wyczuwalny. Samemu sugerując się czego szukać, czułem coś jak czarne porzeczki, ale nastawienie mogło mieć tu ogromny wpływ. Z czasem zapach zrobił się intensywniejszy, ale nie potrafiłem go rozbić na składowe i ponazywać. Aleowych owoców i kwiatów niestety nie było.

Smak: pierwszy łyk echem przypomniał dawny smak, ale chyba młodsze było lepsze. Potem trochę puste. Z początku wodnistość, a chwilę za nią paloność taka gorzko - wytrawnie/kwaskowa. Na finiszu goryczka niewielka.

Wysycenie: średnie, odpowiednie.

Czas pomógł piwie się pięknie sklarować, nie zaszkodził jakoś specjalnie pianie, ale niestety, zapach i smak położył.

post-1244-0-22108900-1330288132_thumb.jpg post-1244-0-67600000-1330288132_thumb.jpg

Edited by wilko