scooby_brew Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Jest to 40L piwa Willamette Amber podzielone na dwa fermentory, jeden z drożdżami US-05 drugi z Nottingham. Receptura na Willamette Amber: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=65883#p65883 Aromat: Nottingham: esterowy, słodowy US-05: owocowy, słodowy, lekko miodowy Wygląd: Notty: bardziej mętny, mniej piany i mniej "lacing" czyli śladów piwa na ściance po wypiciu US-05: bardziej przeźroczysty niż Nottingham, więcej piany i lacing Mouthfeel i smak: Notty: esterowy, pełny US-05: rześki, słodki chleb, chmielowy Posmak: Notty: słodki US-05: owocowy, miodowy Ogólnie: Nottingham: bardziej esterowy i słodowy. US-05: rześki, owocowy, podkreślający chmiele w piwie. Podsumowanie: Różnice między US-05 i Nottingham są wyraźne, ale nie aż takie duże. Nottingham ma zdecydowanie bardziej "angielski" charakter. Obydwa drożdże produkują świetne, czyste w smaku piwo. Edited June 21, 2011 by scooby_brew Jakub M, corsano and Maciek Cieslak 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now