cyjarz Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Witam, chciałem dzisiaj rozlewać do butelek IPA. Wszystko przygotowałem, uchylam pokrywę fermentatora a tam na powierzchni delikatna, biała pianka. Piwo jest na cichej od 27.03. Dzisiaj aerometr wskazał 4 Blg. Piwko ładnie pachnie, chmielone jest na zimno. 1. Butelkować? 2. Piana na powierzchni to oznaka fermentacji czy może chmielenia na zimno (chmiel pływa w woreczku na powierzchni)? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Raczej fermentacja, daj mu jeszcze pofermentować Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Jakie BLG startowe? Jaka temperatura? Jakie drozdze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyjarz Posted April 5, 2011 Author Share Posted April 5, 2011 13 Blg/ 20 C/ Safale US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Na odległość można tylko gdybać, butelkowąc można tylko wtedy, gdy mamy 100% pewności zakończxenia fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 6, 2011 Share Posted April 6, 2011 dzisiaj miałem to samo jedno wiadro ok w drugim minimalna piana na całej powierzchni z 15blg zeszło do 4 stało na cichej od 14.03 poszło do butelek zobaczymy co będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 6, 2011 Share Posted April 6, 2011 w tych które robiłem z chmieleniem na zimno(jakieś 5 )po tygodniu w każdym byłą jakaś piana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now