Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 142

 

Styl: brak

 

OG zakładane ok. 11,3°Blg
FG zakładane ok. 2,9°Blg
Szacowane IBU 47
Barwa 4 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 4 kg

Monachijski - 0,85 kg

Zakwaszający - 150 g

 

Zacieranie:

60 min - 67°C

10 min - 72°C
->78°C

Chmielenie:

Chinook - 25 g - 60 min

Amarillo - 25 g - 10 min

Citra - 25 g - 5 min

 

Drożdże:
W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło ponad 27 litrów o gęstości 10,2°Blg. Dochodzi do temperatury zadania drożdży w lodówce.

 

Refleksje po warzeniu po przerwie.... Myślałem o zmianie sprzętu na jakiś kociołek ale po dzisiejszym warzeniu upewniam się, że nie ma takiej potrzeby. Obecnie mój sprzęt do warzenia to lodówka Cooleman 48 litry z filtratorem rurkowym jako kadź zacierna, garnek elektryczny Klarstein 50 litrów jako zbiornik gorącej wody i garnek 50 litrów stalowy z taboretem gazowym, z kranem i hopstoperem jako kadź warzelna. Chłodzenie wymiennikiem ciepła.

 

Niestety w kwestii samego warzenia nic się nie zmieniło - najbardziej w dalszym ciągu nie lubię mycia ;( po warzeniu.

Obecnie po przerwie mam już miejsce do warzenia w garażu gdzie dodatkowo mam dwie lodówki ze sterownikami więc zaczynam od dolniaków. Jak temperatury dojdą do akceptowalnego poziomu ruszę też z górniakami.

No to do zobaczenia na piwowarskich szlakach :)

 

Musze też pozbyć zalegających, nieużywanych gratów, przede wszystkim kegów i chłodnicy, która wiernie mi służyła od drugiej warki. Jakby ktoś potrzebował, zapraszam do kontaktu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 143

 

Styl: Classic Rauchbier

 

OG zakładane ok. 14°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 28
Barwa  SRM 19
Wielkość warki ok. 36 l

Zasyp:

Wędzony Bukiem - 5 kg

Monachijski Ciemny 3,5 kg

Karmelowy 600 - 400 g

Karmelowy 300 - 150 g

Zakwaszający - 150 g

 

Zacieranie:

60 min - 67°C

10 min - 72°C
->78°C

Chmielenie:

Iunga - 33 g - 60 min

Lubelski - 33 g - 15 min

 

Drożdże:

W34/70 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Długa przerwa spowodowana była sprawami budowlanymi... Teraz już jest gdzie warzyć

Wyszło dużo... O założonej gęstości. Fermentor 43 litry nie ma podziałki więc nie wiem dokładnie ile. Drożdże zadane przy 12°C, dalej dochładza się w lodówce. Sterownik nastawiony na 9°C.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#144 cydr

Skład: 25 litrów soku jabłkowego wyciskanego nie z koncentratu

Drożdże: ciderini dry + pożywka

Gęstość nastawu 12°Blg

Fermentacja w 15°C potem będę podwyższał.


Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#145 Blond Ale

OG 11.5°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 20
Barwa 2 SRM
Wielkość warki 42 l

Zasyp:
Pilzneński 6.8 kg
Płatki ryżowe 2 kg

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 15 min
-> 78°C

Chmielenie:
Chinook - 20 g - 60 minut
Amarillo - 60 g - 5 minut

Drożdże:
Kolsch Ale Yeast
US-05


Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#146 Marcowe

OG 13.5°Blg
FG 3.5°Blg
IBU 28
Barwa 15 SRM
Wielkość warki 36 l

Zasyp:
Wiedenski - 5 kg
Monachijski I - 2 kg
Monachijski II - 1.5 kg
Karmelowy 150 - 300g
Karmelowy 30 - 300g

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 15 min
-> 78°C

Chmielenie:
Iunga - 28 g - 60 minut
Lubelski - 28 g - 20 minut

Drożdże:
W34/70 gęstwa

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#147 Grodziskie chmielone
Wg receptury Staśka

