Jump to content

Marcowe dymione

bogdan62

Recommended Posts

Przymierzam się do marcowego dymionego, przeglądam fora w celu ustalenia receptury i im więcej szukam tym bardziej nie wiem jak ją ustalić. Temat w miarę pilny, gdyż drożdże Bavarian lager mam "po wielu bojach", zbliża się ich kres. Dysponuję 2kg słodu wędzonego Castling Malting, słodem pilzneńskim, karmelowym jasnym i ciemnym Strzegom, Caramunich i innymi karmelowymi. Będe wdzięczny za sugestie co do receptury.

Edited by bogdan62

Ale chodzi o marcowe w stylu Schlenkerli gdzie wędzoność uderza po ryju jak prawy sierpowy Gołoty, czy takie w stylu Gdańskiej Brovarni, gdzie (podobno) jedynie delikatne akcenty wędzone są wyczuwalne?

Ja uwarzyłem wędzone Ale, które w smaku bardzo przypominało Schlenkerlę. Jakbym chciał ją klonować, to tylko zamiast słodu palonego dałbym więcej jakiegoś ciemnego karmelowego. No i dolne drożdże.

750g - słód wędzony Steinbach

500g - słód pilzneński Weyermann

100g - słód pszeniczny Weyermann

10 - 30g(?) - słód barwiący Strzegom

Przy czym słód ze Steinbach jest naprawdę mega wędzony, próbowałem piwa z ~50% zasypem wędzonego weyermanna i było mniej wędzone w smaku niż moje z 15% udziałem Steinbacha. Nie wiem, jak wypada Castle.

Edited by TomX

W sumie problem rozbija się o intensywność słodu wędzonego Castle Malting, nie używałem go, a obwąchiwanie nic nie daje - jaki procent do całości zasypu da posmaki wędzone, ale bez dominacji.

Wędzony z Castle Malting to jest słód dymiony torfem. Do piwa nie polecam.

Jesteś pewny, czy tylko podejrzewasz. Producent poleca ten słód do tradycyjnych piw szkockich, niemieckich i specjalnych, a sklepy te informacje powielają.

Wędzony z Castle Malting to jest słód dymiony torfem. Do piwa nie polecam.

No tak, to teraz to piszesz, jak jak go właśnie już ześrutowałem do grodzisza.... I to już go nie rozdzielę, bo w pojemniku razem z ześrutowanym pszenicznym. Trudno... nie ma go wiele... zobaczymy co to z tego wyjdzie...

Edit: Tak mi się właśnie wydawało, że gdzieś Darko, widziałem Twój głos nt tego słodu:

Polecam wędzony z Castle Malting.

:(

Edited by Stasiek

Tylko krowa nie zmienia zdania :(

Gdy pisałem cytowany przez Ciebie post to wędzone jeszcze stało w fermentorze. Sam słód pachnie bardzo przyjemnie, ale w piwie już tak fajnie nie jest. Choć Tobie smakowało :beer:.

Tak, doświadczyliśmy, że słód z Wayermanna jest słabo wędzony. Słód z Castle Malting jest wyraźniejszy i wydaje mi się, że kiedyś była informacja, że jest wędzony na buczynie i na pewno daje inny aromat niż Whisky. Steinbacha jeszcze nie testowałem ale przymierzam się do jakiejś turbo wędzonki :) i pewnie coś zmiksuje. A jak się ma do Wayermanna np. Warminster?

Mam 2 kg tego słodu i alternatywę użyć do piwa, lub wyrzucić - czyli nie mam alternatywy. W gre może wejść ewentualnie taka modyfikacja zasypu aby wzmocnić cechy pozytywne, czy osłabić negatywne, czyli nie wiem jaka modyfikacja.

• 5 months later...
Wyszło z tego Tobie piwo ?

Piwo wyszło, lecz nie ma się czym chwalić. Jest już wypite ale tylko dlatego, że w lecie nie warzę i jestem na etapie wymiatania resztek z piwnicy. Zapachu wędzonego nie było (lub mam słaby węch), w smaku była bardzo słaba wedzonka (wyłapywałem ją po jakimś 2 - 3 łyku), nie pasowała mi do tego piwa, ogólnie oceniłem go tylko jako pijalne. Nie mam porównania do innych wędzonych, bo poza Castle Malting używałem tylko własnoręcznie robionym a ponadto wędzonka w piwie nie do końca "mi leży".

Piwo było 14 Blg na zasypie:

2,5 kg pilzneński Castle Malting

2 kg wędzony Castle Malting

1 kg monachijski Weyermann

0.2 kg caramunich II Weyermann

0,1 kg ciemny karmel Strzegom.

Pozwolisz że zapytam : i co wyszło z tym węzdzonym ? bo kupując słód węzdzony chciałbym znac opinię o tym twoim. Wyszło z tego Tobie piwo ?

Jeżeli ci to pomoże w podjęciu decyzji o zrobieniu tego piwa, polecam moją recepturę :)

http://www.piwo.org/forum/p88178-19-02-2011-23-35-11.html#p88178 :smilies:

Wyszło całkiem fajne piwo parę osób je degustowało i siary nie było ;)

Dziękiuję za linka. Opinie o Twoich piwach są bardzo pochlebne, zatem węzdzone będę wzorował na Twoim przepisie. Jestem bardzo początkującym piwowarem ( uwarzyłem kilka warek ale z puszki ) zacieranie przede mną. Mam już sprzęt , ale skróty myslowe w recepturach - tego nie wszystko jeszcze rozumiem.