Jump to content

Witam wszystkich PIWOWARÓW


Kosa

Recommended Posts

Witam. Mam na imię - Marek

Chciałbym spróbować swoich sił w robieniu piwa. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie.

Jak na razie to zrobiłem tylko 2 warki (jednej już nie ma :beer:).

Sprzęt mam już chyba kompletny. Nie miałem z tym problemu bo jestem winiarzem i miodosytnikiem. Więc nie musiałem dużo kupować.

 

Pozdrawiam Wszystkich Marek

Link to comment
Share on other sites

Jak już pisałem, jestem winiarzem i nie miałem nic co mogło by mi bulgotać więc kupiłem i spróbowałem:

 

1) ekstrakt słodowy - Prawdziwe Ale - już go nie ma, jak dla mnie było delikatne i bez goryczki(nie lubię dużo goryczy), więc z tego byłem zadowolony.

 

2) Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons - ale ten jak nazwa mówi( czego nie zauważyłem) jest nachmielony, i jest w nim dużo goryczy. Co prawda stało 2 tygodnie w cichej fermentacji i teraz od 3 tygodni jest już dosłodzone, ale jest BARDZO GORYCZKOWE. Więc jak na razie mi nie smakuje.

 

Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów:

Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka.

Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:).

 

Jakie piwka byście mogli zaproponować aby nie było za dużo goryczy w nich ?

Link to comment
Share on other sites

2) Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons - ale ten jak nazwa mówi( czego nie zauważyłem) jest nachmielony, i jest w nim dużo goryczy. Co prawda stało 2 tygodnie w cichej fermentacji i teraz od 3 tygodni jest już dosłodzone, ale jest BARDZO GORYCZKOWE. Więc jak na razie mi nie smakuje.

piwo musi być nachmielone !! i co to znaczy od 3 tygodni jest dosłodzone (poprzedni ekstrakt też był z chmielem

Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów:

Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka.

Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:).

kupiłeś Grodziskie bo było tanie :beer: toż to klasyka polskiego piwowarstwa jeśli chcesz eksperymentowac rób małe warki :rolleyes: albo pytaj

Link to comment
Share on other sites

Teraz mam kupione zestawy na bazie słodów:

Pilsa i A'la Grodziskie to będą moje pierwsze słodowe piwka.

Dlatego kupiłem A'la Grodziskie bo było tanie - jeśli coś zepsuje to przynajmniej nie będzie żal kasy:).

 

Jakie piwka byście mogli zaproponować aby nie było za dużo goryczy w nich ?

W tych zestawach dodaj 50% chmielu. Akurat wybrałeś sobie dość mocno chmielone gatunki piwa, a do tego w zestawach BA często przesadzają z chmielem.

Link to comment
Share on other sites

A jakie piwka możecie mi polecić aby nie było za dużo goryczy w nich ?

 

Na początek wolał bym jakieś zestawy, a z czasem pewno będę próbował tworzyć sam :beer:.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie chciał bym zrobić ze słodu. Tylko nie chcę aby było w nim dużo goryczki.

Czy to obojętne jaki wezmę zestaw na bazie słodów, tylko muszę dodać 50% tej ilości chmielu goryczkowego, jaką podają w przepisie ?

Link to comment
Share on other sites

Właśnie chciał bym zrobić ze słodu. Tylko nie chcę aby było w nim dużo goryczki.

Czy to obojętne jaki wezmę zestaw na bazie słodów, tylko muszę dodać 50% tej ilości chmielu goryczkowego, jaką podają w przepisie ?

Nie jest to do końca obojętne jaki zestaw wybierzesz :beer: Ja radziłabym kupić zestaw na Koźlaka lub Marcowe - jśli masz odpowiednie warunki do przeprowadzenia dolnej fermentacji, jeśli nie to może Dunkel Weizen - z tym, że jest to piwo dość specyficzne i nie każdemu musi smakować. Nie wiem jakie piwa lubisz (oprócz tego, że małogoryczkowe), więc ciężko doradzać. Napisz może coś więcej o swoich upodobaniach to może uda się podpowiedzieć jakieś receptury, nie musiałbyś być skazany na gotowe zestawy.

Link to comment
Share on other sites

Koźlak i Marcowe jak napisałaś są dolnej fermentacji. Mi osobiście bardziej smakuje piwo (przynajmniej do tej pory mi smakowało) górnej fermentacji. Ale i też na obecny czas, że jeszcze jest ciepło lepiej puścić górną fermentacje.

 

W czasie zimowym kiedy w piwniczce będę miał koło 12 st.C, wtedy na pewno zrobię jakieś piwko dolnej fermentacji.

 

Nie chcę się narazić nikomu, ale ja mało piwa piłem. Najczęściej piwo piłem w lecie, w czasie pracy w ogrodzie.

Nic mi teraz do głowy nie przychodzi czego nie lubię w piwie poza goryczą. ale bardzo lubię piwo miodowe, piwo delikatnie słodkie.

 

% nie mają większego znaczenia, ważne aby piwo miało to coś, coś, co chce się go znowu napić.

 

PS. A czy ja w dobrym wątku jestem , zadając takie pytania ?

Link to comment
Share on other sites

Wątek raczej nie ten, ale odpowiem sąsiadowi :beer:

Niestety z tego co widzę to w Browamatorze nie ma zbyt wielu zestawów. Jeśli już coś z tych zestawów to może Red Irish Ale, oczywiście tak jak radzili koledzy zmniejsz ilość chmielu.

Możesz spróbować uwarzyć piwo pszeniczne, one są bardzo delikatnie chmielone.

Przykładowa receptura:

 

Zasyp:

- 2,5 kg słodu pszenicznego

- 2,0 kg słodu pilzneńskiego

 

Przerwy:

44C - 20 minut

63C - 40 minut

72C - do negatywnej próby jodowej

 

Chmielenie:

20g Lubelskiego na początku gotowania

20g Lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania

 

Drożdże najlepiej płynne Wyeast 3068 lub suche WB-06

Temperatura fermentacji 18-22C.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Dziękuje - Dori.

 

Produkty już zamówione.

Teraz muszę znaleźć odpowiedni wątek, abym mógł pytać jak nie będę czegoś wiedział.

 

Ps. w Cieszynie kiedyś bywałem dość często.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.