elroy Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Poszukując chłodziarki natknąłem się na: http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=detail&cat=13&prodid=2&lang=pl http://www.lindr.cz/products/en_291/en_pygmy-15.htm Parę złotych co prawda kosztuje, ale kusi mnie kompaktowa budowa, no i fakt, że jest to konstrukcja sucha Muszę jakąś kupić na różne okazje, a nie uśmiecha mi się zajęte pół bagażnika...Poza tym nigdy nie wiadomo ile używana z allegro pochodzi (no i bez faktury) Pomijając cenę, co sądzicie? Miał ktoś styczność ? Wydajność, biorąc pod uwagę, że to zwykle małe poczęstunki, chyba wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Poszukując chłodziarki natknąłem się na: http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=detail&cat=13&prodid=2&lang=pl http://www.lindr.cz/products/en_291/en_pygmy-15.htm Parę złotych co prawda kosztuje, ale kusi mnie kompaktowa budowa, no i fakt, że jest to konstrukcja sucha Muszę jakąś kupić na różne okazje, a nie uśmiecha mi się zajęte pół bagażnika...Poza tym nigdy nie wiadomo ile używana z allegro pochodzi (no i bez faktury) Pomijając cenę, co sądzicie? Miał ktoś styczność ? Wydajność, biorąc pod uwagę, że to zwykle małe poczęstunki, chyba wystarczy. Podobno są spoko, ale nie używałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 (edited) Poszukując chłodziarki natknąłem się na: http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=detail&cat=13&prodid=2&lang=pl http://www.lindr.cz/products/en_291/en_pygmy-15.htm Parę złotych co prawda kosztuje, ale kusi mnie kompaktowa budowa, no i fakt, że jest to konstrukcja sucha Muszę jakąś kupić na różne okazje, a nie uśmiecha mi się zajęte pół bagażnika...Poza tym nigdy nie wiadomo ile używana z allegro pochodzi (no i bez faktury) Pomijając cenę, co sądzicie? Miał ktoś styczność ? Wydajność, biorąc pod uwagę, że to zwykle małe poczęstunki, chyba wystarczy. Jak masz środki na to przeznaczone to kupuj. Ja mam taki http://www.kramerundschroeder.de/index1.html i jestem baaardzo zadowolony. Wkładasz do bagażnika i jedziesz na grilla do znajomych, a co najważniejsze, przeniesiesz ten sprzęt sam, bez pomocy innych, a to moim zdanie najważniejsze Dodam, że moja schładzarka włącza się po nalaniu kufla piwa i chłodzi jakieś 30s, po kolejnym nalaniu znowu startuje itd. Pomiar temp po max schłodzeniu wykazał 3°C Edited April 18, 2011 by przemo70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 Kupowałeś Przemo gdzieś w Polsce ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Mój egzemplarz był używany, jakiś 5-6letni, ale sprawdzony przed zakupem czy chłodzi. Kupowany w Polsce, ale pytałem producenta i dostałem info, że z bezpośrednim zakupem u nich nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 (edited) Mój egzemplarz był używany, jakiś 5-6letni, ale sprawdzony przed zakupem czy chłodzi. Kupowany w Polsce, ale pytałem producenta i dostałem info, że z bezpośrednim zakupem u nich nie ma problemu. Aha, 2 lata temu cena jakieś 500-600 euro za nówkę Tak mnie trochę to wypychanie powietrzem martwi, bo jednak trzeba by było takiego corneliusa opróżnić dość szybko, co by piwo nie załapało infekcji. Wypychanie co2 jest jednak bezpieczniejsze. Edited April 18, 2011 by przemo70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 To jest Part Cooler ze sprężarką tak to chyba nazywają. Niestety to powietrze. Ale gdyby podłączyć butlę to by było ok. Oglądałem taką za ok 2500 zł netto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 To jest Part Cooler ze sprężarką tak to chyba nazywają. Niestety to powietrze. Ale gdyby podłączyć butlę to by było ok. Oglądałem taką za ok 2500 zł netto. Ja myślę o tym modelu bez sprężarki, czyli z własną butlą. O ile dobrze rozumuję zasadę działania. Bo te budżetowe wersje są w dwóch modelach: http://www.lindr.cz/products/en_291/en_pygmy-15.htm oraz z "K" w oznaczeniu z vzduchovy kompresor http://www.lindr.cz/products/en_291/en_293.htm?lang=en Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Ta pierwsza będzie :beer: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 chciałem zamówić tą schładzarkę, rozmawiałem na początku zeszłego tygodnia co i jak, szczegóły techniczne, dostępność. W piątek zadzwoniłem i poprosiłem o sprowadzenie schładzarki, bo akurat nie mają na stanie. Pani powiedziała że prosi o złożenie zamówienia na stronie internetowej. Dzisiaj chciałem zamówić i cena magicznie wzrosła prawie 200 zł. Jutro zadzwonię i będę wyjaśniał, jeśli mi nie sprzeda w starej cenie to anuluję zamówienie i zrobię czarny PR. