Skocz do zawartości

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder

Rekomendowane odpowiedzi

<Selections><_MOD_>1972-03-26</_MOD_>
<Name>Selections</Name>
<Type>7406</Type>
<Dirty>1</Dirty>
<Owndata>0</Owndata>
<TID>1</TID>
<Size>1</Size>
<_XName>Selections</_XName>
<Allocinc>16</Allocinc>
<Data><Grain><_MOD_>2010-10-15</_MOD_>
<F_G_NAME>Spelt Malt (Weyermann)</F_G_NAME>
<F_G_ORIGIN>Germany</F_G_ORIGIN>
<F_G_SUPPLIER>Weyermann</F_G_SUPPLIER>
<F_G_TYPE>0</F_G_TYPE>
<F_G_IN_RECIPE>0</F_G_IN_RECIPE>
<F_G_INVENTORY>0.0000000</F_G_INVENTORY>
<F_G_AMOUNT>0.0000000</F_G_AMOUNT>
<F_G_COLOR>2.7918782</F_G_COLOR>
<F_G_YIELD>81.0000000</F_G_YIELD>
<F_G_LATE_EXTRACT>0.0000000</F_G_LATE_EXTRACT>
<F_G_PERCENT>0.0000000</F_G_PERCENT>
<F_G_NOT_FERMENTABLE>0</F_G_NOT_FERMENTABLE>
<F_ORDER>0</F_ORDER>
<F_G_COARSE_FINE_DIFF>1.7000000</F_G_COARSE_FINE_DIFF>
<F_G_MOISTURE>5.5000000</F_G_MOISTURE>
<F_G_DIASTATIC_POWER>74.0000000</F_G_DIASTATIC_POWER>
<F_G_PROTEIN>14.6000000</F_G_PROTEIN>
<F_G_IBU_GAL_PER_LB>0.0000000</F_G_IBU_GAL_PER_LB>
<F_G_ADD_AFTER_BOIL>0</F_G_ADD_AFTER_BOIL>
<F_G_RECOMMEND_MASH>1</F_G_RECOMMEND_MASH>
<F_G_MAX_IN_BATCH>80.0000000</F_G_MAX_IN_BATCH>
<F_G_NOTES>Spelt malt</F_G_NOTES>
<F_G_BOIL_TIME>60.0000000</F_G_BOIL_TIME>
<F_G_PRICE>0.2409708</F_G_PRICE>
<F_G_CONVERT_GRAIN></F_G_CONVERT_GRAIN>
</Grain>
</Data>
<_TExpanded>1</_TExpanded>
</Selections>

 

Zapisz to sobie do jakiegoś pliku i zaimportuj do BS2 jako bsmx.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zapewne było już w temacie, tylko przez 36 stron ciężko się dokopać do tego. Jeżeli chcemy uwzględnić wpływ surowca do refermentacji np. 120g cukru to wrzucamy taką ilość jako składnik piwa i zaznaczamy opcje dodania po wrzeniu czy jest jakiś inny sposób?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

OK, Beersmith kupiony. Teraz mam mały problem. Kupiłem ze sklepu twojbrowar.pl zestaw słodów na American Pale Ale. Zestaw jest niby na 13° Plato i 20l (70 minut gotowania). Wpisując w Beersmith po kolei słody:

- 2kg pale ale

- 1kg wiedeński

- 1kg monachijski

- 0,3kg Castle Malting Crystal 150

 

wychodzi mi tylko 11° Plato. Czy to wina źle ustawionego sprzętu?

Edytowane przez mikro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pewną zagwostkę związaną z projektowaniem receptur, zawierających późne dodatki chmielu (1 minuta, whirlpool). Chciałbym podpytać jak to robicie Wy. Rzuccie okiem na załączony obrazek z przykładową recepturą. Umyślnie wybrałem chmiel z wysoką zawartoscią alfakwasów, żeby było widać o co mi chodzi.

 

Chmiel dodany na 1 minutę gotowania:

0,7 IBU

 

Chmiel dodany po wyłączeniu palnika, na 30 minut wirowania:

6,4 IBU

 

W przypadku 30 minut wirowania po gotowaniu, wartość 0,7 IBU nie jest prawdziwa, podejrzewam, że będzie ona wyższa o tej drugiej. Przez to wyliczenia zrobione przez program nie będą się zgadzały z rzeczywistością. Jak sobie z tym radzicie?

 

Pytanie poboczne. Modne jest ostatnio dodawanie chmielu poniżej temperatury 80 °C, gdzie już izomeryzacja alfakwasów już nie zachodzi. Załóżmy godzinę przerwy chmielowej. Dodają chmiel w programie jako "steep/whirlpool" na 60 minut, wygeneruje się spore IBU, które prawdą nie będzie. Jak to oznaczacie w programie? W notatkach i pomijacie te dodatkowe IBU, czy jest jakiś patent na to?

post-5875-0-39533000-1412947635_thumb.png

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tak zakłada. Można to zmienić globalnie, tzn. procentową utylizację, ale wtedy nie będą się zgadzały wartości dla porcji dodanej tuż po wyłączeniu palnika. Potrzebny jest jakiś hack :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mike,

Actually there is some isomerization at 80C - it is roughly 20% of what it might be at a boil of comparable length. Isomerization is

a continuous process, but the rate of isomerization declines rapidly with temperature below 100C.

 

In BeerSmith I would probably treat it as a whirlpool/steeped hop addition, but cut the time to half (or one third) of what the actual

steep time is.

 

Cheers!

 

Brad Smith

BeerSmith.com

Learn more about home brewing from my new book, blog and podcast!

Follow BeerSmith on Twitter and Facebook

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z racji wprowadzenie tej opcji chmielenia w whirlpoolu jest pewna niespójność z której trzeba sobie zdawać sprawę.

 

Jeśli wrzucamy chmiel np. na 0 min - program nie wyliczy IBU, to oczywiste bo w domyśle rozumie, że następnie natychmiast schłodzimy brzeczkę. Ale, jeśli równocześnie, po tym chmieleniu na 0 min wymyślimy sobie, że będziemy chmielić w whirlpool (program oczywiście wyliczy IBU z whirlpoola) to już z tego chmielenia na 0 min nie policzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam. mam pytanko odnośnie czasu gazowania piwa w kegu bez refermentacji czyli Forced Carbonation. Program podaje że w temp 8st to około 1 bar tylko jak długo?. 7dni 14 dni ? Czy jak zostawię na dłużej to przegazuję piwo, bo jak jest nie dogazowane to prościej pozostawić na dłużej i będzie OK,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W załączniku znajdują się 2 poprawione pliki z PL tłumaczeniem do BS2.

 

Ostatnio zaczęło mnie irytować to, że wszędzie są błędy, dziwne zwroty, poucinane słowa, niedokończone zwroty itp. itd. Siadłem do tego i poprawiłem co mogłem. Przyznam szczerze, że na pewno jest tam jeszcze trochę byków do poprawy, ale oczy mnie już tak bolą, że dzisiaj nie dam rady na więcej.

 

Mam natomiast prośbę - tutaj są też te pliki:

http://www.piwo.org/files/file/75-polskie-tlumaczenie-do-bs2-poprawione/

Żeby nie zaśmiecać tego wątku to proszę wpisujcie tam co jeszcze trzeba poprawić - potrzebuje wskazanie, w którym jest to miejscu w BS2 (zakładka, menu itp.).

 

P.S. Jest kilka rzeczy niezdefiniowanych, ale może dojdę do tego jak je przyporządkować.

 

Pozdrawiam

Łukasz

Polskie tłumaczenie do BS2 - poprawione.rar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.