mentosik Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Witam Zostało mi trochę słodów : Carahell 20-30ebc karmelowy jasny 20-30 ebc słód z pszenicy płaskurku aroma 100ebc Pszeniczny Carawheat 110-140ebc owsiany 10ebc pilzneński i pszeniczny Sporo tego w zasadzie jest, można trochę piwa zrobić Problem mam taki, że mam drożdże S-33 w słoju już przygotowane jasnym ekstraktem. Chmiel marynka i lubelski standardowo. Jakiś pomysł na piwo? Myślałem raczej o czymś na bazie pszenicy - 1kg pilzneński, 0,6kg pszeniczny, 0,4 karmelowy jasny (na 10L piwa). Nie wiem tylko jak zacierać, w jakich temperaturach jak długie przerwy porobić żeby czegoś nie popsuć. Na eksperymenty mi się zebrało, ale trochę boję się zmarnować tyle dóbr Będę wdzięczny za sugestie, konkretne przepisy, uwagi. Koelscha nie zrobię bo już zabutelkowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Pierwsze co mi przyszło do głowy to Kolsch Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentosik Posted April 21, 2011 Author Share Posted April 21, 2011 opis ze strony centrum piwowarstwa : Uniwersalne drożdże górnej fermentacji. Polecane zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (Witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (np. Westmalle, Chimay). jak uniwersalne to coś powinno dać się z nimi zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 (edited) Wit! 2.5 kg pils 2 kg pszeniczny 0.5 kg owsiany 35g lubelski 60 min. skórka pomarancza 10 min 10g kolendry 10 min S-33 Edited April 21, 2011 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Skocz po kolendrę do sklepu i parę pomarańczy do starcia skórki i zrób witbiera (ostatnio paru kolegów warzyło, więc przepisy znajdziesz łatwo) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 A z tym Witem to dziwna sprawa. Mi w sumie smakował, chociaż kolendra była za mocna. Znajomy stwierdził ironicznie po łyku, że smakuje jak woda z namaczania mięsa. Znam jedynie "Obołon Białe" - w składzie ma kolendrę, jednak zupełnie jej nie czuć. Jak to jest z tym Witem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentosik Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 scooby a jak zacierać? jakie temperatury i jakie przerwy? W przepisach na wiki dodaje się jeszcze płatki pszenne i owsiane. Mogę zastąpić je tym słodem czy dodatkowo dodać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now