Jump to content

receptura z resztek zapasów - pomocy


mentosik

Recommended Posts

Witam

Zostało mi trochę słodów :

Carahell 20-30ebc

karmelowy jasny 20-30 ebc

słód z pszenicy płaskurku

aroma 100ebc

Pszeniczny Carawheat 110-140ebc

owsiany 10ebc

pilzneński i pszeniczny

 

Sporo tego w zasadzie jest, można trochę piwa zrobić ;) Problem mam taki, że mam drożdże S-33 w słoju już przygotowane jasnym ekstraktem. Chmiel marynka i lubelski standardowo.

 

Jakiś pomysł na piwo? Myślałem raczej o czymś na bazie pszenicy - 1kg pilzneński, 0,6kg pszeniczny, 0,4 karmelowy jasny (na 10L piwa). Nie wiem tylko jak zacierać, w jakich temperaturach jak długie przerwy porobić żeby czegoś nie popsuć. Na eksperymenty mi się zebrało, ale trochę boję się zmarnować tyle dóbr :)

 

Będę wdzięczny za sugestie, konkretne przepisy, uwagi. Koelscha nie zrobię bo już zabutelkowany :)

Link to comment
Share on other sites

opis ze strony centrum piwowarstwa :

Uniwersalne drożdże górnej fermentacji.

 

Polecane zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (Witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (np. Westmalle, Chimay).

jak uniwersalne to coś powinno dać się z nimi zrobić :)

Link to comment
Share on other sites

Skocz po kolendrę do sklepu i parę pomarańczy do starcia skórki i zrób witbiera (ostatnio paru kolegów warzyło, więc przepisy znajdziesz łatwo)

Link to comment
Share on other sites

A z tym Witem to dziwna sprawa. Mi w sumie smakował, chociaż kolendra była za mocna. Znajomy stwierdził ironicznie po łyku, że smakuje jak woda z namaczania mięsa. Znam jedynie "Obołon Białe" - w składzie ma kolendrę, jednak zupełnie jej nie czuć. Jak to jest z tym Witem?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.