Jump to content

Pomoc przy zestawieniu sprzętu startowego

jarecki946

Recommended Posts

Witam wszystkich po raz pierwszy tutaj

Od kilku dni przegrzebuje zasoby tutejszego forum i podjłąem decyzje że chcę robić własne piwo domowe. Na początek chcę zacząc od kilku warek z brew kitów.

Chciałem kupić jakiś zestaw startowy (sprzet), ale nie znalazłem takiego jaki bym chciał. Więc chciałbym z Waszą pomocą skompletować taki zestaw sam.

1. Fermentator - 33l z kranikiem i rurką fermentacyjna

i tu juz pierwsze pytanie, w niektórych sklepach internetnowych takie pojemniki sprzedawane są w zestawach startowych bez rurki fermentacyjnej ? wiec potrzebna ona ? którędy wtedy ucieka CO2 ? po drugie niektóre zestawy oferują drugi fermentator do cichej i tu juz nie ma ani kraniku ani rurki (o ile z rurka moge zrozumiec bo juz nie tego gazu tyle to z kranikiem nie bardzo - jak to potem przelac do butelek (z kraniku chyba wygodniej)

trzecie pytanie czy do brewkitów potrzebna jest fermentacja cicha (czyli czy potrzebny mi jest ten drugi fermentator) ? niektózy z Was pisza że tak, gdzie indziej można wyczytać ze nie ma potrzeby

2. wężyk igielitowy czy silikonowy ?

3. aerometr + cylinder pomiarowy

4. termometr ciekłokrystaliczny na fermentator

5. kapslownica - no własnie jaka ? młotkowa odpada, Greta - tu tez mam wrażenie że to męczaca sprawa kapslowanie tym. Czy uzywanie kapslownicy stołowej Grifo (jedynie takie znalazłem) jest dużo bardziej wygodne niż Greta ? Warto dołozyć te pare złotych ?

6. Kapsle

7. Srodek dezynfekujący - naczytałem sie tu tyle złego nt pirosiarczanu sodu - co w takim razie innego ? OXI One ?

8. mieszadło piwowarskie

9. opcjonalnie - czy sterylizator butelkowy warto kupić ? czy jest faktycznie pomocny (prosze o opinie osoby które posiadają takowy)

i powyższe na pewno wystarczy mi do brewkitów, co ew dobrać do tego sprzętu gdybym zechciał w przyszłości sam juz chmielic? siateczka do chmielu ? termometr piwowarki ? etc

ew. drugi fermentator do cichej ?

z góry dzięki na pomoc

Jarecki

Edited by jarecki946

Kapslownica to tylko grifo niezniszczalna

Fermentator może być drugi do cichej bez kranika i z rurką fermentacyjną

Osobiście sterylizatora nie używam mam z brico opryskiwacz do roślin i nim dezynfekuje butelki cena ok 10 zł

Od roku używam piro i poza zapachem sprawuje się bardzo dobrze

Reszta na początek wystarczy

ad 1.

do burzliwej z rurką, ale bez kranika - niepotrzebny moim zdaniem

do cichej - bez rurki, bez kranika

do rozlewu - z kranikiem - zestaw moim zdaniem niezbędny to trzy - dwa bez i jeden z kranem, lub dwa - minimum - burzliwa z kranem, cicha bez, rozlew z kranem.

Do rozlewu używasz rurki z zaworkiem grawitacyjnym = pasuje wprost na kranik, może być z wężykiem.

ad 2.

wężyk igielitowy - tylko do chłodnych, silikonowy lepszy, bo miększy, i można przelać gorące.

ad 3 i 4 - areometr, cylinder, termometr - TAK

ad 5.

używałem Grety przez dziesiąt warek - przy sprawnej organizacji rozlew i kapslowanie 40 butelek - poniżej godziny, da się wyżyć. Mam Grifo - jest super, no ale swoje kosztuje.

ad 6

kapsle to kapsle

ad 7.

używałem OXI - bez zastrzeżeń,. oraz ClO2 - też polecam. Oby sie nie płucze, oba nie śmierdzą, innych nie znam.

ad 8.

może być mieszadło plastikowe - mięknie podczas gotowania, może być łycha drewniana, lepsza do zacierania - gęste.

ad 9.

sterylizator to duża wygoda, dość sprawnie się spryskuje butelki, moim zdaniem warto mieć.

Jak na początku - dwa fermentory to absolutnie niezbędne minimum. A jak zaczniesz zacierać, to woreczki do chmielu, lub pończocha wyprana, ale można i chmiel luzem. Termometr z IKEA, lub inny - no niezbędny jest

pzdr

flood

Wszystko zależy, czy zestaw ma być "rozwojowy", to jest czy będziesz chciał po tych paru warkach z brewkita przesiąść się na jedyną słuszną opcję czyli zacieranie. Jak chcesz tylko robić brewkity, to od biedy starczy jeden pojemnik fermentacyjny. Ale zalecał bym dwa - jeden z krakiem, drugi bez. Czy z rurką fermentacyjną, to sprawa wtórna. Poza tym:

2. Silikonowy jest 5x droższy od igielitowego. Do piwa starczy igielitowy.

3. Tak, koniecznie

4. Wg mnie zbędny

5. Jak zamierasz to warzyć to i tak prędzej czy później przesiądziesz się na Grifo :) Z Gretą jest loteria, może ją szlag trafić po parunastu warkach. Sam jestem posiadaczem Grifo i nie żałuje wydanych pieniędzy.

6. Możesz olać powyższe i lać w PETy, albo zaopatrzyć się w odpowiednią ilość butelek z zamknięciem patentowym. Też można.

7. Co takiego złego jest w pirosiarczynie sodu?

8. Podobno te plastikowe białe to tandeta. Do mieszania brewkita w garnku starczy łyżka do zupy.

9. Nie wiem, nie używałem.

a w jaki sposób potem zlewanie do butelek be kranika ?

a jesli chodzi o dezynfekcje, tzn psikasz tym do środka ?

No tak, bierze się spryskiwač do roślin wypełniony do wyboru: Oxi,CLO2 czy wodą perfumowaną Eau de Inferno (piro) i psika roztworem do środka butelki. Dezynfekcja z zewnątrz nie jest potrzebna :)

Edited by Marmur