OG 8°Blg
FG 2°Blg
IBU 25
Barwa 5 ebc
Wielkość warki 43 l

Zasyp:
Pszeniczny wędzony dębem - 6 kg
200 g łuski ryżowej

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 15 min
-> 78°C

Chmielenie:
Citra - 15 g - 60 minut
Amarillo 30 g - 15 minut
Amarillo 42 g - 1 minuta

Drożdże:
US-05

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#148 APA

OG 12.5°Blg
FG 3°Blg

Wielkość warki 40 l

Zasyp:
Pilzneński - 7.7 kg
Pszeniczny - 900 g
Karmelowy 30 - 400 g
Karmelowy 300 - garść

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 15 min
-> 78°C

Chmielenie:
Chinook - 38 g - 60 minut
Citra - 28 g - 10 minut
Amarillo 28 g - 10 minut
Citra - 28 g - 1 minuta
Amarillo 28 g - 1 minuta

Drożdże:
US-05


Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#149 AAA

OG 12.5°Blg
FG 3°Blg

Wielkość warki 40 l

Zasyp:
Palę Ale - 8 kg
Monachijski - 800 g
Karmelowy 150 - 300 g
Karmelowy 300 - 300 g
Palony jęczmień - 100 g

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka - 40 g - 60 minut
Amarillo 28 g - 20 minut
Citra - 28 g - 15 minuta
Cenntenial 28 g - 10 minut
Simcoe 28 g - 1 minuta

Drożdże:
US-05

Wyszło 41.5 litra o zakładanej gęstości

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#150 Amber lager

OG 11.2°Blg
FG 2.7°Blg
IBU 22

Wielkość warki 25 l

Zasyp:
Pale Ale - 4.5 kg
Wędzony dębem pszeniczny - 500 g
Monachijski - 200 g
Karmelowy 150 - 150 g
Karmelowy 300 - 100 g
Palony jęczmień - 60 g

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Amora Preta - 10 g - 60 minut
Amora Preta - 10 g - 30 minut
Amora Preta - 10 g - 15 minut
Amora Preta - 30 g - 1 minuta

Drożdże:
W 34/70

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#151 Bitter

OG 9.8°Blg
FG 2.8°Blg
IBU 30

Wielkość warki 23 l

Zasyp:
Pale Ale - 3.5 kg
Pszeniczny - 500 g
Czekoladowy jasny - 50 g

Zacieranie
65°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Zula - 19 g - 60 minut
Zula - 10 g - 15 minut
Zula - 10 g - 5 minut

Drożdże:
S-04

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#152 Dry stout

OG 10°Blg
FG 3°Blg
IBU 35

Wielkość warki 23 l

Zasyp:
Pale Ale - 3.2 kg
Płatki jęczmienne - 1.2 kg
Jęczmień palony - 450 g
Czekoladowy jasny - 50 g

Zacieranie
66°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
EKG - 40 g - 60 minut
EKG - 20 g - 15 minut

Drożdże:
S-04

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#153 SMaSH Zula

OG 11.3°Blg
FG 3°Blg
IBU 32

Wielkość warki 25 l

Zasyp:
Pilznenski - 5 kg

Zacieranie
65°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Zula - 20 g - 60 minut
Zula - 10 g - 15 minut
Zula - 20 g - 5 minut

Drożdże:
W-34/70 gęstwa

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#154 Smoked Porter

OG 15.2°Blg
FG 4.2°Blg
IBU 50

Wielkość warki 22 l

Zasyp:
Wędzony - 3.8 kg
Monachijski 1.8 kg
Karmelowy 150 - 350 g
Czekoladowy jasny - 350 g
Carafa I - 200 g
Cukier - 300 g

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Chinook - 40 g - 60 minut
Cascade - 30 g - 15 minut

Drożdże:
S-04 gęstwa

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#155 Grodziskie chmielone

OG 8°Blg
FG 2°Blg
IBU 25

Wielkość warki 46 l

Zasyp:
Grodziski - 5 kg
Wędzony jęczmienny - 2 kg

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Centennial - 40 g - 50 minut
Cascade - 35 g - 15 minut
Cascade - 54 g - 1 minuta

