Dragonfair Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Warka 12 Weizen Niepowtarzalny Zasyp 2kg pilzneński 2kg pszeniczny jasny 1kg wiedeński 40g perle Zacieranie 20' - 45°C 40' - 53°C 40' - 62°C 50' - 72°C Chmielenie 0'-60' - 30g perle 45'-60 - 10g perle drożdże 3068 26l - 13°Blg fermentacja w 18°C No i mam pytanko poniewaz w pszeniczniaku najbardziej podobaja mi sie zapachy/posmaki bananowe zawsze wczesniej starałem sie fermentowac w temp około 22°C i nało było tych posmaków teraz zakonczyłem fermentacje burzliwą w temp 18 i piwo wprost cudownie pachnie bananami może to przez kombinacje z zasypem bo odnośnie temp wyczytałem że wyższa temp powoduje te posmaki mogłby mi ktos jakoś jasno to wytłumaczyc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Były już na ten temat dyskusje, jak poszukasz, to znajdziesz. Rekapitulując, na "banany" ma wpływ: * temperatura fermentacji (wyższa -> więcej estrów) * ilość zadanych drożdży (mniej drożdży -> więcej estrów) * stres podczas fermentacji (nagły szok, np. dodanie glukozy -> więcej estrów) Ale i tak strzelasz tylko w kierunku drzwi stodoły, a czy trafisz, to już inna historia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IndY Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Ewentualnie odpowiedni szczep drożdży wchodzi jeszcze w grę. http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/964 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Też byłem fanem bananowej pszeniczki. Niedawno warkę podzieliłem na dwie części. Jedną fermentowałem w 22°C i dodałem mało drożdży, druga była fermentowana w 18°C i dostała dość dużo drożdży. Chciałem zobaczyć różnicę. Piwo butelkowaliśmy w sobotę, więc jeszcze nie próbowałem nagazowanego, ale jedno i drugie piwo nie jest wybitnie smaczne . To bananowe jest zbyt bananowe, wręcz troszkę (ale minimalnie) apteczne. Bałem się, że to infekcja, ale doczytałem, że za duży poziom fenoli może powodować taki efekt. To drugie - "goździkowe" jest jak dla mnie zbyt cytrusowe. Zobaczymy jak będzie gdy będą schłodzone i nagazowane, ale idealna pszenica wyszłaby z połączenia tych dwóch Ogólnie doświadczenie polecam, dowiesz się czego unikać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 ale idealna pszenica wyszłaby z połączenia tych dwóch Nie zrobiłeś eksperymentu z zabutelkowaniem paru butelek z piwem zmieszanym z obu warek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Wszyscy zadają mi takie pytanie. Spróbowałem pomieszać obie próbki i spróbować co wyjdzie - nie dosyć, że cytrusowe to jeszcze bananowo-apteczne . W ten weekend będę próbował z (mam nadzieję) gazem i zimne. Zobaczymy co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Czy już jest z gazem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 (edited) Tak. Infekcja. Pitne, ale infekcja - wali apteką ostro. Blady strach padł na ostrowskich piwowarów bo lato im przyjdzie spędzić przy zainfekowanych pszenicach (lub bez nich jak to zrobił josefik). Ta z niższej temperatury ma dużo mniej apteki, ale też trochę trąci. Edited June 13, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 (edited) heh, dlatego po ostatniej pszenicznej aptece jakoś mnie nie ciągnie do pszenic. Gdyby ktoś chciał sprawdzić jak wali apteka to mogę wziąć kilka butelek do Żywca Edited June 13, 2011 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
maaniek Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 Gdyby ktoś chciał sprawdzić jak wali apteka to mogę wziąć kilka butelek do Żywca To weż, z ciekawości spróbuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted June 14, 2011 Share Posted June 14, 2011 Ja też wezmę z dwie butelki. Zabiorę obie pszenice to chętni będą mogli porównać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now