Jump to content

Przymiarka do Koźlaka


Recommended Posts

Planuję w długi weekend poczynić Koźlaka. Niestety dysponuję gęstwą (pierwszy zbiór) S-23 zebraną 30.10.2010r. czyli półroczną.

Przechowywana w chłodziarce, zapach niezbyt ciekawy, dużo trupów.

Czy taką gęstwę da się jeszcze rozruszać (nie zdążę już kupić świeżych drożdży)?

Czy Koźlaka można zacierać infuzyjnie, czy tylko dekokcja?

Czy próbował ktoś robić Koźlaka na górnych drożdżach, a jeśli tak to jakich i z jakim efektem?

Link to comment
Share on other sites

A nie szkoda Ci roboty i surowców jeśli ta gęstwa będzie do kitu? Ja bym nie ryzykował.

A co do górnych drożdży. W tym roku zrobiłem dwa piwa wg. podobnej receptury jednak użyłem różnych drożdży. Poczułem różnicę. Piwo na dolniakach jest "czyste", górne drożdże na mój gust dały trochę kwiatów i owoców. Wyczuć to można łatwo przy jasnych, lekkich piwach. Polecam eksperyment.

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

A nie szkoda Ci roboty i surowców jeśli ta gęstwa będzie do kitu? Ja bym nie ryzykował.

A co do górnych drożdży. W tym roku zrobiłem dwa piwa wg. podobnej receptury jednak użyłem różnych drożdży. Poczułem różnicę. Piwo na dolniakach jest "czyste", górne drożdże na mój gust dały trochę kwiatów i owoców. Wyczuć to można łatwo przy jasnych, lekkich piwach. Polecam eksperyment.

Właśnie szkoda, dlatego myślę o starterze na ekstrakcie. Może się namnożą i zostawiając trupy odzyskam drożdże? Na ekstrakcie zawsze ładnie mi startują, ale czy stracą ten nieprzyjemny zapach?

Link to comment
Share on other sites

taką starą gęstwę i to po suchych drożdżach raczej bym się bał użyć, mogą tam być zmutowane drożdże i do tego jakaś zaraza,

koszt nowych mały a ewentualna strata duża, może ktoś z okolicy Cię poratuje

zacierałem koźlaka infuzyjnie i było ok

Link to comment
Share on other sites

Gdybym wcześniej sprawdził magazyn drożdży to dziś nie było by problemu :(. Oczywiście, że koszt niewielki, ale nowe nie dojdą na jutro. Pozostaje zrobić górniaka. Starter i tak zrobię dla zbadania, czy można poprawić kondycję tak starej gęstwy, niestety nie stwierdzę obecności mutantów :)

Link to comment
Share on other sites

Gdybym wcześniej sprawdził magazyn drożdży to dziś nie było by problemu :). Oczywiście, że koszt niewielki, ale nowe nie dojdą na jutro. Pozostaje zrobić górniaka. Starter i tak zrobię dla zbadania, czy można poprawić kondycję tak starej gęstwy, niestety nie stwierdzę obecności mutantów :)

Widzę, że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy. Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. :(

Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie.

Link to comment
Share on other sites

Widzę, że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy...

Miałem zimową przerwę po tym jak myjąc kega zarysowałem wannę :(. Teraz już jest ciepło i kegi będą kąpane na działce :)

 

...Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. :)

Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie.

Mogę Ci podesłać, mam zapisaną datę zbioru, jak potrzymasz jeszcze pół roku to zyskają na wartości :)

Link to comment
Share on other sites

Widzę' date=' że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy...[/quote']

Miałem zimową przerwę po tym jak myjąc kega zarysowałem wannę :(. Teraz już jest ciepło i kegi będą kąpane na działce :)

 

...Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. :)

Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie.

Mogę Ci podesłać, mam zapisaną datę zbioru, jak potrzymasz jeszcze pół roku to zyskają na wartości :)

Ja już jestem w wieku muzealnym więc wystarczy tych eksponatów w jednym domu. :)

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście' date=' że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski.[/quote']

Możesz coś więcej o nim napisać?

Po prostu jest fermentowany górnymi drożdżami.

 

przykład: (10l)

 

Pilsmout (3 EBC) 1.75 kg. 3 EBC

Ambermout (60 EBC) 200 g. 60 EBC

Caramelmout (150 EBC) 300 g. 150 EBC

Kristalmout (150 EBC) 200 g. 150 EBC

Tarwe, ongemout 250 g.

Zwarte mout (1500 EBC) 15 g. 1500 EBC

 

 

Target 20 g. 75 min. 9 ?

