Apofis Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 witam 05,08, Uwarzyłem Sweet Stouta miał być w/g przepisu 14 Blg ( zakupiony gotowy zestaw w Twój Browar 20L 14 Blg ) ale zapomniałem go rozcieńczyć do 20 litrów i wyszło 16 BLG i niecałe 18 litrów .Po tygodniu odfermentował do 8 Blg a wczoraj zeszło tylko do 7,5 Blg .w/g przepisu przelewać na cichą czy może zabełtać fermentorem żeby trochę jeszcze zeszło , może drożdze ruszą ?Czy odczekać na cichej i butelkować tylko strach o granaty ? Koledzy co radzicie ?z góry dziękuję za pomoc . Doradzam nie przelewać na cichą i zostawić jeszcze na tydzień półtorej w tym samym fermentorze i po tym czasie rozlać do butelek. Jeżeli nie chmielisz na zimno albo nie dajesz żadnych dodatków to nie ma sensu przelewać do drugiego fermentora - szkoda czasu i po drugie unikasz infekcji tym zwłaszcza że to pierwsze piwa twoje. Co do blg - podbija je laktoza rzeczywisty wynik to pewnie jakieś 5 blg więc w normie na S-04. Polecam poczytać od deski do deski tematy: http://www.piwo.org/topic/21624-cicha-fermentacja-kiedy-zacz%C4%85%C4%87/?hl=cicha http://www.piwo.org/topic/20193-list-otwarty-do-sklep%C3%B3w-piwowarskich/page-2?hl=cicha&do=findComment&comment=407918 Cicha fermentacja jest naprawdę zbędna przy piwie. I druga rzecz czas fermentacji 8 dni to trochę za krótko na burzliwą... ale to doczytaj linki co podałem wyżej. Dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Wrr. To też nie jest nagła potrzeba . Lepiej było zapytać tu:http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ Ale skoro już odpowiedziałem, to trochę będzie na temat . Nie napisałeś jak zacierałeś, drożdże, temperatura. Ja też robiłem to piwo z TB, zacieranie 67-63°C, drożdże fm 13. Wyszło mi 22 L 15,5 blg a odfermentowało do 5,8. Widzę, że w międzyczasie odpowiedź już padła. Edited August 18, 2016 by Mates Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 W niedziele uwarzylem alta. Brzeczke schlodzilem do 15c. 23 litry 13blg. Zadalem uwodniona paczke old german altbier gozdawy(data do 08.16r., przed zadaniem tez schlodzilem) i do poniedzialku zero reakcji. W pon wieczorem dodalem druga paczke i dzisiaj w dalszym ciagu nic. Teraz nie wiem, czy podnosic temp. czy zarzucic nastepne drozdze(pay7)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 (edited) A co to znaczy zero reakcji? Sprawdzałeś czy blg spada? Pomijając już to lagi rzędu 24h się zdarzają, nawet dłuższe. Edited August 23, 2016 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Chyba jednak za szybko spanikowalem. O 16 powierzchnia brzeczki byla gladka, przed chwila sprawdzalem jeszcze raz i zaczely pojawiac sie male grupki pecherzykow. Takiego grubego laga jeszcze nie widzialem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Ja mam też sprawę w sumie dosyć pilną bo zaplanowałem warzenie a mój (pierwszy) starter robiony dzisiaj ok. 13 nie działa, blg stoi w miejscu. Czy lag 10h w starterze jest możliwy? Dodam, co najbardziej istotne, że użyłem drożdży wlp002 przeterminowanych z półtora roku, z tego co się dowiadywałem powinny działać mimo swojego wieku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Mierzysz blg w starterze ?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie, że drożdże się nie namnażają bo wygląd na to wskazywał. Czy to jakiś błąd? Wiem, że zwyczajowo nie ma najmniejszego sensu tego robić ale tutaj coś poszło źle więc sprawdziłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Masz płynne drożdże 1,5 roku po terminie = hardkor. Jeśli w ogólę ruszą to będzie sukces, a ty się dziwisz, że nie fermentują po 10h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Wiem, że hardkor ale były za darmo więc pomyślałem, że będą w sam raz na pierwszy starter zważając na to, że i na tym forum i na paru zagranicznych czytałem, że ludzie kręcili z sukcesem startery nawet na 3 letnich drożdżach oryginalnie zapakowanych oczywiście. Właśnie przeczytałem w tej chwili konkretnie o 002, których użyłem, że też komuś nie ruszyły po dacie ważności, może to jakiś bardziej wrażliwy szczep. Z ciekawości wrzucę do tej kolby również przeterminowane Wyeast bo też mam jedno opakowanie a po tych doświadczeniach już raczej będę ganiać do sklepu po świeże więc i tak bym tą saszetkę wyrzucił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Jasiu, jak od początku żywota były dobrze przechowywane to spokojnie ruszą. Chociaż pewnie nie wszystkie. Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-) Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie. Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 A jak nie były? Nigdy tego nie wiadomo, chyba, że przeterminowaliśmy je sobie sami w lodówce. Jedno jest pewne, jest tam o wiele mniej żywych komórek niż 1,5 roku wcześniej, więc lag 10h nie powinien dziwić. Czekać i tyle. Nie ma sensu grzebać w starterze i mierzyć blg, bo zachodzącą fermentację widać i czuć wyraźnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-) Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie. Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów. Refraktometrem jeśli to robi różnicę, godzinę temu powtórzyłem areometrem. Jedyne co zauważyłem w wyglądzie (a również zapachu) to właśnie brak jakichkolwiek zmian co było powodem, dla którego dokonałem tego pomiaru. Minęły już blisko 24h, blg stoi jak już wszyscy wiedzą ku swej uciesze, a na dnie po zamieszaniu zbiera się warstwa drożdży z fiolki. Raczej trupy od samego początku i nie garną się do zmartwychwstania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Mi osobiście jest niesamowicie smutno z powodu poległych, ale z wylaniem w kibel jeszcze bym się wstrzymał, bo może coś z tego jednak będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Mierzenie blg jest totalnie bez sensu,przecież to widać jak ruszy, piana, zmętnienie, po dodatkowym grzebaniu jest większe prawdopodobieństwo że ruszy, tylko jaki szczep dzików to już nikt nie wie ,jak do 4 dni nie ruszy to w kibel,no i pogratulować sobie,ze ze sterylnością wszystko ok. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie. Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie. Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie. Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować. Okolice Kępna w Wielkopolsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted August 24, 2016 Share Posted August 24, 2016 To za daleko dla mnie. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Do mnie masz 120 km,ale zapraszam,coś sie znajdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Mogę poratować dopiero jutro wieczorem, żona będzie jechała po pracy w te okolice do rodziny. Mam marynkę i lubelski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem. Jestem już w trakcie zacierania więc nie da rady. Dzięki serdeczne za chęci! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Zasyp 22% żyta, zacieranie bez przerwy beta glukanowej, wygrzew do 76. Tradycyjnie po 25 minutach chciałem zacząć filtrację, ale ani drgnie. Co robić? Zamieszać? Podgrzać? Dolać wrzątku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts