scooby_brew Posted July 30, 2008 Share Posted July 30, 2008 (edited) Slod Pale Ale - 6 lb (2.7 kg)Slod pszenny - 6 lb. (2.7 kg) Slod monachijski - 1/2 lb (0.23 kg) Slod Crystal - 1/2 lb (0.23 kg) Hallertauer - 1 oz (28 gr) 60 min Cascade - 1/2 oz (14 gr) 15 min Cascade - 1/2 oz (14 gr) 5 min Drozdze plynne: White Labs American Hefeweisen WLP 320 Waraka: 5 gal (18.9 l) SG: 1.057 Efficiency 60% Jest to moje "domowe" piwo pszenne, ktore warze bardzo czesto. Czasami jednego dnia warze nowa warke, w tym samym czasie wczesniejsza warka z fermentatora idzie do kega lub butelek. Skladniki sa ustawione, aby przy wydajnosci 60% uzyskac gestosc 1.057, czyli nieznacznie powyzej gornej granicy dla tego stylu piwa. Piwo doskonale smakuje bez dodadkow, lub tez mozesz: 1. do butelkowania lub w fermentacji spokojnej mozesz uzyc miodu lub syropu drzewa klonowego 2. czasami dodaje ekstrakt smakowy - 0.5-1 oz (14-28 gr) (taki, ktory dodaje sie zwykle do pieczenia ciasta): pomaranczowy, truskawkowy, malinowy itp. Jest to moje ulubione piwo letnie, smakuje doslonale podczas cieplej pogody, pasuje tez idealnie z jedzeniem meksykanskim. Edited September 15, 2008 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 20, 2014 Share Posted July 20, 2014 Scooby_brew, czy nadal warzysz takie piwo? Jest teraz cieplutko, chyba pasują temperatury☺ Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Chyba warzy, w tej postaci: http://www.piwo.org/topic/3448-sunny-wheat/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now