Robert87 Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 I nie grzeb* w tym Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganci Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 dzieki za pomoc ! Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 Używał ktoś Nelsona Sauvin 2018,bo mam wrażenie,że wali skarpetą a brzeczka już się gotuje.Mogę mylić ten aromat z naftą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 Nafta to nafta, giry to kompletnie coś innego,girowate zapaszki mogą być od słodu równie dobrze,robiłem piwo bez chmielu i waliło girami ze masakra przez jakiś czas. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg Drozdze s04 uwodnione Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Czekaj z tydzień i zmierz blgWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg Drozdze s04 uwodnione Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? Balingomierzem czy refraktometrem pomiary?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Balingomierzem, refraktometr stosuje tylko przy zacieraniuWysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Witam,Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało.Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 4 minuty temu, Drapichrust napisał: Witam, Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało. Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Użyj uwodnionych dwóch saszetek. Ta po terminie jeżeli była przechowywana w lodówce nadal bedzie w dobrej kondycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Jak nie masz pewności co do przeterminowanej paczki drożdży, uwodnij ją w osobnym pojemniki i zobacz jak się zachowają.Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Drożdże trzymam cały czas w lodówce. Użyję obu saszetek.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Godzinę temu, Drapichrust napisał: Witam, Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało. Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Też dziś miałem warzyc, ale wybrałem w końcu leżenie. Powodzenia Robert87, Thorgall and josephson 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Sprawdziłem po 3 dniach tego stouta i w temperaturze pokojowej zszedł o 1blg z 10 na 9blg. Najchetniej dodał bym jeszcze jedna paczkę s04, ale czy napowietrzac brzeczke/młode piwo które dofermentowalo 6blg?Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Dodaj uwodnione S04 tylko wlewaj je z wysokości żeby napowietrzyć choć trochę brzeczkęWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 A na grzyba ma dodawać, laktoza ubiła te wcześniejsze czy jakieś inne czary miały się stać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 Jak mozna zastapic słód Pale Ale w recepturze na Brown Porter (np https://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter,_Marcin_Jędrzejewski), majac do dyspozycji slod pilzneński i Golden Ale z Vikinga. Mam wszystkie pozostale słody, a żona wypomina, ze Brown Porter obsuwa sie w kolejce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 30 minut temu, fotohobby napisał: Jak mozna zastapic słód Pale Ale Spokojnie użyj pilzneńskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 A na grzyba ma dodawaćW takim razie co mam zrobić? Z 8,5blg przecież nie przeleje na cicha. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 W takim razie co mam zrobić? Z 8,5blg przecież nie przeleje na cicha. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu TapatalkaNo trzymaj jeszcze. Z tego co piszesz to zeszło przez 3 dni z 10 do 9. Teraz piszesz, że 8.5 więc fermentacja trwa. Daj drożdżom pracować. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 A dlaczego chcesz juz za wszelka cene przelewac na cicha? Z tego co widze piwo fermentuje ci dopiero 9 dni, zjadlo Ci z 15,5 blg do 8,5 blg, wiec cos sie tam dzieje. Daj temu jeszcze minimum z tydzien czasu, i postaraj sie narazie juz wiecej nie mierzyc bo sie czegos nabawisz. Zmierz za tydzien i bedziesz wiedzial. Moze tez przy zacieraniu temperatura byla zle mierzona i za wysoko zacierales. Ja na twoim miejscu uzbroil bym sie w troche cierpliwosci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 Ok w takim razie zobacze za tydzień. Sorry za pytania ale pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Temperatury pilnuje przez cały czas przy zacieraniu. Wczoraj przy wrażeniu aipy sprawdzałem czy czasem termometr mi źle nie pokazuje ale jest ok. W przyszły piątek sprawdzę. Dzięki za odpowiedzi. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 A ile kilogram laktozy daje blg na ta ilość piwa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buroczek Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 Z tego co gdzieś przeczytałem to podnosi o 2blgWysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Osmólski Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 (edited) Czy to normalne (zdjęcie) 7 dzień fermentacji, zaszczepione gestwą z poprzedniej warki US 05 ok 100 ml jasnej części gestwy prosto z poprzedniej warki(w dzień przelewania tej poprzedniej na cicha po odstaniu aż do rozwarstwienia) - mój pierwszy raz zadawania drozdzy w ten sposób(zawsze wcześniej były nowe z saszetki). 13 blg na start. Aktualne blg ok 7 mierzone refraktometrem wiec wg kalkulatora 3.1 blg Edited November 23, 2018 by Przemysław Osmólski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.