Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

No dzięki za odpowiedzi, rano dam znać czy coś się dzieje.

Ostatnio zrobilem to samo. Piwo schlodzilem do 11 st. I nie chciala ruszyc fermentacja. Dopiero przy 17 st. Ruszyla piana i w ciagu 6 dni powko zeszlo do 4 blg. I nadal fermentuje. Nie grzej go zbyt mocno. Poczekaj przy tych 17-18 stopniach przez jakies 10h nie idac wyzej a zobaczysz że ruszą. I taczej nie powinny niczego złego wyprodukować. Btw również s-04.
Link to comment
Share on other sites

Jest 16 st. i dalej stoi. Piana opadła a była około 3-4 cm, chyba że już burzliwa się skończyła? Piwo z ekstraktów, miało 10-11 blg, drożdze zadane około 13 we wtorek 29.12, ruszyło jakoś koło północy.

 

A może jeszcze ciut podnieść temperaturę i pokołysać fermentorem? 

Link to comment
Share on other sites

Jest 16 st. i dalej stoi. Piana opadła a była około 3-4 cm, chyba że już burzliwa się skończyła? Piwo z ekstraktów, miało 10-11 blg, drożdze zadane około 13 we wtorek 29.12, ruszyło jakoś koło północy.

 

A może jeszcze ciut podnieść temperaturę i pokołysać fermentorem?

Trochę cierpliwości :) 4 dni burzliwej to mało, a drożdże mogą fermentowac bez spektakularnych oznak.

Link to comment
Share on other sites

Możesz pomerdać, czemu nie. Tylko bez otwierania. Jak miałeś żarłoczne drożdże i lekkie piwo to już może być w zasadzie po robocie. Podniesienie jeszcze trochę temperatury tez nie zaszkodzi. Może jeszcze coś dojedzą, a jak nie to tylko im to pomoże w rozkładzie aldehydu i diacetylu.

Link to comment
Share on other sites

Pomerdane, temperatura 17 stopni, już nie podnosze. 

 

I faktycznie może być już po bużliwej, poprzednie piwo też 11 blg miało słabą bużliwą a zeszło do 2 blg w sumie w 4 dni.  Poczekam jeszcze z 2 dni i zmierze blg. Mam nadzieje że jednak drożdzaki pojadły i wszystko będzie ok bo piwko pachnie pięknie :D

Link to comment
Share on other sites

Utrzymanie prawidłowej tempratury jest najbardziej kluczowe na początku fermentacji. Jak oznaki aktywnej fermentacji się osłabiają, to podwyższenie temperatury po pierwsze piwu nie zaszkodzi, a po drugie może wręcz pomóc w redukcji diacetylu, aldehydu octowego i ewentualnego pobudzenia drożdży do wzmożonej aktywności w końcówce. Skoro wydaje się, że już jest po robocie, to ja bym zanosił w cieplejsze, ale oczywiście zrób jak uważasz.

 

Ale poświęcenie godne podziwu, szanuję ;)

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

I co najlepsze to moja kobieta wpadła na ten pomysł ;)

 

A po poruszaniu fermentorem coś się bardziej ruszyło. Coś tam nieśmiało bulka. Zostawię już okno zamknięte, będzie jakieś 20 stopni. No i cierpliwość.

 

 

Dzięki wielkie Panowie! 

Link to comment
Share on other sites

Witam.

 

Zamówiłem ostatnio surowce na ekstraktach do uwarzenia Stouta, wzorowałem się na zestawie "Prawdziwy Stout 12Blg" z Browamatora.

W zestawie jest jęczmień palony śrutowany 300g do zabarwienia brzeczki, ja zamówiłem jęczmień prażony ze Strzegomia (>1000EBC). Doczytałem właśnie, że odpowiednikiem jest

raczej słód barwiący 1300-1600EBC (Strzegom).

Warzyć na tym co mam, czy zamówić i czekać na słód barwiący?

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Potrzebuję porady co dalej zrobić z Witbier'em

 

Zacieranie

30' kleikowanie płatków 65-70 st.

50 st. - 30'

64 st. - 60'

72 st. - 30'

78 st. - 5'

 

Drożdże S-33 zadane do brzeczki 20 st. 12.5 blg 23l

 

Po 8h ruszyła fermentacja i przeprowadzona była w 20 st. Po 9 dniach przelałem na cichą przy 4.5 blg (potrzebowałem gęstwy w celach eksperymentalnych)

Cicha w 10 st. po 6 dniach blg 5 (przypuszczam, że to przez temperaturę).

I teraz nie wiem czy czasem nie zepsułem piwa przez niedofermentowanie? 

Butelkować je, czy przenieść do 18 st. i poczekać może dofermentuje? A może dodać gęstwy, którą z nich zebrałem?

Edited by Thorime
Link to comment
Share on other sites

Cześć wszystkim mam problem z Imperial IPĄ wg. przepisu Czesława. Jako że po chmieleniu była mętna postanowiłem sklarować ją żelatyną, wcześniej z dobrym skutkiem klarowałem grodzisza a teraz po 2tyg. w ok. 8°C wygląda to tak :/ .

Pierwsza warstwa jest klarowna (ok. litr), druga pół mętna (2l) a trzecia mętna jak cholera (18l). Pierwszy raz widzę coś takiego ale mam na koncie dopiero 9 warek. Wiecie o co chodzi? 

post-14884-0-35314300-1452001416_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tak chodzi pewnie o czas i temperaturę ;) Schłodź bardziej piwo i zostaw na parę dni dłużej powinno ładniej się sklarować. Rozumiem, że chmielu na zimno jeszcze nie dawałeś?

Link to comment
Share on other sites

Piwo jest już po chmieleniu na zimno, chciałem je zabutelkować zaraz potem ale uznałem że jest zbyt mętne, dodałem żelatyny i trzymałem 3 dni w lodówce tak samo jak grodziskie, jednak po upływie tego czasu nie zauważyłem żadnej poprawy. Potem wyjechałem na sylwestra na wieś, wracam a tutaj takie mizerne efekty. Mógłbym to co prawda jeszcze trzymać w lodówce gdyż miejsca mi nie brakuje ale boję się że ulecą chmielowe aromaty. Może powinienem powtórzyć zabieg z żelatyną, tylko czy to nie będzie miało wpływu na smak? poprzednim razem dałem 1 łyżeczkę rozpuszczoną w 0.5l wody. 

Link to comment
Share on other sites

Robię starter z drożdży FM41 i nie mam ekstraktu słodowego tylko słody, jak najlepiej postąpić, zrobić brzeczkę po prostu gotując słód w 64 stopniach i rozcieńczyć żeby wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

 

 

wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak?
 

 

z tego co mnie uczono to 

1) najlepiej startery robi się na 10°Blg 

2) nie daje się połowy fiolki 

 

Jak postąpić - zatrzyj sobie kilkaset gram słodu, przefiltruj, zagotuj, wystudź, zdekantuj - i jazda na karuzelę 

 

następnym razem odbierz cieńkusza - doprowadź gęstość do ~10°Blg ( odparuj dolej wody - zależy ile leci z filtracji ) 

w pojemniczki/woreczki 500mnl - i do zamrażalnika - brzeczka na startery zawsze przydatna :) 

Link to comment
Share on other sites

  • zasada locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.