Jump to content

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder

Recommended Posts

Ja zaczynałem używać BS na Windows 8.1 i tego problemu nie miałem, tym bardziej na Windows 10. Więc albo to wina wersji (ja mam 2.2.12 i jest git) albo rozdzielczości (w moim przypadku Full HD). Sorry, że na początku nie zrozumiałem o co Ci chodzi ;)

Link to comment
Share on other sites

http://www.birdmanbrewing.com/beersmith-2-brewing-software-downloadable-version/

Musisz napisać do info@BirdmanBrewing.com, że chcesz kupić i jesteś Polski :)

 

A chodzi o to że nie zadziała ci płatność polską kredytówką. Podeślą link do płatności PayPal (21$) i jak tylko przejdzie płatność to wysyłają mailem kod do BS (od płatności do maila z kodem zajęło to 30min)

Dzięki za instrukcję, całość trwała (od zapłaty 20,99$ po email z kluczem) dosłownie 5 min. tylko należy to robić po godz. 18 naszego czasu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

W jaki sposób wklepujecie w recepturę dodatek chmielu na hop-stand (< 80C)? Co prawda, poniżej 80C, izomeryzacja alfakwasów znacznie maleje, ale wiadomo, że nie jest to na zasadzie 0/1. Ja ustawiam taki dodatek jako steeping/whirlpool z czasem 5 minut, ale może ktoś ma jakąś lepszą estymację.

Link to comment
Share on other sites

A mnie ciekawi jak się wpisuje chmiel na FWH. Wybieram co prawda chmielenie brzeczki przedniej ale tam jest czas 60 min i nie wiem czy mam wpisać 60min + plus czas do zagotowania czy sam czas do zagotowania. Pomóżcie bo ta różnica znacząco może dopierdzielić ibu.

Link to comment
Share on other sites

Mam takie pytanko.

Czy program BeerSmith 2.2.12 dobre liczy nagazowanie w butelkach poprzez glukozę ? Bo kalkulator z tej strony http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17554129#tag  inne wyniki wychodzą:

BeerSmith 2,5  17c  25l  waga glukozy 88,70g  a suchy ekstrakt 136,42g

A internetowy  2,5  17c  25l  waga glukozy 156g

 

Lub jest źle napisane tłumaczenie gdzie jest suchy ekstrakt to powinno być glukoza. 

 

Się pytam bo liczyłem przez BeerSmith trzy warki mi wyszli nie do gazowane. Współczynnik ustawiałem tak 2,4  2,5  2,6 .

To lepsze piwa wychodziły nagazowane jak sypałem miarko do każdej butelki glukozą.

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Od dłuższego czasu ufam temu co pokazuje BS i myślę, że wskazuje dobrze. Aczkolwiek stwierdziłem znów, że jednak wolę niestylowe nagazowanie, tzn raczej poniżej 2,0 vol :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak zaimportować słody ze strzegomia (ściągnąłem ze strony- mogę plik otworzyć w programie, ale nie wiem jak dodać je do receptury, bo nie pojawiają się w oknie dodawania)

 

Już nieaktualne- dałem radę :)

Edited by vpatyk
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Do programu można wczytać sobie poprzez instalację dodatków (File->Adds on), nowe opisy BJCP 2015. Później w Options, pierwsze zakładka, zmienić domyślne ustawienia na BJCP 2015.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam. Jako pierwszą warkę wybrałem Kölsch

lacznie 4,4kg zasyp / 25litrow garnek/ 100g chmiel lubelski  
warka 20 litrów, wydajnośc: 75%

Postanowiłem skorzystać z programu BeerSmith 2 [ze spolczeniem] w celu ułatwieniu całego procesu oraz zachowania receptury.


W programie można wybrać sprzęt do warzenia dlatego też postanowiłem skonfigurować go pod własną warkę. Jedynie nie jestem pewiem czy pola sa prawidlowo uzupełnione

nie wiem tak ze jak porpawnie uzupełnić pola femnet/objętość butelkowania.

http://www.image-sha...pg-2963-33.html

z góry dzięki za wszelką pomoc smile.gif

Link to comment
Share on other sites

Chyba najłatwiej będzie Ci to uzupełnić, jak uwarzysz przynajmniej jedno piwo, będziesz wtedy widział jakie masz straty, odparowanie, itp.

 

w takim razie który sprzęt wybrać na 25 l warke?  41.jpg

ustawiajac wlasne parametry sprzetu zmienilo mi calkowicie parametry warki.

Link to comment
Share on other sites

Zostaw tak, jak miałeś. 

Po pierwszym piwie zobaczysz ile Ci odparowało w czasie gotowania, ile wylałeś chmielin/osadów i przed następną warką sobie już powpisujesz dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Czy w przypadku używania niesłodowanej pszenicy mogę wybrać płatki pszeniczne w przepisie? Czy to będzie to samo, czy proces robienia płatków (błyskawiczne) coś zmienia?

 

Ewentualnie na liście jest Wheat - Finlandia. Ale czy to jest pszenica czy słód pszeniczny?

Link to comment
Share on other sites

W ustawieniach gara jest w zacieraniu rubryczka z martwą przestrzenią kadzi, a dokładniej "Opróżn Kadzi Martwa Przestrz". Może mi ktoś wyjaśnić, o co chodzi? Nie wiem ile litrów tam wpisać.

Link to comment
Share on other sites

Mam kadź zacierną z filtratorem zrobioną z kega 50l. Nie wiem czy dobrze ustawiłem dane gara w programie. Czy może ktoś znający się na rzeczy rzucić na to okiem?

post-10359-0-14155400-1433181503_thumb.png

Edited by mirek1g
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.