DeeCann Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Przymierzam się do belgijskiego tripela ... ale niestety nie posiadam i nie dam rady posiadać chmielu magnum. Receptura z wiki ma lubelski i marynke ( 10g ) i tak myśle ile należałoby dodać marynki żeby to miało jakoś ręce i nogi. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielson83 Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Ja mam 50 gr magnum a zużyje ok 15-20 gr także trochę mi zostanie... Jak Ci się nie śpieszy aż tak to mogę poratować, chyba że we Wrocławiu gościsz.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeeCann Posted May 11, 2011 Author Share Posted May 11, 2011 Ja mam 50 gr magnum a zużyje ok 15-20 gr także trochę mi zostanie...Jak Ci się nie śpieszy aż tak to mogę poratować, chyba że we Wrocławiu gościsz.. Nie problemem jest kupno ale warzenie mam jutro Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielson83 Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 W takim razie powodzenia:okey: Rad dawać nie będę bo za cienki w uszach jestem:cool2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Przelicz programami brewtarget lub qbrew. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Magnum zwykle używa się jako chmiel goryczkowy bo ma mało smaku i dużo goryczki. Żeby zastąpić Magnum Marynką najlepiej jest użyć jakiegoś kalkulatora IBU, ale upraszczając sprawę to jeżeli Magnum w oryginalnej recepturze miało 12% AA a ty masz Marynkę z 8% AA, to potrzebujesz jej użyć 1.5 razy więcej, tj. np. 30 g Marynki zamiast 20 g Magnum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now