powerlogers Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Mam zamiar zrobić piwo z (brewkita) czyli z zestawu. Jak wiadomo, jedna puszka jest na 23L wody i 1KG cukru. Wychodzi 5.2% kalkoholu. Ja chcę pomieszać dwie puszki jasnego lagera i nastawić. Zamiast 46L wody dać 40L i zamiast 2KG cukru dać 3KG. 1. Co mi z tego wyjdzie? 2. Czy dodając więcej cukru zwiększę moc piwa do 6%? 3. Jak zwiększyć jego moc? 4. Jeśli mogę zmniejszyć ilość wody to czy muszę zmniejszyć ilość cukru? (opcja bez wzmacniania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 ad 1- piwo bimbrowe ad 2- tak ad 3- przed butelkowaniem dolać 0,5 L spirytusu ad 4- nie musisz A tak na prawdę, to zacznij czytać , czytać i czytać, a dowiesz się wszystkiego No i jeszcze wypadało by się przedstawić i uzupełnić profil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 1. Co mi z tego wyjdzie?2. Czy dodając więcej cukru zwiększę moc piwa do 6%? 3. Jak zwiększyć jego moc? Zależy od twoich oczekiwań, uzyskasz coś co wizualnie przypomina piwo, ale smakować zbyt dobrze nie będzie. Jeśli szkukasz czegoś taniego i mocnego do zrobienia w domu proponuje turbo cydr. Rodzaj gazowanego wina jabłkowego.Można to zrobic z jabłek (nie ta pora roku), albo z soku jakbłowego. Nadaje sie to z kartonow, w Lidlu w przecenie kupisz go po 1,66 czy 2zł. Do tego musisz dodać pożywkę winiarską i drożdże (ponoć lepsze są piwowarskie, albo jakieś takie by nie odfermentowały bardzo głęboko bo cydr będzie wykręcająco kwaśny) Możesz dodać troszkę cukru by podbić %. Przefermentuj (ze 2 tygodnie), później przelej by się wstępnie sklarowało (na kolejny tydzień), zabutelkuj z małym dodatkiek cukru (3g na pół litra by sie nagazowało). Po miesiącu będzie zdatne do wypicia. Jednak z czasem robi się łagodniejsze w smaku. Możesz wykorzystać balony do wina do fermentacji, te są łatwiejsze do znalezienia w piwnicy czy u znajomych. PS Jak chcesz uzyskać piwo to naprawdę zadowalające rezultaty uzyskasz ze słodu i bez dodatku cukru (są wyjątki od tej reguły, ale to inna historia) Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerlogers Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 Mam balon 34L, będzie w sam raz. A jeśli użyję 1 puszki z brewkitu (zrobię wszystko jak w instrukcji) ale zamiast 23L wody dam równe 25L i doaromatyzuję je kawałkiem takiej pastylki chmielowej "Hop Aroma Tabs" to podciągnę smak piwa? Pytanie dotyczy tej pastylki. Czy jest to dobry dodatek? Czy użycie wody mineralnej (niegazowanej) do fermentacji to dobry pomysł? Zastanawiam się też nad rozlaniem piwa do jednej 2L butelki po pepsi by mieć do parku i nie dzwonić butelkami. P.S. Za chwilę pouzupełniam wszystko w profilu itd. Moje pierwsza wino z tych składników wyszło wyśmienicie a wyłącznie improwizowałem. Składniki. Jabłka tarte na grubo. Jabłka ćwiartki. Ryż. Powidła śliwkowe. Aronia z sokiem. Porzeczka. Marchewka mielona. Sok malinowo cytrynowy. Sok pomarańczowy. Czaj z herbaty (grzaniec zbójecki). Polecam świetny smak wina wyszedł na tym. Ziele angielskie. Tymianek. Cynamon. Przyprawa do piernika. Gałka muszkatołowa. Pieprz czarny. Rozmaryn. Kwasek cytrynowy. Miód wielokwiatowy, Miód z mlecza. Cukier. Olejek do ciasta. Drożdże tokay. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 (edited) Mam balon 34L, będzie w sam raz.A jeśli użyję 1 puszki z brewkitu (zrobię wszystko jak w instrukcji) ale zamiast 23L wody dam równe 25L i doaromatyzuję je kawałkiem takiej pastylki chmielowej "Hop Aroma Tabs" to podciągnę smak piwa? Pytanie dotyczy tej pastylki. Czy jest to dobry dodatek? Czy użycie wody mineralnej (niegazowanej) do fermentacji to dobry pomysł? Zastanawiam się też nad rozlaniem piwa do jednej 2L butelki po pepsi by mieć do parku i nie dzwonić butelkami. Aroma tabs daję się raczej na cichą dla aromatu . Woda- jeśli robisz w domu herbatę i jest OK to do piwa tez się nada. PET jest OK . Czy Ty nie szukasz sposobu żeby sie tanio alkoholizować ? ps. Co do podpisu to z tym piwowarem :rolleyes:" Teraz jestem winiarzem i piwowarem." Edited April 3, 2011 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 powerlogers "nie idź tą drogą"! , piwo to przede wszystkim smak, a nie alkohol ! Jeśli zależy Ci na % to możesz jedną konserwę dać na 5kg cukru i masz 50l. 10% niepijalnego czegoś co zabija , lub kup sobie w dyskoncie jakiegoś upadlacza, a będzie prościej. Zacieraj, bo to i taniej i smaczniej. Wytrwałości życzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now