Jump to content

CLO2 - pytanie/wątpliwość

Recommended Posts

Witka,

Teoretycznie CLO2 skoro jest przeznaczony do spożywki i nie wymaga spłukiwania więc powinien się ładnie rozkładać nie pozostawiając żadnych dodatkowych "atrakcji". W weekend po raz pierwszy użyłem do dezynfekcji i po 24h od użycia, jako że w wężykach pozostało trochę roztworu to wężyki wyraźnie waliły chlorem... zastanawiam się czy to się nie przeniesie do piwa... :rolleyes:

Tam gdzie CLO2 wysechł nie było problemu - 0 zapachów...

Rozrabiałem roztwór zgodnie z zaleceniami producenta - 60ml stężonego CLO2 na 1,5L wody + 3ml aktywatora (u mnie kwas ortofosforowy)

• 3 months later...

Cześć :D

Oczywiście możesz odwiedzić piękne B-B i nabyć na miejscu ............... no właśnie mi się też skończyło i muszę się do nich przejechać :D

Cześć :D

Oczywiście możesz odwiedzić piękne B-B i nabyć na miejscu ............... no właśnie mi się też skończyło i muszę się do nich przejechać :D

Lub odwiedzić paskudny K-K i też nabyć na miejscu:

http://www.mexeo.pl/

Na szczęście wysyłają także spedycją.

Edited by olo333

U mnie zawsze zostaje, bo wyciągam wąż z roztworu tuż przed rozlewem. I nie ma efektów ubocznych.

ClO2 rozkłada się do chlorków, które i tak są w wodzie.

Wielu z was stosuje ten preparat pytanie jak to się ma dla zdrowia,wiadomo że w przyrodzie nic nie ginie.

Edited by maxhot

Musisz być ostrożny bo opary drażnią drogi oddechowe, śluzówkę szczególnie większych stężeniach. Polecam przewiewne pomieszczenia i maseczkę ze sklepu bhp.

Edited by josefik

Musisz być ostrożny bo opary drażnią drogi oddechowe, śluzówkę szczególnie większych stężeniach. Polecam przewiewne pomieszczenia i maseczkę ze sklepu bhp.

Różnie to ludzie analizują.

Jedni że nic i wszystko powinno być ok, drudzy że podrażnia drogi oddechowe.

Ja nie wiem czy z tego ale nabawiłem się astmy alergicznej i zawsze jak tego używam to kaszlę.

Ale sam środek jest super.

Witam :)

Na początku mojej przygody z piwem stosowałem Pirosiarczan sodu,wtedy ktoś stwierdził że jedno z moich piw ma apteczny zapach i smak ;)

Być może to wpływ tego środka dezynfekującego.

Raz miałem nawet zakażoną warkę :D

Później zacząłem stosować CLO2 i jestem bardzo zadowolony ;)

I faktem jest że lepiej go stosować w pomieszczeniach wentylowanych,ale trzeba brać pod uwagę to że opary też mają właściwości dezynfekujące i zabijają grzyby i drobnoustroje w naszych domowych browarach.

Zresztą CLO2 używany jest też do uzdatniania wody pitnej.

Więcej chemicznych śmieci można znależ w codziennym chlebie z piekarni, w śmietanie z mleczarni,czy w przyprawach typu chrupiący kurczak.

Witam :smilies:

Na początku mojej przygody z piwem stosowałem Pirosiarczan sodu,wtedy ktoś stwierdził że jedno z moich piw ma apteczny zapach i smak :beer:

To nie piro ! a jak nie wiadomo co to ? to na pewno ........

A co to za model, bo na maseczkę na pory nie wygląda

W pracy mam do czynienia z kwasem solnym i ługiem dostałem nową maskę a stara w domu przydaje się jak dezynfekuję.

Może i działa na pory u mnie nie widać poprawy. :smilies: