Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

 

witam

 

05,08, Uwarzyłem Sweet Stouta miał być w/g przepisu 14 Blg ( zakupiony gotowy zestaw w Twój Browar 20L 14 Blg )  ale zapomniałem go rozcieńczyć do 20 litrów  i wyszło 16 BLG  i niecałe 18 litrów .Po tygodniu odfermentował do 8 Blg a wczoraj  zeszło tylko do 7,5 Blg .w/g przepisu przelewać na cichą czy może zabełtać fermentorem żeby trochę jeszcze zeszło , może drożdze ruszą ?Czy odczekać na cichej i butelkować tylko strach o granaty :)?

Koledzy co radzicie ?z góry dziękuję za pomoc .

 

Doradzam nie przelewać na cichą i zostawić jeszcze na tydzień półtorej w tym samym fermentorze i po tym czasie rozlać do butelek. Jeżeli nie chmielisz na zimno albo nie dajesz żadnych dodatków to nie ma sensu przelewać do drugiego fermentora - szkoda czasu i po drugie unikasz infekcji tym zwłaszcza że to pierwsze piwa twoje. Co do blg - podbija je laktoza rzeczywisty wynik to pewnie jakieś 5 blg więc w normie na S-04.

 

Polecam poczytać od deski do deski tematy: 

http://www.piwo.org/topic/21624-cicha-fermentacja-kiedy-zacz%C4%85%C4%87/?hl=cicha

http://www.piwo.org/topic/20193-list-otwarty-do-sklep%C3%B3w-piwowarskich/page-2?hl=cicha&do=findComment&comment=407918

 

Cicha fermentacja jest naprawdę zbędna przy piwie. I druga rzecz czas fermentacji 8 dni to trochę za krótko na burzliwą... ale to doczytaj linki co podałem wyżej.

 

 

Dzięki za info.

Link to comment
Share on other sites

Wrr. To też nie jest nagła potrzeba :facepalm: . Lepiej było zapytać tu:
http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/

 

Ale skoro już odpowiedziałem, to trochę będzie na temat :). Nie napisałeś jak zacierałeś, drożdże, temperatura. Ja też robiłem to piwo z TB, zacieranie 67-63°C, drożdże fm 13. Wyszło mi 22 L 15,5 blg a odfermentowało do 5,8. 

 

Widzę, że w międzyczasie odpowiedź już padła. 

Edited by Mates
Link to comment
Share on other sites

W niedziele uwarzylem alta. Brzeczke schlodzilem do 15c. 23 litry 13blg. Zadalem uwodniona paczke old german altbier gozdawy(data do 08.16r., przed zadaniem tez schlodzilem) i do poniedzialku zero reakcji. W pon wieczorem dodalem druga paczke i dzisiaj w dalszym ciagu nic. Teraz nie wiem, czy podnosic temp. czy zarzucic nastepne drozdze(pay7)?

Link to comment
Share on other sites

A co to znaczy zero reakcji? Sprawdzałeś czy blg spada? Pomijając już to lagi rzędu 24h się zdarzają, nawet dłuższe.

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

Chyba jednak za szybko spanikowalem. O 16 powierzchnia brzeczki byla gladka, przed chwila sprawdzalem jeszcze raz i zaczely pojawiac sie male grupki pecherzykow. Takiego grubego laga jeszcze nie widzialem.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam też sprawę w sumie dosyć pilną bo zaplanowałem warzenie a mój (pierwszy) starter robiony dzisiaj ok. 13 nie działa, blg stoi w miejscu. Czy lag 10h w starterze jest możliwy? Dodam, co najbardziej istotne, że użyłem drożdży wlp002 przeterminowanych z półtora roku, z tego co się dowiadywałem powinny działać mimo swojego wieku. 

Link to comment
Share on other sites

Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie, że drożdże się nie namnażają bo wygląd na to wskazywał. Czy to jakiś błąd? Wiem, że zwyczajowo nie ma najmniejszego sensu tego robić ale tutaj coś poszło źle więc sprawdziłem.

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że hardkor ale były za darmo więc pomyślałem, że będą w sam raz na pierwszy starter zważając na to, że i na tym forum i na paru zagranicznych czytałem, że ludzie kręcili z sukcesem startery nawet na 3 letnich drożdżach oryginalnie zapakowanych oczywiście. Właśnie przeczytałem w tej chwili konkretnie o 002, których użyłem, że też komuś nie ruszyły po dacie ważności, może to jakiś bardziej wrażliwy szczep. Z ciekawości wrzucę do tej kolby również przeterminowane Wyeast bo też mam jedno opakowanie a po tych doświadczeniach już raczej będę ganiać do sklepu po świeże więc i tak bym tą saszetkę wyrzucił.

Link to comment
Share on other sites

Jasiu, jak od początku żywota były dobrze przechowywane to spokojnie ruszą. Chociaż pewnie nie wszystkie.

 

 

 

Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie

Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-)

Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie.

Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów.

Link to comment
Share on other sites

A jak nie były? Nigdy tego nie wiadomo, chyba, że przeterminowaliśmy je sobie sami w lodówce.

 

Jedno jest pewne, jest tam o wiele mniej żywych komórek niż 1,5 roku wcześniej, więc lag 10h nie powinien dziwić. Czekać i tyle. Nie ma sensu grzebać w starterze i mierzyć blg, bo zachodzącą fermentację widać i czuć wyraźnie.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-)

Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie.

Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów.

 

Refraktometrem jeśli to robi różnicę, godzinę temu powtórzyłem areometrem.

Jedyne co zauważyłem w wyglądzie (a również zapachu) to właśnie brak jakichkolwiek zmian co było powodem, dla którego dokonałem tego pomiaru.

Minęły już blisko 24h, blg stoi jak już wszyscy wiedzą ku swej uciesze, a na dnie po zamieszaniu zbiera się warstwa drożdży z fiolki. Raczej trupy od samego początku i nie garną się do zmartwychwstania.

 

Link to comment
Share on other sites

Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu :( Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie.

Link to comment
Share on other sites

Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu :( Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie.

Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie.

Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować.

Link to comment
Share on other sites

Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie. Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować.

 

Okolice Kępna w Wielkopolsce.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle :)

Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem.

Link to comment
Share on other sites

 

Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle :)

Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem.

 

 

Jestem już w trakcie zacierania więc nie da rady. Dzięki serdeczne za chęci! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zasyp 22% żyta, zacieranie bez przerwy beta glukanowej, wygrzew do 76. Tradycyjnie po 25 minutach chciałem zacząć filtrację, ale ani drgnie. Co robić? Zamieszać? Podgrzać? Dolać wrzątku? 

Link to comment
Share on other sites

  • zasada locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.