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Na jakiej zasadzie to działa? Peltier? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 chciałem zamówić tą schładzarkę, rozmawiałem na początku zeszłego tygodnia co i jak, szczegóły techniczne, dostępność. W piątek zadzwoniłem i poprosiłem o sprowadzenie schładzarki, bo akurat nie mają na stanie. Pani powiedziała że prosi o złożenie zamówienia na stronie internetowej. Dzisiaj chciałem zamówić i cena magicznie wzrosła prawie 200 zł. Jutro zadzwonię i będę wyjaśniał, jeśli mi nie sprzeda w starej cenie to anuluję zamówienie i zrobię czarny PR. Powinni Ci 200 opuścić :rolleyes: Jak widzę takie podejście do klienta to mnie to lekko wkur.... Wiktor nie daj się zrobić w bambuko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 14, 2011 Share Posted June 14, 2011 zadzwoniłem i Pani powiedziała że oczywiście będzie w starej cenie w ostatnim momencie się zdecydowałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 wczoraj i dzisiaj odbyły się testy schładzarki - najpierw beczka mojego duvela, a potem piwo butelkowe ze sklepu testy wypadły pozytywnie nawet pomimo 8 spragnionych gardeł schładzarka dawała radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre356 Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 i jak się sprawuje to cudo? widziałem niedawno że chłopaki z AleBrowaru takich używają i sam się zastanawiam. Kupiliście wersje z kompresorem czy bez? Jeśli z, to jak dogazowujecie piwo w kegu? podłączacie wcześciej butle z CO2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted January 14, 2016 Share Posted January 14, 2016 i jak się sprawuje to cudo? widziałem niedawno że chłopaki z AleBrowaru takich używają i sam się zastanawiam. Kupiliście wersje z kompresorem czy bez? Jeśli z, to jak dogazowujecie piwo w kegu? podłączacie wcześciej butle z CO2? Podłącze się do pytania kolegi , czy ktoś z użytkowników chłodziarki jest w stanie odpowiedzieć. Którą z oferowanych chłodziarek polecacie z kompresorem czy z podłączeniem butli Co2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 (edited) Jeśli chłodziarka ma być w dużej mierze mobilna i na większe imprezy to warto się zastanowić nad wersje z kompresorem, nie trzeba taszczyć ze sobą butli co2. Mimo wszystko wypychanie piwa powietrzem utlenia piwo więc jak dla mnie to właśnie na jednodzienne szybkie wyszynkowanie kega. Oczywiście piwo wcześniej trzeba nagazować z butli co2. Jeśli zaś na bardziej na domowy użytek to wziałbym bez kompresora i osobno podłączał butle co2, piwo także wcześniej normalnie pod co2 na kilka-kilanaście dni aby się nagazowało, przy wyszynku większej ilości co jakiś czas trzeba wpuścić gaz bo spada ciśnienie ale jak się podłącza kega na 2-3 litry do wieczornego picia to butla co2 nie będzie wymagana. Edited January 15, 2016 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczor189 Posted April 4, 2017 Share Posted April 4, 2017 Osoby posiadające Pygmy, w jaki sposób i jak często myjecie schładzarkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted April 4, 2017 Share Posted April 4, 2017 Samą schładzarkę i linię, ot przy okazji - jak odłączam kega, to myję keg i jednocześnie puszczam (to co mam myjącego w kegu) w obie. Warto nie tylko przepłukać ale zatrzymać na jakiś czas w linii żeby podziałało. Robię to raz częściej raz rzadziej - zależy od spożycia ;-) Generalnie jak odpinam pusty keg to łapią mnie wyrzuty sumienia... i żeby je zagłuszyć robię mycie, obiecuję nie podłączać kolejnej beczki... aż do kolejnego wieczora Teraz przepinam na zmianę