Jejski Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Oto efekt uboczny produkcji Weizena. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od wypieku z kiełbasą domową . Jest go tyle że chyba zrobię jeszcze kwas chlebowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 To ja poproszę o przepis Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Oto efekt uboczny produkcji Weizena. Przepis proszę na forum. Mojej żoneczce zrobię. A czy dobrze to rozumiem ? - dodałeś młóto po Weizenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted August 10, 2008 Author Share Posted August 10, 2008 (edited) Młóto po Weizenie czy stoucie lub jakimkolwiek innym piwie wybieram z filtratora do dużej miski w ilości 1/3 do 1/2 zasypu i pozwalam się mu wystudzić do 25 lub 27 stopni, po czym dodaję starter z drożdży piekarskich (2 łyżeczki cukru szczypta soli i trochę mąki i kostka drożdży ) dodaję od 1 do 3 kg mąki pszennej ( wolałbym żytniej, ale trudno dostać) i intensywnie wyrabiam z dodatkiem 5/6 łyżek soli (ciężka robota) , tak aby masa była tylko trochę klejąca, po czym pozwalam na dwu-krotne zwiększenie objętości i przekładam do formy wysmarowanej olejem i jeszcze ok. 1/2h do 1h rośnięcia w formie. Następnie w piecu (z termo-obiegiem) 25min. w temp. 200 st. i około 45min. 180 st. Wszystkie proporcje są na "oko" i wszystko co robię w kuchni oprócz piwa jest "niekonieczne sprecyzowane". Dodawałem do mniejszego chlebka (zawsze robię dwa, mniejszy i większy) podsmażonej cebuli wychodzi super jeśli ktoś lubi. Doświadczenia przy robieniu chlebka trzeba wypracować więc zachęcam do experymentów . I jeszcze jeden mały patent: chlebek kroję na kawałki i zamrażam. Po rozmrożeniu jest świeży Edited August 11, 2008 by Jejski mateniek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Fajna i prosty przepis, uskutecznię przy następnej warce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 przepis wydrukowany, zaraz dołożę go do dziennika piwowara Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 (edited) Nie za niska temperatura pieczenia ? Proponuję 230-240 C przez 45 min. Przykryty papierem do pieczenia. Edited August 12, 2008 by muavmf Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 Jutro mam zamiar coś uwarzyć (pale ale?), więc wypróbujemy przepis Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 Dziś więc w fermentorze Pale Ale a chlebek przygotowany i czeka na wyrośnięcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 16, 2008 Share Posted August 16, 2008 Wczoraj już nie zdążyłem, ale chlebek się prawie udał na piątkę. Trochę przesoliliśmy (daliśy 5 łyżek na 1.5kg młóta i 2 kg mąki), a i samego ziarna troszkę za dużo, choć to już kwestia smaku Tak czy inaczej wyszedł pyszny, choć trzeba jeszcze popróbować do pełnego sukcesu Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 16, 2008 Share Posted August 16, 2008 Natchniony tą tematyką znalazłem http://www.chleb.info.pl Polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 16, 2008 Share Posted August 16, 2008 (edited) Dzieki za ten przepis, Jejski, na pewno tez sprobuje upiec chleb z mlota. Narazie jest troche za cieplo, aby uzyc piekarnik, ale zaraz jak sie ochlodzi, to z pewnoscia sprobuje i tu to opisze. Hmmm... Ciekawe, jakby np. smakowal chleb z mlota od portera albo stouta? Slinka cieknie! Edited August 16, 2008 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 No proszę, a ja myślałem, że te 5% czy 10% młóta które ja dodaję do chleba to dużo, a w tym przepisie jest go jakieś 50%! Hmm... może się i ja skuszę po następnym warzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 Natchniony tą tematyką znalazłem http://www.chleb.info.pl Jeśli chodzi o chleby to oprócz w/w polecam także forum: http://www.cincin.cc/index.php?showforum=7, a szczególnie dział o pieczywie na zakwasie. Przykryty papierem do pieczenia. Zamiast (ew. oprócz) proponuję wlać do małego naczynia żaroodpornego trochę wody i wstawić to do pierarnika razem z chlebem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 Po przeczytaniu waszych postów, chyba sam spróbuję wypieku chleba w domu A jak obejrzałem fotki swojskiego chleba na stronie http://www.chleb.info.pl to aż ślinka cieknie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 (edited) Tak sie nad tym zastanawiam; taki chleb jest nie tylko calkowicie naturalny, zrobiony z pelnych ziaren (whole grain) i wielo-ziarnowym (multi-grain), ale tez jest nisko-kaloryczny i ma zmniejszona ilosc weglowodanow (carbohydrates). czyli moglby sie nadawac do diety typu South Beach. Jest to niskokaloryczne i ze zminejszona iloscia weglowodanow, bo przeciez skrobia sa odprowadzone ze slodu podczas procesu zacierania i odsladzania! Wyobraz sobie teraz, gdybys taki chleb piekl z mlota organicznego ("ekologicznego"?)