Shooter Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Planuję w długi weekend poczynić Koźlaka. Niestety dysponuję gęstwą (pierwszy zbiór) S-23 zebraną 30.10.2010r. czyli półroczną. Przechowywana w chłodziarce, zapach niezbyt ciekawy, dużo trupów. Czy taką gęstwę da się jeszcze rozruszać (nie zdążę już kupić świeżych drożdży)? Czy Koźlaka można zacierać infuzyjnie, czy tylko dekokcja? Czy próbował ktoś robić Koźlaka na górnych drożdżach, a jeśli tak to jakich i z jakim efektem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 (edited) A nie szkoda Ci roboty i surowców jeśli ta gęstwa będzie do kitu? Ja bym nie ryzykował. A co do górnych drożdży. W tym roku zrobiłem dwa piwa wg. podobnej receptury jednak użyłem różnych drożdży. Poczułem różnicę. Piwo na dolniakach jest "czyste", górne drożdże na mój gust dały trochę kwiatów i owoców. Wyczuć to można łatwo przy jasnych, lekkich piwach. Polecam eksperyment. Edited April 28, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 A nie szkoda Ci roboty i surowców jeśli ta gęstwa będzie do kitu? Ja bym nie ryzykował.A co do górnych drożdży. W tym roku zrobiłem dwa piwa wg. podobnej receptury jednak użyłem różnych drożdży. Poczułem różnicę. Piwo na dolniakach jest "czyste", górne drożdże na mój gust dały trochę kwiatów i owoców. Wyczuć to można łatwo przy jasnych, lekkich piwach. Polecam eksperyment. Właśnie szkoda, dlatego myślę o starterze na ekstrakcie. Może się namnożą i zostawiając trupy odzyskam drożdże? Na ekstrakcie zawsze ładnie mi startują, ale czy stracą ten nieprzyjemny zapach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 taką starą gęstwę i to po suchych drożdżach raczej bym się bał użyć, mogą tam być zmutowane drożdże i do tego jakaś zaraza, koszt nowych mały a ewentualna strata duża, może ktoś z okolicy Cię poratuje zacierałem koźlaka infuzyjnie i było ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Wywal tą gęstwę w kanał - serio. Jak masz inne drożdże to lepiej zrobić inne piwo, a zamówić drożdżaki na koźlaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Oczywiście, że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Gdybym wcześniej sprawdził magazyn drożdży to dziś nie było by problemu . Oczywiście, że koszt niewielki, ale nowe nie dojdą na jutro. Pozostaje zrobić górniaka. Starter i tak zrobię dla zbadania, czy można poprawić kondycję tak starej gęstwy, niestety nie stwierdzę obecności mutantów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Oczywiście, że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski. Możesz coś więcej o nim napisać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Gdybym wcześniej sprawdził magazyn drożdży to dziś nie było by problemu . Oczywiście, że koszt niewielki, ale nowe nie dojdą na jutro. Pozostaje zrobić górniaka. Starter i tak zrobię dla zbadania, czy można poprawić kondycję tak starej gęstwy, niestety nie stwierdzę obecności mutantów Widzę, że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy. Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Widzę, że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy... Miałem zimową przerwę po tym jak myjąc kega zarysowałem wannę . Teraz już jest ciepło i kegi będą kąpane na działce ...Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie. Mogę Ci podesłać, mam zapisaną datę zbioru, jak potrzymasz jeszcze pół roku to zyskają na wartości Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Widzę' date=' że prawie na bieżąco sprawdzasz magazyn drożdzy...[/quote']Miałem zimową przerwę po tym jak myjąc kega zarysowałem wannę . Teraz już jest ciepło i kegi będą kąpane na działce ...Półroczne drożdże Taka gęstwa to dla mnie rewelacja. Powinieneś oddać ją do muzeum. Kup nowe i uwarz tego koźlaka porządnie. Mogę Ci podesłać, mam zapisaną datę zbioru, jak potrzymasz jeszcze pół roku to zyskają na wartości Ja już jestem w wieku muzealnym więc wystarczy tych eksponatów w jednym domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Oczywiście' date=' że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski.[/quote']Możesz coś więcej o nim napisać? Po prostu jest fermentowany górnymi drożdżami. przykład: (10l) Pilsmout (3 EBC) 1.75 kg. 3 EBC Ambermout (60 EBC) 200 g. 60 EBC Caramelmout (150 EBC) 300 g. 150 EBC Kristalmout (150 EBC) 200 g. 150 EBC Tarwe, ongemout 250 g. Zwarte mout (1500 EBC) 15 g. 1500 EBC Target 20 g. 75 min. 9 ? Hallertau 8 g. 3 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Tarwe, ongemout 250 g. Niesłodowana pszenica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Oczywiście, że można zrobić na górnych, będzie to wtedy Koźlak holenderski. Odświeżam temat, aby podziękować jacerowi. Koźlak holenderski pycha . Zostawię butelkę dla jacera , a tymczasem +. