Szafek Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Ja wysładzam do objętości, nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu. A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepan29 Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 (edited) Ja wysładzałem do określonej objętości jednak uważałem aby brzeczka nie wyszła zbyt cienka, stosowałem wysładzanie ciągłe. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Wys.C5.82adzanie_ci.C4.85g.C5.82e_.28fly_sparge.29 Trzeba dodać nadmiar do chmielenia gdzie część wody odparuje. Edited April 27, 2011 by szczepan29 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 uciążliwe,ale na pierwszy raz chyba będzie lepiej do blg,nie wiesz czego się spodziewać-jaką masz wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Wysładzaj do 2-3°Blg i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Nic nie piszesz czy to jest zestaw, gdzie jest określona ilość słodów, czy sam komponujesz zasyp. Przy zestawie, do objętości - będziesz miał pogląd, czy uzyskana gęstość, którą osiągasz odpowiada tej z zestawu. Przy własnej kompozycji, też do objętości , tylko dorzuć kilka procent więcej słodu dla spokoju przy warzeniu - że nie wyjdzie jakiś cieńkusz przy ewentualnych małych błędach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Ja wysładzam do objętości' date=' nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu. A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.[/quote'] Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%. Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów. Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości". Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%. Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów. Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości". Ja nie mam tutaj problemu, korzystam zarówno z wyliczeń wody BrewTarget oraz BrewTroller (to już sprzętowo na sterowniku), jak się dobrze ustawi sprzęt wychodzi mi wszystko ładnie. Czasami wyjdzie jakaś lekka obsuwa (1-1,5L) ale raczej w górę (za dużo wody ) Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi. No właśnie z tego to wynika - wysładzając do w miarę stałej objętości odparowujesz w miarę stałą ilość wody z brzeczki. Jedna zmienna mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 straszne tu obliczenia wykonujecie. Dobrze, że ja nie mam tych problemów i sprawę załatwiam "na oko". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Ja też nic nie liczę - ma być 30 litrów wody i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie drożdzy. Ile czasu może stać brzeczka przed zadaniem drożdży? Jutro chcę uważyć piwko, a płynne drożdże dopiero dzisiaj aktytowałem, i pewnie gotowe będą za kiika dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Lepiej przełóż warzenie, im szybciej drożdże są zadane, tym lepiej. Brzeczka może poczekać przez noc, ale raczej nie dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Każda godziny gdy brzeczka stoi bez drożdży to ogromne ryzyko rozwinięcia się infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now