marcin.a.paluch Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 No więc jako że mnie wzięło , o 16 postanowiłem cuś uwarzyć 2,5 pilzneński 2,5 pszeniczny 68°C - 16,5 l wody 60min wysładzanie: 6l - 9°Blg 9l - 3°Blg Przed chmieleniem 24,5l - 13,5°Blg Chmielenie 60min 0min - chmiel lubelski granulat 30 g Po 40 min - wyraźny przełom Po chmieleniu 21,5l - 14,5°Blg + 3,5 l wody Fermentator wylądował na balkonie - drożdze zadam rano. Nędzna wydajność - jakieś pomysły?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 Witam. Nie aż taka słaba wydajność. Następnym razem spróbuj zacierać 1:3,5 lub 1:4, wtedy będzie lepsza i lżej będzie Ci się mieszało. Jeśli był to kupiony i ześrutowany zestaw to nie miałeś wpływu na grubość śruty (w zestawach śrutują grubo - mniejsza wydajność). Gratuluję podjętej decyzji - WARZENIE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.a.paluch Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Już druga warka - pierwsza była tylko na pilzneńskim i szyszkach magnum. 2 tyg od zabutelkowania (testowo baaaardzo pijalne - tylko się nie klaruje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Powinno się klarować na cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Witam. sztyft ma rację, warka klaruję się na cichej. Jeśli piwo w butelkach z czasem się nie polepszy - klarowność, to będzie mętne piwko , ale to nie oznacza, że smakowo jest gorsze. Jeszcze poczekaj z tym piwem może będzie lepiej, ale nie musi. Na ra Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Proponuję założyć wątek w Zapiskach piwowarów PS. Dałeś za mało wody do wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now