Jump to content

Popełniłem drugi zacier


Recommended Posts

No więc jako że mnie wzięło :D , o 16 postanowiłem cuś uwarzyć ;):)

 

 

2,5 pilzneński

2,5 pszeniczny

 

68°C - 16,5 l wody

 

60min

 

wysładzanie:

6l - 9°Blg

9l - 3°Blg

 

Przed chmieleniem 24,5l - 13,5°Blg

 

Chmielenie 60min

0min - chmiel lubelski granulat 30 g

 

Po 40 min - wyraźny przełom

 

Po chmieleniu 21,5l - 14,5°Blg + 3,5 l wody

 

Fermentator wylądował na balkonie - drożdze zadam rano.

 

Nędzna wydajność - jakieś pomysły??

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Nie aż taka słaba wydajność.

Następnym razem spróbuj zacierać 1:3,5 lub 1:4, wtedy będzie lepsza i lżej będzie Ci się mieszało.

Jeśli był to kupiony i ześrutowany zestaw to nie miałeś wpływu na grubość śruty (w zestawach śrutują grubo - mniejsza wydajność).

Gratuluję podjętej decyzji - WARZENIE.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

sztyft ma rację, warka klaruję się na cichej. Jeśli piwo w butelkach z czasem się nie polepszy - klarowność, to będzie mętne piwko , ale to nie oznacza, że smakowo jest gorsze. Jeszcze poczekaj z tym piwem może będzie lepiej, ale nie musi.

Na ra

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.