Hallertau 8 g. 3 ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Oczywiście, że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski.

Odświeżam temat, aby podziękować jacerowi. Koźlak holenderski pycha :smilies:. Zostawię butelkę dla jacera :okey:, a tymczasem +.

Link to comment
Share on other sites

I w końcu na jakich drożdżach go uwarzyłeś.?

Wypadło na Safale US-05. Naprawdę nie żałuję.

 

# Koźlak holenderski

Traditional Bock

 

Type: All Grain

Date: 2011-05-03

Batch Size: 20,00 L

Brewer: Shooter

Boil Size: 22,89 L

Boil Time: 60 min

 

Ingredients

 

Amount Item Type % or IBU

3,00 kg .Monachijski typ II - Weyermann (15,0 EBC) Grain 52,63 %

2,00 kg .Pilzneński Bogutyn Młyn (3,9 EBC) Grain 35,09 %

0,30 kg .Caraaroma - Weyermann (350,0 EBC) Grain 5,26 %

0,20 kg .Caramunich I (Weyermann) (90,0 EBC) Grain 3,51 %

0,20 kg .Carared (90,0 EBC) Grain 3,51 %

20,00 gm .Marynka 2010r [G] [7,20 %] (60 min) Hops 15,4 IBU

20,00 gm .Lublin [A] [4,80 %] (15 min) Hops 5,1 IBU

1 Pkgs .Safale US-05 (FERMENTIS #US-05) Yeast-Ale

 

Beer Profile

 

Est Original Gravity: 16,130 Plato

Measured Original Gravity: 2,560 Plato

Est Final Gravity: 4,355 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 6,44 % Actual Alcohol by Vol: 0,64 %

Bitterness: 20,5 IBU Calories: 90 cal/l

Est Color: 37,6 EBC

 

Mash Profile

 

Mój sposób Step Time Name Description Step Temp

20 min Add 17,10 L of water at 37,6 C 35,0 C

20 min Heat to 52,0 C over 2 min 52,0 C

40 min Heat to 63,0 C over 2 min 63,0 C

20 min Heat to 73,0 C over 2 min 73,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 2 min 78,0 C

 

Carbonation and Storage

 

Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4

Pressure/Weight: 113,3 gm Carbonation Used: -

Keg/Bottling Temperature: 15,6 C Age for: 84,0 days

Storage Temperature: 11,1 C

 

 

Created with BeerSmith

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...
OK. dzięki. Już mam jasność.

 

Przekleiłem do arkusza, przeskalowałem do 20 l i "spolszczyłem". W wypadku jednego z rodzaju drożdży i jednego wspomnianego chmielu zostawiłem uwagi znalezione w sieci, dotyczące możliwych zastępników. Szykuję się na jedną z pierwszych jesiennych warek.

Zapraszam -> KLIK.

Link to comment
Share on other sites

OK. dzięki. Już mam jasność.

 

Przekleiłem do arkusza, przeskalowałem do 20 l i "spolszczyłem". W wypadku jednego z rodzaju drożdży i jednego wspomnianego chmielu zostawiłem uwagi znalezione w sieci, dotyczące możliwych zastępników. Szykuję się na jedną z pierwszych jesiennych warek.

Zapraszam -> KLIK.

 

Świetna rozpiska. Przymierzam się do Koźlaka na jesień, ale z dolną fermentacją nie do końca mi po drodze. Niby jestem w stanie zrobić w skrzyni odpowiednią temperaturę, porter bałtycki całkiem nieźle wyszedł, ale no jest to lekko upierdliwe ;) Więc coś czuje, że padnie na Koźlaka Holenderskiego :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Więc coś czuje, że padnie na Koźlaka Holenderskiego

Jeśli już go popełnisz to koniecznie daj znać, myślę, że warto będzie zrobić małe depozytowe starcie.

 

Ja po przeglądzie szafy planuję sypnąć to zostało, ale zastanawiam się czy nie dokupić detalicznej ilości i części monacha nie zastąpić pilznem bo mi kolor poza widełkami wyszedł.

 

Monachijski 2 (mieszanka Optimy, Strzegomia i Bestmaltza) 4,625 kg

Karmelowy Jasny Optima (100-160 EBC) 0,6 kg

Pszeniczny Optima 0,54 kg

Amber Fawcett 0,45 kg

Karmel 150 Strzegom 0,18 kg

Dark Crystal 250-300 0,18 kg

 

na 60 minut 30 g Marynki

na 15 minut mech irlandzki

na 10 minut 20 g Lubelskiego

 

Brzeczka na świeżą gęstwę Wyeast 1007.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.