Kosa Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Witam. Mam na imię - Marek Chciałbym spróbować swoich sił w robieniu piwa. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie. Jak na razie to zrobiłem tylko 2 warki (jednej już nie ma ). Sprzęt mam już chyba kompletny. Nie miałem z tym problemu bo jestem winiarzem i miodosytnikiem. Więc nie musiałem dużo kupować. Pozdrawiam Wszystkich Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Cześć Witaj serdecznie. Oczywiście pomożemy Napisz coś o swoich początkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie. pomożemy Witaj na forum i napisz koniecznie co już uwarzyłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa Posted August 27, 2008 Author Share Posted August 27, 2008 Jak już pisałem, jestem winiarzem i nie miałem nic co mogło by mi bulgotać więc kupiłem i spróbowałem: 1) ekstrakt słodowy - Prawdziwe Ale - już go nie ma, jak dla mnie było delikatne i bez goryczki(nie lubię dużo goryczy), więc z tego byłem zadowolony. 2) Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons - ale ten jak nazwa mówi( czego nie zauważyłem) jest nachmielony, i jest w nim dużo goryczy. Co prawda stało 2 tygodnie w cichej fermentacji i teraz od 3 tygodni jest już dosłodzone, ale jest BARDZO GORYCZKOWE. Więc jak na razie mi nie smakuje. Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów: Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka. Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:). Jakie piwka byście mogli zaproponować aby nie było za dużo goryczy w nich ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 2) Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons - ale ten jak nazwa mówi( czego nie zauważyłem) jest nachmielony, i jest w nim dużo goryczy. Co prawda stało 2 tygodnie w cichej fermentacji i teraz od 3 tygodni jest już dosłodzone, ale jest BARDZO GORYCZKOWE. Więc jak na razie mi nie smakuje. piwo musi być nachmielone !! i co to znaczy od 3 tygodni jest dosłodzone (poprzedni ekstrakt też był z chmielem Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów:Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka. Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:). kupiłeś Grodziskie bo było tanie toż to klasyka polskiego piwowarstwa jeśli chcesz eksperymentowac rób małe warki :rolleyes: albo pytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 28, 2008 Share Posted August 28, 2008 Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów:Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka. Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:). Jakie piwka byście mogli zaproponować aby nie było za dużo goryczy w nich ? W tych zestawach dodaj 50% chmielu. Akurat wybrałeś sobie dość mocno chmielone gatunki piwa, a do tego w zestawach BA często przesadzają z chmielem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa Posted August 28, 2008 Author Share Posted August 28, 2008 A jakie piwka możecie mi polecić aby nie było za dużo goryczy w nich ? Na początek wolał bym jakieś zestawy, a z czasem pewno będę próbował tworzyć sam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted August 29, 2008 Share Posted August 29, 2008 Jeżeli masz doświadczenie o którym piszesz, przejdź na warzenie piwa ze słodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa Posted August 30, 2008 Author Share Posted August 30, 2008 Właśnie chciał bym zrobić ze słodu. Tylko nie chcę aby było w nim dużo goryczki. Czy to obojętne jaki wezmę zestaw na bazie słodów, tylko muszę dodać 50% tej ilości chmielu goryczkowego, jaką podają w przepisie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 31, 2008 Share Posted August 31, 2008 Właśnie chciał bym zrobić ze słodu. Tylko nie chcę aby było w nim dużo goryczki.Czy to obojętne jaki wezmę zestaw na bazie słodów, tylko muszę dodać 50% tej ilości chmielu goryczkowego, jaką podają w przepisie ? Nie jest to do końca obojętne jaki zestaw wybierzesz Ja radziłabym kupić zestaw na Koźlaka lub Marcowe - jśli masz odpowiednie warunki do przeprowadzenia dolnej fermentacji, jeśli nie to może Dunkel Weizen - z tym, że jest to piwo dość specyficzne i nie każdemu musi smakować. Nie wiem jakie piwa lubisz (oprócz tego, że małogoryczkowe), więc ciężko doradzać. Napisz może coś więcej o swoich upodobaniach to może uda się podpowiedzieć jakieś receptury, nie musiałbyś być skazany na gotowe zestawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa Posted August 31, 2008 Author Share Posted August 31, 2008 Koźlak i Marcowe jak napisałaś są dolnej fermentacji. Mi osobiście bardziej smakuje piwo (przynajmniej do tej pory mi smakowało) górnej fermentacji. Ale i też na obecny czas, że jeszcze jest ciepło lepiej puścić górną fermentacje. W czasie zimowym kiedy w piwniczce będę miał koło 12 st.C, wtedy na pewno zrobię jakieś piwko dolnej fermentacji. Nie chcę się narazić nikomu, ale ja mało piwa piłem. Najczęściej piwo piłem w lecie, w czasie pracy w ogrodzie. Nic mi teraz do głowy nie przychodzi czego nie lubię w piwie poza goryczą. ale bardzo lubię piwo miodowe, piwo delikatnie słodkie. % nie mają większego znaczenia, ważne aby piwo miało to coś, coś, co chce się go znowu napić. PS. A czy ja w dobrym wątku jestem , zadając takie pytania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 31, 2008 Share Posted August 31, 2008 Wątek raczej nie ten, ale odpowiem sąsiadowi Niestety z tego co widzę to w Browamatorze nie ma zbyt wielu zestawów. Jeśli już coś z tych zestawów to może Red Irish Ale, oczywiście tak jak radzili koledzy zmniejsz ilość chmielu. Możesz spróbować uwarzyć piwo pszeniczne, one są bardzo delikatnie chmielone. Przykładowa receptura: Zasyp: - 2,5 kg słodu pszenicznego - 2,0 kg słodu pilzneńskiego Przerwy: 44C - 20 minut 63C - 40 minut 72C - do negatywnej próby jodowej Chmielenie: 20g Lubelskiego na początku gotowania 20g Lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania Drożdże najlepiej płynne Wyeast 3068 lub suche WB-06 Temperatura fermentacji 18-22C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa Posted September 2, 2008 Author Share Posted September 2, 2008 Ok. Dziękuje - Dori. Produkty już zamówione. Teraz muszę znaleźć odpowiedni wątek, abym mógł pytać jak nie będę czegoś wiedział. Ps. w Cieszynie kiedyś bywałem dość często. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now