Jump to content

Piwo pszenne


scooby_brew

Recommended Posts

Slod Pale Ale - 6 lb (2.7 kg)

Slod pszenny - 6 lb. (2.7 kg)

Slod monachijski - 1/2 lb (0.23 kg)

Slod Crystal - 1/2 lb (0.23 kg)

 

Hallertauer - 1 oz (28 gr) 60 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 15 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 5 min

 

Drozdze plynne: White Labs American Hefeweisen WLP 320

 

Waraka: 5 gal (18.9 l)

SG: 1.057

Efficiency 60%

Jest to moje "domowe" piwo pszenne, ktore warze bardzo czesto. Czasami jednego dnia warze nowa warke, w tym samym czasie wczesniejsza warka z fermentatora idzie do kega lub butelek.

Skladniki sa ustawione, aby przy wydajnosci 60% uzyskac gestosc 1.057, czyli nieznacznie powyzej gornej granicy dla tego stylu piwa.

Piwo doskonale smakuje bez dodadkow, lub tez mozesz:

1. do butelkowania lub w fermentacji spokojnej mozesz uzyc miodu lub syropu drzewa klonowego

2. czasami dodaje ekstrakt smakowy - 0.5-1 oz (14-28 gr) (taki, ktory dodaje sie zwykle do pieczenia ciasta): pomaranczowy, truskawkowy, malinowy itp.

 

Jest to moje ulubione piwo letnie, smakuje doslonale podczas cieplej pogody, pasuje tez idealnie z jedzeniem meksykanskim.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.