Drożdże:
1 wiadro - Kolsch
2 wiadro - US-05



Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#156 Zwyczajne

OG 9..8°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 32

Wielkość warki 50 l

Zasyp:
Pilzneński- 5 kg
Wiedeński - 1,9 kg

Pszeniczny - 1 kg

Caramunich - 300 g

Zakwaszający - 300 g

Zacieranie
67°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka - 28 g - 60 minut
Cascade - 28 g - 15 minut
Centennial - 28 g - 10 minut

Simcoe - 28 g - 5 minut

Drożdże:
1 wiadro - Kolsch
2 wiadro - US-05

 

Już dochodzi w lodówce do temperatury zadania drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#157 Zwyczajne

OG 10°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 42

Wielkość warki 40 l

Zasyp:
Pilzneński- 5 kg
Monachijski - 1,5 kg
Pszeniczny - 0,5 kg
Caramunich - 200 g
Zakwaszający - 200 g
Karmelowy 300 - 100 g

Zacieranie
67°C - 60 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka - 35 g - 60 minut
Cascade - 35 g - 15 minut
Simcoe - 28 g - 5 minut

Drożdże:
1 wiadro - Kolsch
2 wiadro - US-05

Zacierane po raz pierwszy w grainfather s40.
Plusy:
- jak przyszedłem po pracy to woda miała już odpowiednią temperaturę (timer),
-w miarę szybko bo w 4 godziny miałem zlana chłodna brzeczkę do fermentów,
-wydajnosc, liczyłem na 40 litrów brzeczki o gęstości 10°Blg a otrzymałem 39 litrów o gęstości 12,5°Blg (wydajność 92%),

Minusy:
-brak możliwości odfiltrowania osadów - chmielilem w hopspiderze i chmieliny w nim zostały, ale brak jest możliwości odfiltrowania osadów po gotowaniu,
-okrutny burdel w garażu zrobiłem i na razie on tam na mnie czeka,
-w trakcie zacierania musiałem bardzo mocno zdławić przepływ pompy żeby za dużo brzeczki nie pobierało spod kosza bo lustro było cały czas coraz wyżej i bałem się że wyciągnie wszystko spod kosza i nie zdąży się przefiltrować i się przypali.

Pierwszy raz zawsze jest stresujący. Największy problem to filtracja osadów coś muszę tutaj wymyślić.

Czy ktoś widział jakiś wydzielony wątek o grainfather s40? Bo szukałem ale nie mogę znaleźć...



Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#158

OG 10.8°Blg
FG 2.8°Blg
IBU 23

Wielkość warki 24 l

Zasyp:
Pilzneński- 1,5 kg
Monachijski - 1,5 kg
Wiedeński - 1 kg
Pszeniczny - 1 kg

Zacieranie
67°C - 60 min
-> 78°C

Chmielenie:
Styrian Dragon - 20 g - 90 minut
Styrian Dragon - 15 g - 15 minut
Styrian Dragon 15 g - 5 minut

Drożdże:
W34/70

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#159 Polskie Ale

OG 10.2°Blg
FG 2°Blg
IBU 31

Wielkość warki 40 l

Zasyp:
Pilzneński- 7 kg
Pszeniczny - 0.5 kg

Zacieranie
67°C - 60 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka 30 g - 60 minut
Marynka 15 g - 20 minut
Lubelski 15 g - 10 minut
Lubelski 30 g - 5 minut

Drożdże:
W34/70

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#160 zwykłe 

 

OG 9.6°Blg

FG 2°Blg

IBU 33

 

Wielkość warki 27 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 4.5 kg

Pszeniczny - 0.5 kg

 

Zacieranie

67°C - 60 min

-> 78°C

 

Chmielenie:

Marynka 14 g - 60 minut

Simcoe 14 g - 15 minut

Cascade 28 g - 5 minut

 

Drożdże:

W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#162 zwykłe 

OG 10.6°Blg
FG 2.6°Blg
IBU 35

Wielkość warki 24 l

Zasyp:
Pilzneński- 5 kg

Zacieranie
65°C - 60 min
-> 75°C

Chmielenie:
Zula 15 g - 60 minut
Zula 8 g - 30 minut
Zula 8 g - 20 minut
Zula 15 go - 10 minut

Drożdże:
W34/70


Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka



Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.