szejk Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Ja zaczynałem używać BS na Windows 8.1 i tego problemu nie miałem, tym bardziej na Windows 10. Więc albo to wina wersji (ja mam 2.2.12 i jest git) albo rozdzielczości (w moim przypadku Full HD). Sorry, że na początku nie zrozumiałem o co Ci chodzi raku20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browariat Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 Podpowiedzcie prosze który konkretnie plik zawiera zawarość magazynu? Wiem gdzie jest folder danych Beersmith - pytam dokładnie który to plik. z góry dzięki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michwo1 Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 http://www.birdmanbrewing.com/beersmith-2-brewing-software-downloadable-version/ Musisz napisać do info@BirdmanBrewing.com, że chcesz kupić i jesteś Polski A chodzi o to że nie zadziała ci płatność polską kredytówką. Podeślą link do płatności PayPal (21$) i jak tylko przejdzie płatność to wysyłają mailem kod do BS (od płatności do maila z kodem zajęło to 30min) Dzięki za instrukcję, całość trwała (od zapłaty 20,99$ po email z kluczem) dosłownie 5 min. tylko należy to robić po godz. 18 naszego czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 W jaki sposób wklepujecie w recepturę dodatek chmielu na hop-stand (< 80C)? Co prawda, poniżej 80C, izomeryzacja alfakwasów znacznie maleje, ale wiadomo, że nie jest to na zasadzie 0/1. Ja ustawiam taki dodatek jako steeping/whirlpool z czasem 5 minut, ale może ktoś ma jakąś lepszą estymację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 A mnie ciekawi jak się wpisuje chmiel na FWH. Wybieram co prawda chmielenie brzeczki przedniej ale tam jest czas 60 min i nie wiem czy mam wpisać 60min + plus czas do zagotowania czy sam czas do zagotowania. Pomóżcie bo ta różnica znacząco może dopierdzielić ibu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Gotuję 90' i wpisuję 90'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Zgadza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Zgadza się. Chyba Zgodza się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 (edited) Mam takie pytanko. Czy program BeerSmith 2.2.12 dobre liczy nagazowanie w butelkach poprzez glukozę ? Bo kalkulator z tej strony http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17554129#tag inne wyniki wychodzą: BeerSmith 2,5 17c 25l waga glukozy 88,70g a suchy ekstrakt 136,42g A internetowy 2,5 17c 25l waga glukozy 156g Lub jest źle napisane tłumaczenie gdzie jest suchy ekstrakt to powinno być glukoza. Się pytam bo liczyłem przez BeerSmith trzy warki mi wyszli nie do gazowane. Współczynnik ustawiałem tak 2,4 2,5 2,6 . To lepsze piwa wychodziły nagazowane jak sypałem miarko do każdej butelki glukozą. Edited April 9, 2015 by br.an.tr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Od dłuższego czasu ufam temu co pokazuje BS i myślę, że wskazuje dobrze. Aczkolwiek stwierdziłem znów, że jednak wolę niestylowe nagazowanie, tzn raczej poniżej 2,0 vol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 czy ktoś ma aktualne słody z T. Fawcett? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 http://www.piwo.org/files/file/62-fawcettmalstersbsmx/ amap 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 dżizaz, przeszukałem cały internet a jak zwykle było pod ręką dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 (edited) Jak zaimportować słody ze strzegomia (ściągnąłem ze strony- mogę plik otworzyć w programie, ale nie wiem jak dodać je do receptury, bo nie pojawiają się w oknie dodawania) Już nieaktualne- dałem radę Edited April 30, 2015 by vpatyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Do programu można wczytać sobie poprzez instalację dodatków (File->Adds on), nowe opisy BJCP 2015. Później w Options, pierwsze zakładka, zmienić domyślne ustawienia na BJCP 2015. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Witam. Jako pierwszą warkę wybrałem Kölschlacznie 4,4kg zasyp / 25litrow garnek/ 100g chmiel lubelski warka 20 litrów, wydajnośc: 75%Postanowiłem skorzystać z programu BeerSmith 2 [ze spolczeniem] w celu ułatwieniu całego procesu oraz zachowania receptury.W programie można wybrać sprzęt do warzenia dlatego też postanowiłem skonfigurować go pod własną warkę. Jedynie nie jestem pewiem czy pola sa prawidlowo uzupełnionenie wiem tak ze jak porpawnie uzupełnić pola femnet/objętość butelkowania.http://www.image-sha...pg-2963-33.htmlz góry dzięki za wszelką pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżazder Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Chyba najłatwiej będzie Ci to uzupełnić, jak uwarzysz przynajmniej jedno piwo, będziesz wtedy widział jakie masz straty, odparowanie, itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Chyba najłatwiej będzie Ci to uzupełnić, jak uwarzysz przynajmniej jedno piwo, będziesz wtedy widział jakie masz straty, odparowanie, itp. w takim razie który sprzęt wybrać na 25 l warke? ustawiajac wlasne parametry sprzetu zmienilo mi calkowicie parametry warki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Sprzęt nie dobierasz do przepisu, a wybierasz (jak nie ma podobnego to tworzysz swój profil) taki jakim dysponujesz i ja jakim tworzysz piwa. Przecież garnek nie jest z gumy i nie naciągasz go co warkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżazder Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Zostaw tak, jak miałeś. Po pierwszym piwie zobaczysz ile Ci odparowało w czasie gotowania, ile wylałeś chmielin/osadów i przed następną warką sobie już powpisujesz dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Czy w przypadku używania niesłodowanej pszenicy mogę wybrać płatki pszeniczne w przepisie? Czy to będzie to samo, czy proces robienia płatków (błyskawiczne) coś zmienia? Ewentualnie na liście jest Wheat - Finlandia. Ale czy to jest pszenica czy słód pszeniczny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Torrified wheat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solid Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 W ustawieniach gara jest w zacieraniu rubryczka z martwą przestrzenią kadzi, a dokładniej "Opróżn Kadzi Martwa Przestrz". Może mi ktoś wyjaśnić, o co chodzi? Nie wiem ile litrów tam wpisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Nalej do gara określoną ilość wody, potem wylej, ale tak jak leje się przy filtracji czy po whirpoolu, to co w garze zostaje to Twoja martwa przestrzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1g Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 (edited) Mam kadź zacierną z filtratorem zrobioną z kega 50l. Nie wiem czy dobrze ustawiłem dane gara w programie. Czy może ktoś znający się na rzeczy rzucić na to okiem? Edited June 1, 2015 by mirek1g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts