Jump to content

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder

Recommended Posts

No to zakładam wątek dla użytkowników programu Beersmith:

 

Program można sciągnąć z: http://www.beersmith.com, na początku mozna go używac przez 21 dni bezpłatnie.

 

Po instalacji, przy pierwszym uruchomieniu program pyta o jednostki w których chcemy pracować (trzeba wybrać Metric, style: BJCP) i podstawowe parametry naszej warzelni - dobrze jest te dane od razu wypełnić poprawnie.

 

Aby przeliczyć własne piwo, należy wybrac ikonkę New Recipe,

 

a następnie w okienku dodac składniki zasypu (Add Grains) i chmiele (Add Hops). W dole na bieżąco pokazują się przeliczone wartości: balling, kolor, IBU i ich porównanie ze stylem który ew. możemy wybrać w górze okienka.

 

Niżej możemy zaprojektowac zacieranie (Mash) i zapisać dane fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Też sciągnąłem Beesmitha i podoba mi się. Prosty program a ma wszystko co trzeba.

Może założymy wątek do wymiany doświadczeń? Np. nie wiem jak obliczyć, jaka temperaturę ma mieć woda, żeby po wrzuceniu zasypu dostać 68* ?

Coder nie kompromituj się (informatyk co sam pisze programy) :beer:

beersmyth - tools - strike/infusion temp i wpisujesz żądaną temp. a program Ci odpowie.

 

Bawię się Beersmythem od pół roku i jest bardzo przydatny, nie wiem jeszcze wszystkiego ale chętnie służe pomocą.

Powiększyłem sobie biblioteki słodów i chmieli, praktycznie wszystkie parametry można sobie dowolnie edytować np. właściwości własnego garnka, parametry słodu, chmielu, itp. Przewiduje wszystkie sposoby zacierania: dekokcja, infuzja, dodatek gorącej wody oraz wszelkie kombinacje. Jedyne czego nie liczy to refermentacji zwykłym cukrem, jest tylko glukoza i suchy ekstrakt.

 

elroy: Przeniosłem post z wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=550&p=2

Link to comment
Share on other sites

Oprócz tego o czym wspomniał Coder, bardzo przydatne są narzędzia podpięte do gałązki Tools

np:

strike/infusion temp. pozwala wyliczyć temperaturę dodawanej wody aby otrzymać słód zmieszany z wodą w żądanej temp.

decoction volume - określa ilość wody jaką trzeba odebrać do dekokcji aby otrzymać potem podniesienie temp. do wymaganej

boil off - określa ile wody nam odparuje w czasie gotowania

hops bitterness - plan chmielenia do żądanego IBU

hops age - określa ile alfa traci chmiel podczas przechowywania

hydrometer adjust - zmiana odczytu blg w zależności od temp. pomiaru

alcohol attenuation - wylicza % alkoholu po fermentacji

carbonation - plan nagazowania przez refermentację i sztucznie, nie uwzględnia jednak refermentacji zwykłym cukrem

dilution - ilość wody jaka ma być dodana do brzeczki aby osiągnąć wymagane blg

water needed - programowanie ilości wody

refractometer tool - dla tych co mierzą stężenie refraktometrem

Link to comment
Share on other sites

Czy da się go jakoś zmusić, żeby do wyliczeń w procedurach narzędziowych w tools brał dane z aktualnej receptury, czy wszystko trzeba przeklepywać ręcznie?

Czy mógłbyś sprecyzować co konkretnie?

Jak budujesz recepturę, w panelu receptury ustawiasz wszystko po kolei i potem tam są wszystkie dane.

Link to comment
Share on other sites

Czy mógłbyś sprecyzować co konkretnie?

Np. strike temp musze wpisać ręcznie, że mam 5.08 kg ziarna i 67* temperatury początkowej itd., czy jest w stanie sam pobrać te dane z aktualnie otwartej receptury?

Link to comment
Share on other sites

Np. strike temp musze wpisać ręcznie, że mam 5.08 kg ziarna i 67* temperatury początkowej itd., czy jest w stanie sam pobrać te dane z aktualnie otwartej receptury?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wg mnie to jest zawarte w każdej recepturze w planie zacierania np:

Name Description Step Temp Step Time

Protein Rest Add 11,43 L of water at 57,2 C 50,0 C 30 min

Saccrification Add 11,43 L of water at 95,2 C 70,0 C 30 min

Mash Out Add 9,79 L of water at 90,2 C 75,6 C 10 min

Jak zmieniasz ilość słodu w recepturze to automatycznie zmienia Ci ilość potrzebnej wody. W recepturze powinny być wszystkie dane potrzebne do zrobienia całego procesu, natomiast gałąź narzędzi (tools) służy raczej do doraźnych jednorazowych wyliczeń.

Link to comment
Share on other sites

Czy wprowadził już ktoś może definicje brakujących słodów Weyermana do BeerSmitha i mógłby wrzucić plik?

To niestety znowu ja :beer:

Wprowadziłem sobie carahella, carambera i w chmielach marynkę.

Trwa to minutkę, powiem na przykładzie słodu: z listy słodów wybierasz podobny w menu edit/ duplicate/ rename / zmieniasz EBC, max in bath, opis... reszta przeważnie się nie zmienia i to wszystko.

Link to comment
Share on other sites

Berrsmitha używam na dwóch komputerach. Jeden mam w warzelni a drugiego mam w laptopie by był pod ręka. Czy jest możliwość przy pomocy jednego pliku archiwizacji przenosić ustawienia wszystkich parametrów programu, bazy surowcowej, recipes itp. ogolnie wszelkich innych zmian ?

Link to comment
Share on other sites

Berrsmitha używam na dwóch komputerach. Jeden mam w warzelni a drugiego mam w laptopie by był pod ręka. Czy jest możliwość przy pomocy jednego pliku archiwizacji przenosić ustawienia wszystkich parametrów programu, bazy surowcowej, recipes itp. ogolnie wszelkich innych zmian ?

Jak raz restartowałem system to skopiowałem sobie z C:\program files\beerSmith poszczególne ikony jak np. recipe, grain, hops i po ponownym zainstalowaniu programu zamieniłem, dzięki czemu odzyskałem wszystkie poczynione zmiany.

Link to comment
Share on other sites

Może ktoś podesłać parametry polskich słodów i chmieli do BerrSmitha

Przyłaczam się do prośby. Wygrałem parę kg słodów specjalnych; zapewne z zapasów dawnego sklepu piwowar.biz, mają tylko opis - "barwiący" i "czekoladowy", czy ktoś pamięta, jaką miały barwę?

 

Chętnie by się też przyjrzał dla ciekawości parametrom słodu strzegomskiego i Optimy, jezeli ktoś ma dostęp do karty analiz.

Link to comment
Share on other sites

Wygrałem parę kg słodów specjalnych; zapewne z zapasów dawnego sklepu piwowar.biz, mają tylko opis - "barwiący" i "czekoladowy", czy ktoś pamięta, jaką miały barwę?

Słód pilzneński 3 EBC Strzegom

Słód monachijski 14 EBC Strzegom

Słód karmelowy jasny 128 EBC Strzegom

Słód barwiący 1400 EBC Strzegom

Więcej nie wiem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.