wassyl Posted September 27, 2008 Share Posted September 27, 2008 No i stało się, postanowiłem (poza prawie codziennymi wizytami i czytaniem ważkich uwag) wreszcie się przywitać Warka numer 2 właśnie się chłodzi w wannie, a przy kompie siedzę z zacnym piwkiem z pierwszej (o dziwo udanej) próbki Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dojść do takich perfekcji i pomysłów jak niektórzy z Was, ale na pewno trochę to potrwa Pozdrawiam wszystkich i lecę zaszczepić drożdżami Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 28, 2008 Share Posted September 28, 2008 No i stało się, postanowiłem (poza prawie codziennymi wizytami i czytaniem ważkich uwag) wreszcie się przywitać Warka numer 2 właśnie się chłodzi w wannie, a przy kompie siedzę z zacnym piwkiem z pierwszej (o dziwo udanej) próbki Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dojść do takich perfekcji i pomysłów jak niektórzy z Was, ale na pewno trochę to potrwa Pozdrawiam wszystkich i lecę zaszczepić drożdżami Witaj i czytaj. To najlepsza droga do zdobywania wiedzy piwowarskiej. Już po kilku miesiącach Twoja wiedza będzie znacznie szersza. No i warz, bo najlepiej utrwala się wiedzę w praktyce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 28, 2008 Share Posted September 28, 2008 Witam serdecznie nowego piwowara Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted September 28, 2008 Share Posted September 28, 2008 Połącz umiejętnie wiedzę teoretyczną z praktyką, a na sukcesy przyjdą same. Powodzenia. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 12, 2008 Share Posted October 12, 2008 Witam serdecznie , wprawdzie nie ważyłem dotąd piwa, ale jestem plantatorem tzn. uprawiam chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Dobrze zacząłeś teraz tylko warzyć. Napisałeś -jestem plantatorem- czyli profesjonalista na forum. To może zaproponujesz chmiel w rozsądnych cenach dla forumowiczów. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 A jak oceniasz sezon 2008? Ja jestem plantatorem od tego roku, mam całe 10 sztuk , ale na plon nie narzekam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Cześć, jestem z lubelskiego więc koszt przesyłki pewnie byłby większy niż wartość chmielu. Ja w tym sezonie mam jedynie odmianę : Lubelski i Magnum.Teraz na początku skupu kg kosztuje 20 do25 zł zależnie od odmiany, najtańszy niestety jest Lu. najdroższe Mg. Nie znam się zupełnie na amatorskim waRZeniu (;)) ale wydaje się że tu Mg(magnum) nie ma zastosowania, jest to chmiel zaliczany do super goryczkowych .Zawartość alfa waha się od12do nawet 16.5%.Jeśli kogoś interesuje sama uprawa, to służę pomocą.Pozdrawiam-RZ- Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Zależy od regionu, ja plonów jestem bardzo zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Nno to ja mam kilka sztuk więcej:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Napisz coś więcej o swojej plantacji Co uprawiasz, od jak dawna i dlaczego chmiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Lubelski w szyszce by mnie, ale myślę, że nie tylko mnie, bardzo interesował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Mnie nie powiem tez. Kilka kg z checia kupie i zaplace za przesylke... Teraz jak mam kupic chmiel za minimum 35zl za 100 gram to kazde oszczednosci w tej materii by mnie interesowaly. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 ale wydaje się że tu Mg(magnum) nie ma zastosowania, jest to chmiel zaliczany do super goryczkowych .Zawartość alfa waha się od12do nawet 16.5%.Jeśli kogoś interesuje sama uprawa, to służę pomocą. Magnum jest cenionym chmielem, podobno jest spokrewniony z Hallertau Mittelfruh, daje czystą goryczkę i jest chętnie stosowany w niemieckich piwach. Masz może zbadaną zawartośc alfakwasów? Ciekaw jestem, ile miało Magnum w tym roku. Mam pytanie odnośnie uprawy - coś mi zapładnia moje chmiele, w szyszkach mam nasionka, czy w takim przypadku warto kontynuowac uprawę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Nno to ja mam kilka sztuk więcej:D Może masz kilka fotek z plantacji? Chętnie bym ucieszył oczy fotkami z wegetacji, zbiorów, a może suszenia. Mam dalszą rodzinę w lubelskim, ale tam już od dawna niema plantacji, z resztą bywam tam raz na 10 może i więcej lat. Elroy może to powinno się być w dziale surowce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 No i jo Cie witom Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 blackbery czekamy na więcej konkretów. % alfa kwasów, ceny i zaczniemy handlować. Sami detaliści, ale to też ludzie. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Sami detaliści, ale to też ludzie. Cześć myślę że szło by się dogadać, cena.... za Lu. to jakieś 35 zł\ kg. pogadam z córką jeśli będzie się chciała bawić w wysyłki to o.k ja osobiście na to nie mam czasu niestety:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Fotki? poszukam mam w domu fotografa amatora może coś się znajdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Sami detaliści, ale to też ludzie. Cześć myślę że szło by się dogadać, cena.... za Lu. to jakieś 35 zł\ kg. pogadam z córką jeśli będzie się chciała bawić w wysyłki to o.k ja osobiście na to nie mam czasu niestety:) Byłaby do zaakceptowania. Pytanie ile by wyszła przesyłka - tutaj chyba tylko gabaryt graja rolę, bo waga nie. Namów córkę - prosimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 No czekamy na odzew. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 coś mi zapładnia moje chmiele, w szyszkach mam w takimnasionka, czy przypadku warto kontynuowac Gdzieś musi rosnąć krzak męski, może nawet u Ciebie.Bardzo rzadko zdarza się że na jednej roślinie wytwarzają się kwiaty męskie i żeński ,poobserwuj w czasie wegetacji. Kiedyś Pani prof. Solarska wspominała jako ciekawostkę że angole do niektórych gat. piwa stosują chmiel zaziarniony... no aleu Nich to wszystko jest odwrotnie:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackberry Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 odzew będzie, ale dopiero w sobotę lub niedzielę. ok? pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 15, 2008 Share Posted October 15, 2008 Jesli w ogole bylaby taka mozliwosc zakupu chmielu. To proponowalbym dwie rzeczy. Podwyzszyc cene by sie oplacalo osobie pakujacej wysylajacej, by to nie byla przysluga, a konkretna korzysc. A po drugie zorganizowac to w jednej dwoch akcjach kupowania chmielu by nikomu pupska niepotrzebnie zawracac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 15, 2008 Share Posted October 15, 2008 Jesli w ogole bylaby taka mozliwosc zakupu chmielu. To proponowalbym dwie rzeczy. Podwyzszyc cene by sie oplacalo osobie pakujacej wysylajacej, by to nie byla przysluga, a konkretna korzysc. A po drugie zorganizowac to w jednej dwoch akcjach kupowania chmielu by nikomu pupska niepotrzebnie zawracac. Popieram. W sklepach piwowarskich cena po przeliczeniu wyniesie ok 100 zł za kg, więc mamy pole do manewru. Jeden warunek: chmiel musi mieć zbadane alfakwasy, inaczej jest tylko na wpół uzytyteczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now