Jump to content

American stout

earl

Recommended Posts

Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ?

4kg - pils

300g - chocolate

100g - jęczmień palony

300g - karmelowy

300g - pszeniczny

300 g -aroma

Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ?

Dzieki za wszelkie sugestie :D

Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ?

4kg - pils

300g - chocolate

100g - jęczmień palony

300g - karmelowy

300g - pszeniczny

300 g -aroma

Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ?

Dzieki za wszelkie sugestie :D

palonych slodow daj tak 5 - 10 % zasypu. jak kolega powiedzial, wiecej palonego niz chocolate.

us-05 sa drozdzami arerykanskimi. s-04 angielskimi

zamiast pilzenskiego dawaj pale malt.

a jesli chcesz sie zabawic mozesz nawet walnac pare srednioopiekanych platkow debowych. ale nie przesadz. moze tak z 20g/20 litrow na 7 dni??

edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5)

Edited by BrowarmistrzNY

edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5)

Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy.

Niestety nie mam na stanie słodu Pale ale , ani płatków dębowych. Jest to co w przepisie plus kilka słodów specjalnych. Jak myślicie ile można dać palonego jęczmienia i chocolate żeby nie przegiąć? Myślę zeby dać po 200 g każdego ? Czy może jeszcze zwiekszyć ilość palonego jęczmienia ?

Edited by earl

na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg

To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami.

Ja bym dał 100g Czekoladowego od początku zacierania i jakieś 200 - 250g palonego jęczmienia 15 minut przed końcem zacierania.

na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia' date='ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg[/quote']

To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami.

innych palonych nie dawałbym ,wtedy ta ilość nie da żadnych smaków spalenizny.

bardziej przeszkadza mi smak słodów palonych; rozpuszczalnikowy,coś jak lakier do paznokci.

Zgadzam się z dziedzicem pruskim (wybacz jeśli źle odmieniłem) - palony jęczmień + czekoladowy wystarczą, dodatek jeszcze karmelowych nic dobrego nie wniesie. 300-400 g obu łącznie powinno wystarczyć.

Z dodawaniem kaszy do piwa nie mam dobrych doświadczeń, ale możliwe że to wina nie tyle kaszy, co drożdży - jeśli będę miał kiedyś wenę i trochę czasu, zweryfikuję tę teorię.