Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. 

Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg

Drozdze s04 uwodnione

Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? 

Link to comment
Share on other sites

Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. 
Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg
Drozdze s04 uwodnione
Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? 
Balingomierzem czy refraktometrem pomiary?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Drapichrust napisał:

Witam,
Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało.
Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
 

Użyj uwodnionych dwóch saszetek. Ta po terminie jeżeli była przechowywana w lodówce nadal bedzie w dobrej kondycji.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Drapichrust napisał:

Witam,
Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało.
Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
 

Też dziś miałem warzyc, ale wybrałem w końcu leżenie. Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Jak mozna zastapic słód Pale Ale w recepturze na Brown Porter (np https://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter,_Marcin_Jędrzejewski), majac  do dyspozycji slod pilzneński i Golden Ale z Vikinga.

Mam wszystkie pozostale słody, a żona wypomina, ze Brown Porter obsuwa sie w kolejce :)

Link to comment
Share on other sites






W takim razie co mam zrobić? Z 8,5blg przecież nie przeleje na cicha.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

No trzymaj jeszcze. Z tego co piszesz to zeszło przez 3 dni z 10 do 9. Teraz piszesz, że 8.5 więc fermentacja trwa. Daj drożdżom pracować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

A dlaczego chcesz juz za wszelka cene przelewac na cicha?

Z tego co widze piwo fermentuje ci dopiero 9 dni, zjadlo Ci z 15,5 blg do 8,5 blg, wiec cos sie tam dzieje.

Daj temu jeszcze minimum z tydzien czasu, i postaraj sie narazie juz wiecej nie mierzyc bo sie czegos nabawisz.

Zmierz za tydzien i bedziesz wiedzial. Moze tez przy zacieraniu temperatura byla zle mierzona i za wysoko zacierales.

Ja na twoim miejscu uzbroil bym sie w troche cierpliwosci.

 

Link to comment
Share on other sites

Ok w takim razie zobacze za tydzień. Sorry za pytania ale pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Temperatury pilnuje przez cały czas przy zacieraniu. Wczoraj przy wrażeniu aipy sprawdzałem czy czasem termometr mi źle nie pokazuje ale jest ok. W przyszły piątek sprawdzę. Dzięki za odpowiedzi.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 Czy to normalne  (zdjęcie) 7 dzień fermentacji, zaszczepione gestwą z poprzedniej warki US 05 ok 100 ml jasnej części gestwy prosto z poprzedniej warki(w dzień przelewania tej poprzedniej na cicha po odstaniu aż do rozwarstwienia) - mój pierwszy raz zadawania drozdzy w ten sposób(zawsze wcześniej były nowe z saszetki). 13 blg na start. Aktualne blg ok 7 mierzone refraktometrem wiec wg kalkulatora 3.1 blg

 

 

20181123_214145.jpg

Edited by Przemysław Osmólski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.