piwo i wodę (gazowaną), więc piję czasem bąbelkowaną wodę o lekkim smaku piwa (jak w lodach o smaku piwa) i nie spinam się na czyszczenie co chwila. W lato mam często podpięte 2 beczki: piwo i cydr. Ten drugi ze względu na wyższą kwasowość dobrze rozpuszcza co zostaje w linii po piwku i nie czuję potrzeby gruntownego czyszczenia co chwilę (żona wypije beczkę cydru w czasie w którym ja 2+ piwa, więc powiedzmy zrobię mycie po 2 beczkach piwa i połowie cydru ;-) Ja do czyszczenia używam (rada z forum) proszku do zmywarki + OXI PS. Kran oczywiście wykręcasz i czyścisz osobno (więcej zakamarków). Michal_87, ChmielowyAli, Versaar and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted April 5, 2017 Share Posted April 5, 2017 To się nazywa wyczerpującą odpowiedź, plusik leci Link to comment Share on other sites More sharing options...
olko Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 (edited) Witajcie. Podbiję temat z takim oto pytaniem, porównującym chłodziarki Lindr z kegeratorem. Zrobiłem sobie kegerator z lodówki, trzymałem na testy go poza domem, testując zachowanie i wyszynk Wyszło mi że keg w kegeratorze - czy to z piwem, czy z prosecco, czy z cydrem - spokojnie może stać pod butlą z CO2 dłużej niż miesiąc. Ale w domu nie mam miejsca na taką lodówkę, więc chcę zamówić Lindr. A tak jak moje hobby sport i produkcja piwa, co w parze raczej nie idzie, mam podejżenie iż dwa kegi na dwa krany mogą stać pod Lindr z butlą CO2 miesiąc a to i dłużej lecz w temperaturze pokojowej (kuchennej) +20-22°C. I teraz pytanie - jeżeli kegi w niższej temperaturze kegeratora, wytrzymują długi czas, to czy w pokojowej temperaturze pod butlą CO2 wytrzymają podobny? Jakie macie doświadczenie - jaki najdłuższy bezproblemowy termin pod Lindrem mieliście kegi? Będę wdzięczny za odpowiedź. Edited August 21, 2021 by olko Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 co to znaczy "pod butlą co2" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olko Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 3 godziny temu, anteks napisał: co to znaczy "pod butlą co2" ? Tzn że nie będę używać wbudowanego kompresora, a podłączam butlę co2. Generalnie pod odpowiednim ciśnieniem do wyszynku "na stałe".. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 22, 2021 Share Posted August 22, 2021 Na ten czas mogę Ci napisać, że najdłużej w temp około 25°C, kegi stały około 2 tygodnie (w takim czasie zostały opróżnione) i nie było w piwie żadnych niepożądanych oznak zepsucia. Piwo wyszynkowane było przez tradycyjny nalewak kolumnowy i schładzarkę z bankiem wody lodowej. Najważniejsze by cała instalacja była szczelna. Dodatkowo po opróżnieniu kega, całą instalację przepłukuję roztworem oxi o temp. około 50°C, a przed połączeniem szybkozłączek spryskuję je i ball locki na kegach płynem do dezynfekcji. Możesz też pomyśleć o kegach z mniejszą pojemnością. Gaz po każdym wyszynku zakręcałem, a nalewaki polecam. olko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olko Posted August 22, 2021 Share Posted August 22, 2021 (edited) 8 godzin temu, smola napisał: Na ten czas mogę Ci napisać, że najdłużej w temp około 25°C, kegi stały około 2 tygodnie (w takim czasie zostały opróżnione) i nie było w piwie żadnych niepożądanych oznak zepsucia. Piwo wyszynkowane było przez tradycyjny nalewak kolumnowy i schładzarkę z bankiem wody lodowej. Najważniejsze by cała instalacja była szczelna. Dodatkowo po opróżnieniu kega, całą instalację przepłukuję roztworem oxi o temp. około 50°C, a przed połączeniem szybkozłączek spryskuję je i ball locki na kegach płynem do dezynfekcji. Możesz też pomyśleć o kegach z mniejszą pojemnością. Gaz po każdym wyszynku zakręcałem, a nalewaki polecam. Bardzo dziękuję za informację. Właśnie mam kegi tylko 9 i 10 litrowe Generalnie to, co piszesz - to raczej też dotyczy i Lindr, bo te urządzenia to są nalewaki z chłodzeniem wbudowanym. 9 litrów w dwa tygodnie to daje 0.6 codziennie.. Niby nic.. ale jakby zejść do 0.3 Edited August 22, 2021 by olko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now