Jump to content

Czy to piwo wygląda ok POMOC


Recommended Posts

butelkuj.

Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem.

Link to comment
Share on other sites

butelkuj.

Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem.

Bzdura. Ci co kiedykolwiek próbowali w domu pasteryzować sobie piwo nigdy się do tego nie przyznają, bo każdy wolałby zapomnieć, że to zrobił.

Link to comment
Share on other sites

Piwo nie wygląda źle.

Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg.

Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier.

Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować.

Ręce i nogi opadają. Aż do samej ziemi.

Link to comment
Share on other sites

Co to za brewkit był?

 

Ciemne (a miało być jasne) + lekka mętność + kwaskowaty smak + drożdże na dnie gorzkie = kwas (bakterie beztlenowe).

Link to comment
Share on other sites

opisujesz moje zdjecie nie rozumiem

Coopers specjal miał był ciemny

Ja teraz też nie rozumiem, warto używać znaków przestankowych.

W poprzednim poście opisałem jak można rozpoznać infekcję.

To, że miało być ciemne opisujesz pierwszy raz w wątku, więc pierwszą przesłankę możesz odpuścić.

Link to comment
Share on other sites

Piwo nie wygląda źle.

Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg.

Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier.

Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować.

Czy kolega sam warzy czy temat zna tylko z instrukcji ?

Link to comment
Share on other sites

Coopers specjal

?? A co to za piwo?? Nie znam takiego... :rolleyes:

Fermentacja jest zakończona nie kiedy coś tam jest na zielonym pasku tylko gdy w dwóch kolejnych pomiarach (dwa dni) jest ten sam wynik - WIKI !!!

Inna sprawa to zatrzymana fermentacja = zbyt wysokie °Blg / ale to inny temat i związany raczej z temp.fermentacji. - u Ciebie raczej się skończyła. Ale jak już przelałeś to potrzymaj jakieś 4-5 dni (i nie szperaj w tym piwie zbyt często) lub rozpuść glukozę w 0,5l wody i do butelek !

Młode piwa Coopersa mogą mieć kwaśnawe posmaki (raczej na pewno zawsze takie mają) więc ciężko ocenić czy to coś złego.

Co do koloru to jaki to beer-kit i jakiego surowca użyłeś do fermentacji ?

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny

Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg

Temperature mam ok

Moim pierwszym piwem był Coopers Draught z serii Orginal, piwko po burzliwej i podczas rozlewania (jakieś 2 tyg. temu) miało kwaskowy posmak ale teraz jest to bardzo dobre piwo, żadnych posmaków i czuć w nim palony słód. Ja bym potrzymał jeszcze kilka dni na cichej i butelkował rozpuszczając w ok. 300ml zagotowanej wody odpowiednią ilość glukozy i mieszając ostudzony roztwór podczas przelewania do innego pojemnika z piwkiem. Będzie dobre piwo :okey:

Edited by BasTek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.