Misiek30 Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 Kolejne odświeżenie tematu. Nadszedł czas na zadanie wiśni do mojego 9 miesięcznego lambika. Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted July 12, 2022 Share Posted July 12, 2022 Czy wyeast lambic blend może dawać na początku aromaty siarkowodorowe? Spotkał się ktoś z taką sytuacją? W dniu 11.07.2022 o 11:01, Misiek30 napisał: Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)? Możesz dać część gęstwy z poprzedniego piwa lub część samego piwa. Przy czym efekt w mniejszym lub większym stopniu będzie się różnił od pierwszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wo_Man Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania:1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier?2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa?Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wo_Man Posted July 20, 2022 Share Posted July 20, 2022 Wyrazi ktoś doświadczony swoją opinię?Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 20, 2022 Share Posted July 20, 2022 Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wo_Man Posted July 21, 2022 Share Posted July 21, 2022 Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe.Dziękuję uprzejmie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek30 Posted July 26, 2022 Share Posted July 26, 2022 W dniu 18.07.2022 o 22:55, Wo_Man napisał: Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania: 1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier? 2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa? Z góry dziękuję za pomoc. Witam Czy na pytanie 2 pojawiły się jakieś sugestie. Byłbym wdzięczny za udostępnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 26, 2022 Share Posted July 26, 2022 Nie robiłem jeszcze nigdy flandersa, ale z tego co wiem, to zwykłe drożdże S. cerevisiae dość źle znoszą dłuższe przebywanie w fermentorze (mowa o wielu miesiącach). Osobiście użyłbym jakiegoś w miarę neutralnego szczepu nie odfermentowującego głęboko i zrobił to metodą solery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted October 27, 2022 Share Posted October 27, 2022 Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać: Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam. 48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki. jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 W dniu 27.10.2022 o 19:43, mina obelżywa napisał: Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać: Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam. 48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki. jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ? zostaw na 3 msc blona powinna pojawic sie z czasem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now