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 I w końcu na jakich drożdżach go uwarzyłeś.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 I w końcu na jakich drożdżach go uwarzyłeś.? Wypadło na Safale US-05. Naprawdę nie żałuję. # Koźlak holenderski Traditional Bock Type: All Grain Date: 2011-05-03 Batch Size: 20,00 L Brewer: Shooter Boil Size: 22,89 L Boil Time: 60 min Ingredients Amount Item Type % or IBU 3,00 kg .Monachijski typ II - Weyermann (15,0 EBC) Grain 52,63 % 2,00 kg .Pilzneński Bogutyn Młyn (3,9 EBC) Grain 35,09 % 0,30 kg .Caraaroma - Weyermann (350,0 EBC) Grain 5,26 % 0,20 kg .Caramunich I (Weyermann) (90,0 EBC) Grain 3,51 % 0,20 kg .Carared (90,0 EBC) Grain 3,51 % 20,00 gm .Marynka 2010r [G] [7,20 %] (60 min) Hops 15,4 IBU 20,00 gm .Lublin [A] [4,80 %] (15 min) Hops 5,1 IBU 1 Pkgs .Safale US-05 (FERMENTIS #US-05) Yeast-Ale Beer Profile Est Original Gravity: 16,130 Plato Measured Original Gravity: 2,560 Plato Est Final Gravity: 4,355 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato Estimated Alcohol by Vol: 6,44 % Actual Alcohol by Vol: 0,64 % Bitterness: 20,5 IBU Calories: 90 cal/l Est Color: 37,6 EBC Mash Profile Mój sposób Step Time Name Description Step Temp 20 min Add 17,10 L of water at 37,6 C 35,0 C 20 min Heat to 52,0 C over 2 min 52,0 C 40 min Heat to 63,0 C over 2 min 63,0 C 20 min Heat to 73,0 C over 2 min 73,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 2 min 78,0 C Carbonation and Storage Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4 Pressure/Weight: 113,3 gm Carbonation Used: - Keg/Bottling Temperature: 15,6 C Age for: 84,0 days Storage Temperature: 11,1 C Created with BeerSmith Pieslav 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 (edited) Ciekawy ten koźlak jesienny... Znacie jeszcze jakieś inne receptury do porównania? Jakiś opis stylu? Edited October 31, 2012 by H.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 (edited) @shooter ABV 0,64% czy to nie lekka przesada ;p ? @H.M. http://www.twortwat.nl/p-content/recepten#a_Bokbier Edited October 31, 2012 by mirogster Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 OK. dzięki. Już mam jasność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 @H.M. https://www.twortwat.nl/p-content/recepten#a_Bokbier OK. dzięki. Już mam jasność. Przekleiłem do arkusza, przeskalowałem do 20 l i "spolszczyłem". W wypadku jednego z rodzaju drożdży i jednego wspomnianego chmielu zostawiłem uwagi znalezione w sieci, dotyczące możliwych zastępników. Szykuję się na jedną z pierwszych jesiennych warek. Zapraszam -> KLIK. Wania 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted August 15, 2014 Share Posted August 15, 2014 @H.M. https://www.twortwat...epten#a_Bokbier OK. dzięki. Już mam jasność. Przekleiłem do arkusza, przeskalowałem do 20 l i "spolszczyłem". W wypadku jednego z rodzaju drożdży i jednego wspomnianego chmielu zostawiłem uwagi znalezione w sieci, dotyczące możliwych zastępników. Szykuję się na jedną z pierwszych jesiennych warek. Zapraszam -> KLIK. Świetna rozpiska. Przymierzam się do Koźlaka na jesień, ale z dolną fermentacją nie do końca mi po drodze. Niby jestem w stanie zrobić w skrzyni odpowiednią temperaturę, porter bałtycki całkiem nieźle wyszedł, ale no jest to lekko upierdliwe Więc coś czuje, że padnie na Koźlaka Holenderskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 (edited) Więc coś czuje, że padnie na Koźlaka Holenderskiego Jeśli już go popełnisz to koniecznie daj znać, myślę, że warto będzie zrobić małe depozytowe starcie. Ja po przeglądzie szafy planuję sypnąć to zostało, ale zastanawiam się czy nie dokupić detalicznej ilości i części monacha nie zastąpić pilznem bo mi kolor poza widełkami wyszedł. Monachijski 2 (mieszanka Optimy, Strzegomia i Bestmaltza) 4,625 kg Karmelowy Jasny Optima (100-160 EBC) 0,6 kg Pszeniczny Optima 0,54 kg Amber Fawcett 0,45 kg Karmel 150 Strzegom 0,18 kg Dark Crystal 250-300 0,18 kg na 60 minut 30 g Marynki na 15 minut mech irlandzki na 10 minut 20 g Lubelskiego Brzeczka na świeżą gęstwę Wyeast 1007. Edited September 19, 2014 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now