! Moglbys sobie otworzyc piekarnie z chlebem "ekologicznym, niskokalorycznym, nisko-weglowodanowym, pelno-ziarnowym, wielo-ziarnowym" LOL PS. Jezeli ktos na tym Forum uzyje tego pomyslu i dzieki temu stanie sie multi-milionerem, to oczekuje od niego 5% oplaty za pomysl! LOL Edited September 7, 2008 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted September 9, 2008 Share Posted September 9, 2008 Pomysł dobry prosty, a co proste to genialne. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted September 15, 2008 Share Posted September 15, 2008 (edited) Mi chlebek nie wyszedł. W środku była jedna glina. Smak nie za przyjemny. Chyba dałem zbyt wiele młota nie było wstanie porządnie wyrosnąć choć na początku wyglądało dość obiecująco. Nadal nie wiem ile tego młota powinienem dodać. Wsypałem 2kg mąki żytniea starter z 1 1/2 kostki drożdży i młota dodawałem na oko ale było go naprawdę sporo. Oczywiście sól do smaku. Piekłem ok 60 minut w 220C Edited September 15, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted September 15, 2008 Share Posted September 15, 2008 Wsypałem 2kg mąki żytniea starter z 1 1/2 kostki drożdży i młota dodawałem na oko ale było go naprawdę sporo. Z tego co słyszałem chleb żytni nie wyrośnie na drożdżach, musisz zrobic zakwas. Młóta też nie dawaj za dużo, max 5%. Optymalna ilość to 0 %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted October 25, 2008 Share Posted October 25, 2008 (edited) Oto rewelacyjny przepis jaki przysłał mi Andrzej "muavmf" Mam nadzieje że nie pogniewa się że go opublikowałem. +1 dla autora Zrób tak: Najpierw wyhoduj zakwas - ok. 1 tydzień. Teraz zaczyn : 100 gr mąki żytniej 1400 + 200 gr wody + 5 łyzek stołowych zakwasu, odstaw na cały dzień wieczorem dodaj 100 gr mąki pszennej 650 + 200 gr wody odstaw na noc Teraz chleb : rano dodaj 2 łyżeczki soli, dodaj 500 gr mąki pszennej 650 + 50 gr wody i wyrób ciasto, konsystencja musi byc taka żeby się nie rozłaziło, wyrabiaj przez 5-10 minut, ciasto wywal na rozsypaną wcześniej mąkę np na tacy, posyp mąką i obtocz. Do foremki posmarowanej olejem. Wyrastanie : u mnie wyrasta w 10 C Idź do pracy Pieczenie : wieczorem do piekarnika zimnego, włącz , ustaw na 200 C, po 20 min. przykryj np papierem do pieczenia, pieczenie przez 1 godz. czasu (od zimnego do wyjęcia). Wyjąć z piekarnika wystudzić i zjeść połowę. Tak robię od roku czasu. Chleba w sklepie nie kupiłem od roku czasu. Harmonogram bardzo mi pasuje do cyklu praca-dom. Wyrzuć drożdże, tylko zakwas. Mąka żytnia nie urośnie na drożdżach-potrzebuje zakwaszenia. Edited November 1, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted October 27, 2008 Author Share Posted October 27, 2008 (edited) O zakwas można poprosić piekarza z zaprzyjaźnionej tradycyjnej piekarni za rogiem, co zaoszczędza tydzień. Niestety nie rozumiem 100 gr mąki żytniej 1400 + 200 gr wody i tak samo dodaj 100 gr mąki pszennej 650 + 200 gr wody oraz dodaj 500 gr mąki pszennej 650 + 50 gr wody . To ile czego ma być ? I jeszcze jeden problem z mąką żytnią, bardzo trudno ją dostać, gdzie kupujesz? Jeszcze nie wspomniałeś o soli bez której niema chleba. Edited October 27, 2008 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted October 27, 2008 Share Posted October 27, 2008 Odpowiem za Thobeta - wartości 1400 i 650 to typy mąki. Co do mąki żytniej to nie wiem jak w innych miastach, ale przynajmniej w Cieszynie jest w kilku sklepach, nie ma problemu z dostępnością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 (edited) Tomek powiedział A, więc powiem B. DORI, dzięki - oczywiście jest to rodzaj mąki (grubość przemiału). Mąkę żytnią można dostać w REAL-u (DIAMOND Żurkowa 1400). Zakwas, im starszy tym lepszy, najlepiej od znajomego, w Zgorzelcu bez problemu 15-miesięczny, po wcześniejszym umówieniu się. Przepis, a może po prostu sposób na własny chleb, pasuje do cyklu dzień-noc, praca-dom. To znaczy nie muszę stać nad chlebem i pilnować go. Dlatego go polecam. Chleb wychodzi rewelacyjny. Jeżeli spróbujecie, a będzie coś nie tak, będzie to świadczyć o błędzie w sztuce, chętnie pomogę. Edited November 18, 2008 by muavmf Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted November 1, 2008 Share Posted November 1, 2008 Poprawione....a ja bywam często w Zgorzelcu to po zakwas się uśmiechnę . Zrobimy transakcje wymienną :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 Wszystkie potrzebne składniki na chleb dostaniecie tu http://www.bogutynmlyn.pl/?sess_id=9203c1d9ee3cca42ce5487208eeb6f00. Mąka żytnia,zakwas,drożdże i inne.A do pieczenia polecam automat do chleba. Mam nadzieję,że podanie tego linka jest legalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now