wizi Posted January 18 Share Posted January 18 Zmieliłeś 4,2 kg słodu w młynku i taka niska wydajność? I do tego wysładzanie 1,5 litra w pół minuty. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że złoże zbiło się i cała cyrkulacja szła bokiem. Zmieliłeś na mąkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GregPasz Posted January 19 Share Posted January 19 Zmieliłem raczej grubo, raczej nie zmieliłem bo większość ziaren około 80% była prawie cała, bałem się za drobno zmielić bo wyczytałem na forum że może się cyrkulacja zatkać. Oczywiście trochę maki było, łuski dałem jak Ty polecałeś w innym wątku 10% wagi pszenicznego i wyszło co wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 19 Share Posted January 19 No to za słabo ześrutowałeś i przez to taka wydajność. Idealnie jest jak ziarno złamie się na pół i łuska jest cała. Na youtube jest filmik jak śrutować pod kociołek. Tam chyba dodatkowo polecają zwilżyć słód, ale nie jest to niezbędne. Ważne, abyś zobaczył jak powinien wyglądać prawidłowo ześrutowany słód i do tego dążyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 22 Share Posted May 22 (edited) Próbował ktoś zamienić syrop na nektar bananowy z biedry ? Zastanawiam się czy czegoś takiego nie zrobić na próbę. Edited May 22 by Alien844 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 22 Share Posted May 22 56 minut temu, Alien844 napisał(a): Próbował ktoś zamienić syrop na nektar bananowy z biedry ? Zastanawiam się czy czegoś takiego nie zrobić na próbę. https://piwo.org/forums/topic/31774-refermentacja-sokiem-nfc/#comment-532547 Ktoś tam coś tam próbował. Na forum było już niemal wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 23 Share Posted May 23 A czego nie próbowano... https://www.reddit.com/r/prisonhooch/ zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts