Jump to content

Porównanie drożdży US-05 i Nottingham


scooby_brew

Recommended Posts

2011-05-18_11-22-24_564.jpg

Jest to 40L piwa Willamette Amber podzielone na dwa fermentory, jeden z drożdżami US-05 drugi z Nottingham. Receptura na Willamette Amber: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=65883#p65883

 

Aromat:

Nottingham: esterowy, słodowy

US-05: owocowy, słodowy, lekko miodowy

 

Wygląd:

Notty: bardziej mętny, mniej piany i mniej "lacing" czyli śladów piwa na ściance po wypiciu

US-05: bardziej przeźroczysty niż Nottingham, więcej piany i lacing

 

Mouthfeel i smak:

Notty: esterowy, pełny

US-05: rześki, słodki chleb, chmielowy

 

Posmak:

Notty: słodki

US-05: owocowy, miodowy

 

Ogólnie:

Nottingham: bardziej esterowy i słodowy.

US-05: rześki, owocowy, podkreślający chmiele w piwie.

 

Podsumowanie: Różnice między US-05 i Nottingham są wyraźne, ale nie aż takie duże. Nottingham ma zdecydowanie bardziej "angielski" charakter. Obydwa drożdże produkują świetne, czyste w smaku piwo.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.