Sabo Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Witam, zamówiłem piwo Coopers ekstrak słodowy nahcmielony 3 szt, oraz 12,5 kg Ekstraktu słodowego z WES ( na przyszle warki ) Do jednego coopersa piszą o 23 l wody, ale czy napewno tyle dawac? Czy mniej? Wiadomo że każdy producent zawyża. I jeszcze jedno czy waga ekstraktu równa sie objetosciowo wagą coopersa ekstraktu nachmielonego? Bo zamowilem ekstrakt w takim baniaczku, i chcialem np wywlewajac coopersa do wiadra fermentacyjnego przelac z baniaczka ekstrakt do puszki od coopersa i wtedy np odmiezyl byl 1,7 kg albo ew 3/4 zalac dla 1,2-1,3 kg. Prosze o poradę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spotter Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 (edited) Puszki są przystosowane na wyprodukowanie takiej ilości piwa, jaka jest podana na opakowaniu. Więc jęzeli jest podane, że na 23l gotowego piwa, to na tyle też tego jest. Prawda jest taka, że jeżeli dodasz mniej wody, piwo będzie mocniejsze ale też mocniej nachmielone. Jeżeli dodasz więcej wody, uzyskasz słabsze i mniej nachmielone. Ja swoje pierwsze robiłem dokładnie wg. instrukcji i wyszło mi tych 46-48 butelek piwa (lałem trochę za mało, dlatego aż 48 butelek). A co do samej metody robienia - wymieszaj najpierw ekstrakty z pewną ilością wody (najczęśiej 2l), wlej to do fermentora i dopiero dolewaj wody. Wtedy będziesz mógł regulowac ile brzeczki chcesz otrzymac. Edit: waga ekstraktu NIE RÓWNA się objętości, tj. 1kg ekstraktu nie stanowi 1l. A wynika to z tego, że ekstrakt jest gęstszy, a co za tym idzie cięższy. Więc 1kg ekstraktu to mniej niż 1 l wody. Edited July 27, 2011 by Spotter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Chodziło mi bardziej ze jak puszka ekstraktu nachmielonego coopersa ma 1,7 kg, to jak wleje tam ekstrak slodowy nie nachmielony to waga bedzie raczej podobna. Czyli coopersa i 23 l wody, a ile tego ektrasktu slodowego nienachmielonego tez z 1,5 kg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 W taj tabeli na dole strony masz kilka przykładów. Puszka napełniona ekstraktem WES powinna w przybliżeniu ważyć podobnie jak coopers, różnica wynika z tego ile zawiera wody jeden i drugi. Może warto zaopatrzyć się w wagę, przyda się w przyszłości do odmierzania słodów i chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted July 28, 2011 Author Share Posted July 28, 2011 czyli z tej tabeli wychodzi przy 23 l wody potrzebuje 3,4 ekstraktu slodowego czyli 1,7 kg z coopersa nachmielojnego I drugą taką puszkę np ekstraktu slodowego z WES nienachmielonego, zgadza sie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Na pewno WeS ma inną ilość wody w ekstrakcie niż coopers ,ale możesz tak przyjąć jak napisałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted July 28, 2011 Author Share Posted July 28, 2011 Ekstrakt słodowy jasny 80% m/m - to informacja ze strony WES odonosnie tego ekstraktu Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Z tego co kojarzę to coopers ma chyba więcej wody, więc będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Ok czyli dodam tyle ekstraktu ile zmiesci sie w puszcze coopersa na 23 l wody. Teraz pytanie, czy moge uzyc ekstraku slodowego JASNEGO do np Stouta od coopersa? Albo dark ale? Jak bardzo zepsuje to smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 (edited) Do puszki nachmielonego ekstraktu (czyli właściwie koncentratu brzeczki piwnej) dodajesz teoretycznie kilogram cukru - lub jego równowartość w postaci ekstraktu słodowego lub glukozy. Daj ekstrakt JASNY (gdybyś dawał cukier to on też jest "biały"/nie barwiony). Chodzi o to by drożdże miały co zjeść - im kolor surowca jet obojętny. Zawartość puszki z brew-kitem jest już odpowiednio "barwiona" pod wyjściową, przewidzianą ilość piwa. Nie ma potrzeby dodatkowego "barwienia" kolorowymi ekstraktami. Dopiero gdybyś "doprawił" STOUTa ciemnym ekstraktem to wtedy byś coś mógł popsuć. Albo DARK ALE zamiast DARK by wyszedł very black i może wdarły by się jakieś posmaki z ciemnych słodów i popsuły ogólny smak piwa (zamiast jak DARK ALE by smakowało jak PORTER ) Czyli śmiało dawaj ekstrakt jasny. Edited July 29, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Swoja drogą ekstrak słodowy nie jest taki drogi, zakupiłem z WES 12,5 kg w baniaczku za 171 zl, wychodzi z tego mniej wiecej 7 x 1,7 kg ( czyli zestaw ekstraktu slodwoego do 7 coopersow na 23 l piwa kazde ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Swoja drogą ekstrak słodowy nie jest taki drogi, zakupiłem z WES 12,5 kg w baniaczku za 171 zl, wychodzi z tego mniej wiecej 7 x 1,7 kg ( czyli zestaw ekstraktu slodwoego do 7 coopersow na 23 l piwa kazde ) Jak chcesz żeby było taniej i lepiej to zrezygnuj z puszek coopersa, kup chmiel i nachmiel ten ekstrakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now