earl Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ? 4kg - pils 300g - chocolate 100g - jęczmień palony 300g - karmelowy 300g - pszeniczny 300 g -aroma Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ? Dzieki za wszelkie sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 daj więcej palonego jęczmienia kosztem czekoladowego,będzie bardziej kawowe,i drożdże na mój gust us-05 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarmistrzNY Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 (edited) Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ? 4kg - pils 300g - chocolate 100g - jęczmień palony 300g - karmelowy 300g - pszeniczny 300 g -aroma Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ? Dzieki za wszelkie sugestie palonych slodow daj tak 5 - 10 % zasypu. jak kolega powiedzial, wiecej palonego niz chocolate. us-05 sa drozdzami arerykanskimi. s-04 angielskimi zamiast pilzenskiego dawaj pale malt. a jesli chcesz sie zabawic mozesz nawet walnac pare srednioopiekanych platkow debowych. ale nie przesadz. moze tak z 20g/20 litrow na 7 dni?? edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Edited May 14, 2011 by BrowarmistrzNY Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarmistrzNY Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 (edited) edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html jak mniej da to moze wyjsc za bardzo esterowe/fenolowe Edited May 14, 2011 by BrowarmistrzNY Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted May 14, 2011 Author Share Posted May 14, 2011 (edited) Niestety nie mam na stanie słodu Pale ale , ani płatków dębowych. Jest to co w przepisie plus kilka słodów specjalnych. Jak myślicie ile można dać palonego jęczmienia i chocolate żeby nie przegiąć? Myślę zeby dać po 200 g każdego ? Czy może jeszcze zwiekszyć ilość palonego jęczmienia ? Edited May 14, 2011 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Ja bym dał 100g Czekoladowego od początku zacierania i jakieś 200 - 250g palonego jęczmienia 15 minut przed końcem zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia' date='ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg[/quote']To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami. innych palonych nie dawałbym ,wtedy ta ilość nie da żadnych smaków spalenizny. bardziej przeszkadza mi smak słodów palonych; rozpuszczalnikowy,coś jak lakier do paznokci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Zgadzam się z dziedzicem pruskim (wybacz jeśli źle odmieniłem) - palony jęczmień + czekoladowy wystarczą, dodatek jeszcze karmelowych nic dobrego nie wniesie. 300-400 g obu łącznie powinno wystarczyć. Z dodawaniem kaszy do piwa nie mam dobrych doświadczeń, ale możliwe że to wina nie tyle kaszy, co drożdży - jeśli będę miał kiedyś wenę i trochę czasu, zweryfikuję tę teorię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now