Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

Po 15 dniach zlałem Tea Pale Ale na cichą. Chciałem zebrać gęstwę US-05 ale wygląda ona dziwnie (foto), coś na kształt granulek z serka grani. Podczas gotowania brzeczki popełniłem błąd i zamiast 10 min gotowałem mech irlandzki przez 30 min. Przypuszczam,że to powód dziwnego wyglądu gęstwy. Zbierać czy do wylania?

 

post-16465-0-10112600-1494616729_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Zrobiłem American Stouta 15blg , użyłem drożdży gozdawa us west coast ( wcześniej uwodnione ) zadane w sobotę rano (13.05) do dziś jakoś nie ruszyły (48h), resztka ze szklanki, w której uwadniałem poszła z odrobiną brzeczki na test FFT i te pracują ładnie.

Nie wiem czy czekać czy zadać kolejne, mam jeszcze us-05

Link to comment
Share on other sites

Raczej powinna być przynajmniej jakaś niewielka piana. Możesz sprawdzić czy ekstrakt nie spada. Ja osobiście, jeśli mi w ciągu 24h nie rusza to dorzucam suchary, nawet nie sprawdzam ekstraktu, bo mi się nie chce, a jedna paczka to nie majątek. Dobrze, że masz US-05, zawsze trzeba mieć paczkę na wszelki wypadek.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem 4 piwa 100% WLP650 i nie miałem nigdy, ale butelkowałem je dosyć wcześnie, po ok. 7 tygodniach. Czytałem jednak, że jest to możliwe. Długo już leży? Plastik czy szkło? 

Link to comment
Share on other sites

3 miesiące w nieotwieranym wiadrze. Pachnie ładnie, smakuje dobrze. Zeszło do 0 BLG. Zabutelkowałem i popijam sobie resztkę.

post-10009-0-02980100-1494955574_thumb.jpg

Edited by joonecky
Link to comment
Share on other sites

Awaria taboretu?

Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak:

dziwny taboret

Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura.

Link to comment
Share on other sites

Awaria taboretu?

Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak:

 

Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura.

mój też tak ma , nic ci nie odpadło, to jest wlot powietrza a przesuwaniem blaszki regulujesz ilość powietrza przecież

Link to comment
Share on other sites

 

Awaria taboretu?

Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak:

 

Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura.

mój też tak ma , nic ci nie odpadło, to jest wlot powietrza a przesuwaniem blaszki regulujesz ilość powietrza przecież

 

Dzięki kolego. Warto czytać instrukcje ;)

Link to comment
Share on other sites

Która metoda obliczania IBU jest bardziej powszechna? Korzystam z kalkulatora pobranego z tego portalu i tam są metody Rager i Tinseth. Różnice są spore.

Link to comment
Share on other sites

Która metoda obliczania IBU jest bardziej powszechna? Korzystam z kalkulatora pobranego z tego portalu i tam są metody Rager i Tinseth. Różnice są spore.

To nie jest pytanie na ostry dyżur. 

Link to comment
Share on other sites

Trzymałem Polish IPA na cichej, ostatnie dni były upalne (nawet do 24-25 stopni otoczenia) i dziś przy butelkowaniu piwo wydawało się być dość kwaśne. Teraz mam pytanie czy była to infekcja? Wpływ temperatury? Czy możliwym jest że jedno i drugie? 

Link to comment
Share on other sites

Bez obaw, będzie dobrze. Jeżeli nie gmerałeś w fermentorze zbyt często to nic się nie powinno przytrafić. Oczywiście infekcja nawet przy zachowaniu reżimu czystości przy warzeniu i fermentacji zawsze jest możliwa ale myślę że będzie ok. Przy pierwszych warkach człowiek zawsze troszkę przewrażliwiony. Otworzysz za tygodnie buteleczkę testową, w odpowiedniej temperaturze, i sam się przekonasz co i jak ...:))

Link to comment
Share on other sites

Bez obaw, będzie dobrze. Jeżeli nie gmerałeś w fermentorze zbyt często to nic się nie powinno przytrafić. Oczywiście infekcja nawet przy zachowaniu reżimu czystości przy warzeniu i fermentacji zawsze jest możliwa ale myślę że będzie ok. Przy pierwszych warkach człowiek zawsze troszkę przewrażliwiony. Otworzysz za tygodnie buteleczkę testową, w odpowiedniej temperaturze, i sam się przekonasz co i jak ... :))

Dzięki za dodanie otuchy :D

Link to comment
Share on other sites

  • zasada locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.