Jump to content

Wysładzanie


Recommended Posts

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Ja wysładzam do objętości, nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu.

A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.

Link to comment
Share on other sites

Ja wysładzałem do określonej objętości jednak uważałem aby brzeczka nie wyszła zbyt cienka, stosowałem wysładzanie ciągłe. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Wys.C5.82adzanie_ci.C4.85g.C5.82e_.28fly_sparge.29

 

Trzeba dodać nadmiar do chmielenia gdzie część wody odparuje.

Edited by szczepan29
Link to comment
Share on other sites

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Nic nie piszesz czy to jest zestaw, gdzie jest określona ilość słodów, czy sam komponujesz zasyp.

Przy zestawie, do objętości - będziesz miał pogląd, czy uzyskana gęstość, którą osiągasz odpowiada tej z zestawu.

Przy własnej kompozycji, też do objętości :) , tylko dorzuć kilka procent więcej słodu dla spokoju przy warzeniu - że nie wyjdzie jakiś cieńkusz przy ewentualnych małych błędach.

Link to comment
Share on other sites

Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki?

Ja wysładzam do objętości' date=' nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu.

A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.[/quote']

Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%.

 

Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów.

 

Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości".

Link to comment
Share on other sites

Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%.

 

Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów.

 

Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości".

Ja nie mam tutaj problemu, korzystam zarówno z wyliczeń wody BrewTarget oraz BrewTroller (to już sprzętowo na sterowniku), jak się dobrze ustawi sprzęt wychodzi mi wszystko ładnie.

Czasami wyjdzie jakaś lekka obsuwa (1-1,5L) ale raczej w górę (za dużo wody ;))

 

Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi.

Link to comment
Share on other sites

Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi.

No właśnie z tego to wynika - wysładzając do w miarę stałej objętości odparowujesz w miarę stałą ilość wody z brzeczki. Jedna zmienna mniej. ;)

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie odnośnie drożdzy. Ile czasu może stać brzeczka przed zadaniem drożdży? Jutro chcę uważyć piwko, a płynne drożdże dopiero dzisiaj aktytowałem, i pewnie gotowe będą za kiika dni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.