Jump to content

fermentacja nie rusza

Recommended Posts

Witam,

proszę napiszcie z własnego doswiadczenia po ilu godzinach może zacząć się fermentacja. Nastawiłem właśnie drugą warkę ze BREWKITA Coopers Traditional Draught. Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje. Pierwsza warka ruszyła po 6 godzinach (WES Stout).

Po ilu godzinach powinienem zacząć się martwić i czy można to w jakiś sposób uratować. ;)

Jak długo nie wystartowały te drożdże ?? Jeżeli powyżej 48h zwlekają szukaj kolejnych drożdży.

Pierwszy post Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje

Edited by anteks

Zależy, co kryje się pod stwierdzeniem "nic się nie dzieje". Jeśli obserwujesz "bulkometr" - możesz się w ogóle nie doczekać. Zerknij do środka (wyjmij rurkę). Jest piana? Daje gazem po nosie? Może masz nieszczelny pojemnik i gaz sobie leci gdzieś bokiem? Bez paniki. Ja czekałem 48 godzin. Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super. Także - lajcik :D Będzie na pewno dobrze!

Ruszą na pewno. Nie przejmuj się rurką fermentacyjną, że "nie bulka" - odlej z niej wodę by było naprawdę minimalnie - jak jest zbyt wiele CO2 nie daje rady przepchnąć i gaz uchodzi nieszczelnościami pokrywy. Fermentację rozpoznaje się też po pianie na powierzchni piwa (widać z zewnątrz zabrudzenie na wewn. ściance fermentora).

Mnie martwi ta temp. 28°C Trochę za dużo... Rozumiem, że w mieszkaniu masz jakieś 21°C. Z czasem temp. opadnie do tego poziomu.

Edited by coelian

Zależy, co kryje się pod stwierdzeniem "nic się nie dzieje". Jeśli obserwujesz "bulkometr" - możesz się w ogóle nie doczekać. Zerknij do środka (wyjmij rurkę). Jest piana? Daje gazem po nosie? Może masz nieszczelny pojemnik i gaz sobie leci gdzieś bokiem? Bez paniki. Ja czekałem 48 godzin. Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super. Także - lajcik :D Będzie na pewno dobrze!

Sorry, że się czepiam w niedzielny poranek...:)... ale to baaardzo częsty błąd...

słowo "także" znaczy "również"... myślę, że (choć to też nie do końca poprawne) lepiej pisać "tak że", choć to będzie potocznie, a najlepiej używać "więc" lub "a więc", ew. "zatem" lub "a zatem" po przecinku!... :)

" Pojawiła się niewielka piana a piwko wyszło super, więc - lajcik ;) "

Pozdrawiam.

Jak długo nie wystartowały te drożdże ?? Jeżeli powyżej 48h zwlekają szukaj kolejnych drożdży.

Pierwszy post Minęło 12 godzin i nic się nie dzieje

Kurcze nauka czytania jednak jest potrzebna :D

@ seniorroberto - Normalnie jak w podstawówce ;) Zmyłeś, mi Profesorze głowę na dzień dobry. Czeka Cię sporo pracy, jeśli z taką samą precyzją zamierzasz tropić pozostałe na forum byki czy byczki. Byś się kawy napił z rana i zagryzł jakimś tym Waszym piernikiem :)

Nie będę tu z Tobą wchodził w polemikę jak imć Miodek z imć Bralczykiem, ale dla świętej zgody (jeśli chodzi o synonimy), powiem:

także = również

tak, że = więc

Tak czy siak - zawaliłem, przyznaję. Ale żeby w tak bezlitosny sposób wytykać braki przecinków? I to w temacie "fermentacja nie rusza". :D

Niechże się biedne drożdże madmaca poczują "ruszone" jak ja i wystartują niczym Apollo 13.

Niechże się biedne drożdże madmaca poczują "ruszone" jak ja i wystartują niczym Apollo 13.

Ulitowały się chyba nad moimi nerwami i ostentacyjnie utworzyły nieznaczną piankę na powierzchnii. Wciąż jednak nie mogę tego nazwać fermentacją burzliwą :/

Przedwczesną się okazała moja radość :smilies: Piana opadła, nic się nie dzieje.

Czy fermentacja burzliwa może przebiegać w sposób cichy? ;)

Miałem podobny przypadek z BPA pokazała się piana potem znikła i cisza.Piwo zostanie wylane kolor rudawy mętny a smak kwaśn.

Nie strasz. Twój przypadek (ani niczyj inny) nie jest miarodajny.

Trzeba zmierzyć gęstość i tyle.

Nie strasze tylko opisałem mój przypadek a takich wiele na tym forum podobnych mniej lub bardziej.

Ja ostatnio robiłem wit-a i drożdże też długo nie mogły wystartować. Piana nie była obfita i utrzymywała się jakieś 24 godziny. Zmierzyłem Blg i okazało się że zeszło z 11 do 2,5°Blg więc głowa do góry

Mnie póki co zeszło z 13 do 3.5 i nie wiem ile jeszcze trzymać na burzliwej. Martwi mnie jednak coś innego i może też mi pomożecie. Pierwsza nastawiona warka (stout od WESa) po 5 dniach burzliwej przelana na cichą. Przy przelewaniu bylo 5°Blg i od tygodnia nic sie nie zmienilo. Wiem ze ponizej 4 nie mozna zabutelkowac ale nie wiem co teraz zrobic... ;)