kenar1985 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Witam pisałem o coopersie ktory robiłem 6 dni temu przelałem dzis do 2 pojemnika blg pokazał 2 na zielonym tle kiedy przelać do butelek co proponujecie a to kilka zdjec a smak lekko kwasny Dzieki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Coopers Czy Zepsuty Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 na infekcje to nie wygląda kwaśne bo młode Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 butelkuj. Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Może poczekam do jutra wieczorem zobacze jakie jest BLG jeśli sie nie zmieni to butelkować czy jeszcze czekać i jak zrobic z cukrem do butelek czy rozrobić z tym piwem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 rozpuść glukoze i rozlej do butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 butelkuj.Ew, jeśli bardzo boisz się infekcji, podobno pasteryzowanie butelek jakiś tydzień-dwa po butelkowaniu daje przyzwoite efekty zatrzymywania rozwoju bakterii. Podobno - sam nigdy niczego nie pasteryzowałem. Bzdura. Ci co kiedykolwiek próbowali w domu pasteryzować sobie piwo nigdy się do tego nie przyznają, bo każdy wolałby zapomnieć, że to zrobił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domowepiwko.pl Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Piwo nie wygląda źle. Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 takie pasteryzowanie to chyba zatrzyma re fermentacje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Piwo nie wygląda źle.Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Ręce i nogi opadają. Aż do samej ziemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 o nieee nierób tak.. przelej młode piwko do drugiego naczynia rozpuść w litrze glukozę czy co tam dodajesz potem to wlej do młodego piwka wymieszaj delikatnie i butelkować Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Co to za brewkit był? Ciemne (a miało być jasne) + lekka mętność + kwaskowaty smak + drożdże na dnie gorzkie = kwas (bakterie beztlenowe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 opisujesz moje zdjecie nie rozumiem Coopers specjal miał był ciemny Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 opisujesz moje zdjecie nie rozumiem Coopers specjal miał był ciemny Ja teraz też nie rozumiem, warto używać znaków przestankowych. W poprzednim poście opisałem jak można rozpoznać infekcję. To, że miało być ciemne opisujesz pierwszy raz w wątku, więc pierwszą przesłankę możesz odpuścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 Piwo nie wygląda źle.Poczekaj aż ci zejdzie do 1 °Blg. Jeżeli będziesz sypał cukier to najpierw zalej piwo a potem syp cukier. Uwolni cię to od nadmiernego pienienia się. Musisz się tylko spieszyć z kapslowaniem bo zacznie buzować. Czy kolega sam warzy czy temat zna tylko z instrukcji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 (edited) Coopers specjal ?? A co to za piwo?? Nie znam takiego... :rolleyes: Fermentacja jest zakończona nie kiedy coś tam jest na zielonym pasku tylko gdy w dwóch kolejnych pomiarach (dwa dni) jest ten sam wynik - WIKI !!! Inna sprawa to zatrzymana fermentacja = zbyt wysokie °Blg / ale to inny temat i związany raczej z temp.fermentacji. - u Ciebie raczej się skończyła. Ale jak już przelałeś to potrzymaj jakieś 4-5 dni (i nie szperaj w tym piwie zbyt często) lub rozpuść glukozę w 0,5l wody i do butelek ! Młode piwa Coopersa mogą mieć kwaśnawe posmaki (raczej na pewno zawsze takie mają) więc ciężko ocenić czy to coś złego. Co do koloru to jaki to beer-kit i jakiego surowca użyłeś do fermentacji ? Edited May 5, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 5, 2011 Author Share Posted May 5, 2011 był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg Temperature mam ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
BasTek Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 (edited) był to Coopers Traditional Draught 1,7 kg do tego użyłem ekstrakt słodowy jasny Kupiłem dzis glukoze DELECTA chyba bedzie ok mam nadzieje jutro sprawdze czy jest takie same °Blg Temperature mam ok Moim pierwszym piwem był Coopers Draught z serii Orginal, piwko po burzliwej i podczas rozlewania (jakieś 2 tyg. temu) miało kwaskowy posmak ale teraz jest to bardzo dobre piwo, żadnych posmaków i czuć w nim palony słód. Ja bym potrzymał jeszcze kilka dni na cichej i butelkował rozpuszczając w ok. 300ml zagotowanej wody odpowiednią ilość glukozy i mieszając ostudzony roztwór podczas przelewania do innego pojemnika z piwkiem. Będzie dobre piwo Edited May 6, 2011 by BasTek Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Potwierdzam co do "kwaskowatości" piw Coopersa - nie ma się czym przejmować - miałem tak w Coopers Lager . Kwaskowaty posmak zanika z czasem. A podobno Draught jest lepszy od Lagera z serii Orginal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now