Jump to content

Piwa fermentacji spontanicznej: lambik, flandryjskie

Recommended Posts

Kolejne odświeżenie tematu. Nadszedł czas na zadanie wiśni do mojego 9 miesięcznego lambika. Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)?

Czy wyeast lambic blend może dawać na początku aromaty siarkowodorowe? 

Spotkał się ktoś z taką sytuacją? 

W dniu 11.07.2022 o 11:01, Misiek30 napisał:

Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)?

Możesz dać część gęstwy z poprzedniego piwa lub część samego piwa. Przy czym efekt w mniejszym lub większym stopniu będzie się różnił od pierwszego. 

Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania:

1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier?

2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe.

Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe.

Dziękuję uprzejmie.

W dniu 18.07.2022 o 22:55, Wo_Man napisał:

Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania:

1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier?

2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Czy na pytanie 2 pojawiły się jakieś sugestie. Byłbym wdzięczny za udostępnienie.

Nie robiłem jeszcze nigdy flandersa, ale z tego co wiem, to zwykłe drożdże S. cerevisiae dość źle znoszą dłuższe przebywanie w fermentorze (mowa o wielu miesiącach). Osobiście użyłbym jakiegoś w miarę neutralnego szczepu nie odfermentowującego głęboko i zrobił to metodą solery.

• 3 months later...

Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać:

Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam.

48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki.
jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ?

• 2 weeks later...
W dniu 27.10.2022 o 19:43, mina obelżywa napisał:

Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać:

Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam.

48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki.
jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ?

zostaw na 3 msc

blona powinna pojawic sie z czasem