Jump to content

Wysokie blg i brak fermentacji.


Recommended Posts

Witam,

W środę (11/05/2001) nastawiłem swoją pierwszą brzeczkę w życiu. Nie był to brew-kit ale zacieranie. W czwartek pracowało jak szalone a dziś - klapa. Początkowe blg - ok. 14, dziś ok. 7 blg. Czyżby już drożdże wyczerpały swój potencjał ? Z góry dziękuje za odpowiedź oraz poradę c czynić dalej.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

może podaj najpierw skład.

Jeśli okaże się, że zacierane w miarę standardowo, proponuję dodać najpierw do próbki w słoiku drożdży piekarniczych i sprawdzić jaka będzie sytuacja a następnie jeśli one dofermentują dodałbym drożdży (czy to piwnych czy piekarniczych) do reszty piwa.

Link to comment
Share on other sites

napisz jakie drożdże i jak zacierałeś, ale z 14 na 7 to za dużo właściwie dla każdych drożdży,

to że fermentacja zwolniła nie znaczy że się zatrzymała!, poczekaj jeszcze z tydzień rób pomiary co dwa-trzy dni, skoro miałeś oznaki fermentacji burzliwej jeszcze wczoraj to na pewno jeszcze blg zejdzie

Link to comment
Share on other sites

Odpowiadam po kolei (a propo - jesteście niesamowici - na odpowiedź praktycznie nie czekałem).

krys - temperatura to ok. 20 °C - nie wiem dokładnie skoro drożdże których użyłem mogą pracować od 18 do 24.

 

Belzebub - to jest dobry pomysł tylko jest na razie problem nawet ze zwykłymi drożdżami piekarniczymi. Na pewno tak zrobię. Skład to: 4kg. Pilzneńskiego, 1 kg Monachijskiego, drożdże: Brewferm Top 6g.

 

olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :smilies:.

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :).

Nie jestem olo, ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... :smilies:

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :).

Nie jestem olo' date=' ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... :smilies:[/quote']

Jestem olo i o butelkowaniu nic nie mówiłem :/ NIE RÓB TEGO! Miałem na myśli, że może wcześniej bulkało bo było duże ciśnienie, a teraz nie bulka, bo masz jakąś nieszczelność w fermentatorze i gaz ucieka gdzie indziej, ale fermentacja wciąż trwa. Nie odpowiedziałeś na podstawie jakich oznak stwierdziłeś że fermentacja się zakończyła.

Link to comment
Share on other sites

Panowie, spokojnie :smilies:

Nie mam zamiaru pochopnie podejmować żadnych decyzji:) Oczywiście, że nie zabutelkuję tego piwa ani dziś ani za tydzień. Po prostu zmartwiła mnie sytuacja kiedy jednego dnia chodzi jak szalone a następnego już praktycznie wcale. Mam jeszcze pytanie do kolegów - skoro drożdże już się wypracują na burzliwej i cichej, to w jaki sposób następuje refermentacja w butelkach po dodaniu glukozy ?

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

One nie przestają pracować ze zmęczenia, tylko z braku cukrów do przefermentowania - powiedzmy że z braku roboty :smilies:. Jak znowu dasz im świeżego cukru (glukozy) to podejmą pracę na nowo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.