Jump to content

Jak zrobić "kobiece" piwo - moje doświadczenia.


Zbyszek T

Recommended Posts

Zmieliłeś 4,2 kg słodu w młynku i taka niska wydajność? I do tego wysładzanie 1,5 litra w pół minuty. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że złoże zbiło się i cała cyrkulacja szła bokiem. Zmieliłeś na mąkę?

Link to comment
Share on other sites

Zmieliłem raczej grubo, raczej nie zmieliłem bo większość ziaren około 80% była prawie cała, bałem się za drobno zmielić bo wyczytałem na forum że może się cyrkulacja zatkać. Oczywiście trochę maki było, łuski dałem jak Ty polecałeś w innym wątku 10% wagi pszenicznego i wyszło co wyszło :( 

Link to comment
Share on other sites

No to za słabo ześrutowałeś i przez to taka wydajność. Idealnie jest jak ziarno złamie się na pół i łuska jest cała. Na youtube jest filmik jak śrutować pod kociołek. Tam chyba dodatkowo polecają zwilżyć słód, ale nie jest to niezbędne. Ważne, abyś zobaczył jak powinien wyglądać prawidłowo ześrutowany słód i do tego dążyć.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
56 minut temu, Alien844 napisał(a):

Próbował ktoś zamienić syrop na nektar bananowy z biedry ?

Zastanawiam się czy czegoś takiego nie zrobić na próbę.

https://piwo.org/forums/topic/31774-refermentacja-sokiem-nfc/#comment-532547

Ktoś tam coś tam próbował.

Na forum było już niemal wszystko.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.