Skocz do zawartości

Piwa fermentacji spontanicznej: lambik, flandryjskie


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam pytanie czy wiśnie można dodać do szklanego baniaka, w którym już rok fermentuje mi lambic? Czy jednak konieczne będzie zlanie tego co mam do osobnego/nowego fermentora i dopiero dodanie wiśni?

Dodaj od razu do balona

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem?

 

http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html

 

 

post-17468-0-48175200-1498850562_thumb.jpg

 

 

 

 

Nie należy bać się skrobii i dekstryn w tego typu zacieraniu, będą one dobrym pożywieniem dla bakterii.

 

I jeszcze jedno pytanie - w którym momencie dodać tych dekstryn? Ile ich dodać? Czy nie zwiększy to zbyt bardzo ilości alko w piwie?

https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, dzięki.

Jeszcze jedno pytanie - czy owoce przed zadaniem jakoś specjalnie "antybakteryjnie - antygrzybiczo" traktujecie?
Chcę zrobić krieka z dodatkiem 6kg wiśni oraz drugi trunek - red flanders, z dodatkiem 4kg czerwonej porzeczki (które pewnie niebawem kupię i zamrożę) oraz 0.4kg suszonych śliwek z marketu...

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem?

 

http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html

 

 

attachicon.gifsłój_fermentacyjny.jpg

 

Ja trzymam w takim sloju kwasa już drugi rok ;) stoi w piwnicy, to światła i tak tam nie ma, o ile nie przyjdę i nie zapalę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobryflanders

 Bardziej pytałem o zasadę niż o to czy będzie "bez" czy "z: :P

 

 

stoi w piwnicy, to światła i tak tam nie ma

Nie mam piwnicy więc pytam. ;) No nic, trzeba będzie w coś zawinąć, choćby w szary papier pakowy...

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według opisu stylu flanders powinien mieć w zasypie 20% kukurydzy co jest problemem. Można ją zastąpić płatkami? Jakich użyć? Bo chyba nie kornflejksów ze sklepu...?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można w ogóle pominąć kukurydzę. Nie ma to większego wpływu na nic.

 

A jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie, to również polecam zrobić pierwszego flandersa na czysto. To jest na tyle złożone i skomplikowane piwo, że dowalanie tam jeszcze owoców to zdecydowanie nadmiarowa komplikacja jak na pierwszy raz.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam zrobić pierwszego flandersa na czysto

Ok, trzeba będzie tak zrobić jak mówisz. Dzięki :)

 

EDIT: Choć mimo wszystko dodam płatki dębowe, które będą imitacją dojrzewania w beczce, może sherry oloroso (z TB)? Zapewne.

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kukurydzę można niby zastąpić niesłodowaną pszenicą, podobno daje to dobre rezultaty. Jak jest to nie wiem, ale kiedyś też się nad tym zastanawiałem i znalazłem coś takiego:

https://byo.com/bock/item/655-flanders-red-ale

"While not common in Flanders, Wyeast Laboratories has found the use of unmalted wheat very beneficial. The starches found in unmalted wheat contribute more complex material than malted barley or corn that will also break down more slowly, providing fuel for the yeast and bacteria over a long period of fermentation. You can use up to 20% unmalted wheat in place of the corn."

Świeże płatki dałem do swojego pierwszego flandersa. Przez pierwsze kilka miesięcy, kiedy próbowałem co wyszło, dawało mocną dechą. Teraz po prawie roku jest już delikatniej, na kilkanaście osób, które próbowały tego piwa jak na razie tylko jedna marudziła na deskę. Teraz leżakuję drugiego flandersa, gdzie nie dawałem żadnego drewna, dla sprawdzenia. Ja generalnie nie jestem fanem drewna w piwie i w tych klasycznych komercyjnych przykładach właściwie nie za bardzo je czuję co mi odpowiada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem?

 

http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html

 

 

attachicon.gifsłój_fermentacyjny.jpg

 

 

 

 

Nie należy bać się skrobii i dekstryn w tego typu zacieraniu, będą one dobrym pożywieniem dla bakterii.

I jeszcze jedno pytanie - w którym momencie dodać tych dekstryn? Ile ich dodać? Czy nie zwiększy to zbyt bardzo ilości alko w piwie?

https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511

 

Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces#Brettanomyces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefu...yces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi.
 

Czytałem, że dostęp do tlenu w przypadku piw kwaśnych jest porzadany, wszak beczki dębowe, w których oryginalnie się sour ale fermentuje, nie są powietrzo- (tleno-) szczelne... Mam taki i myślałem, że się nada, skoro nie to produkcja cydru czy wina w nim będzie...  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefu...yces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi.

Czytałem, że dostęp do tlenu w przypadku piw kwaśnych jest porzadany, wszak beczki dębowe, w których oryginalnie się sour ale fermentuje, nie są powietrzo- (tleno-) szczelne... Mam taki i myślałem, że się nada, skoro nie to produkcja cydru czy wina w nim będzie...

Dostęp tlenu jest pożądany jak chcesz mieć ocet. Dlatego piwa kwaśne fermentuje się w balonach żeby ograniczyć dostęp tlenu.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie który produkt polecasz (z jakiego sklepu) do flandersa red?

Allegro albo jakieś sklepy dla winiarzy. Francuskie średnio opiekane są ok do flandersa.  

 

Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces#Brettanomyces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi.

Są szczelne jak się je dobrze zakręci. Trzymałem w nich piwa po 1,5 roku i nie miałem octu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We flandersie delikatna octowość jest dozwolona

Dozwolona. To trochę jak diacetyl w pilsie, jak jest mało uzupełnia bukiet, jak dużo wada. Kolega pisze że tlen jest pożądany przy piwach kwaśnych zgadasz się? Pożądany?

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W małych ilościach, i przy niektórych rodzajach piw kwaśnych, np. właśnie flandersach. Natomiast są to ilości, które do środka butelki przepuści korek, albo inne kombinacje - np. beczka, czy gdzieś widziałem teki patent - zatykanie otworu balonu dębowym korkiem. Dużej ilości tlenu nie chcemy nigdzie.

 

http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/?do=findComment&comment=106717

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W małych ilościach, i przy niektórych rodzajach piw kwaśnych, np. właśnie flandersach. Natomiast są to ilości, które do środka butelki przepuści korek, albo inne kombinacje - np. beczka, czy gdzieś widziałem teki patent - zatykanie otworu balonu dębowym korkiem. Dużej ilości tlenu nie chcemy nigdzie.

 

http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/?do=findComment&comment=106717

Święta racja.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja trzymam w takim sloju kwasa już drugi rok

Są szczelne jak się je dobrze zakręci. Trzymałem w nich piwa po 1,5 roku i nie miałem octu.

Zakładałeś kapturek i wlewałeś wodę - ujście CO2, czy raczej było maksimum szczelnie?

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.