Jump to content

Desperados?


Recommended Posts

Czy ktoś próbował osiagnąć coś podobnego do desperadosa? zamówilem ekstrakt Coopers Mexican i esencję smakową tequila. Postaram się uważyc piwko i do butelek dodać rózne ilości esencji, i opisywac wszystko na kapslach, zaczne od 1 kropli na butelkę i tak w górę. Co o tym sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

A dużo jest tej esencji? Ja bym wszystko wlał do fermentora z surowcem do fermentacji przy rozlewnie, bez bawienia się w kropelkowanie.

Nie dowiesz się jak to smakuje póki sam nie spróbujesz i nie przetrzesz szlaków :)

Link to comment
Share on other sites

jak dla mnie zakupc lagerów i takie dolanie esencji nie da wymiernych efektów z racji tego ze w butelkach poleżakują trochę i jeszcze trochę się przegryża i dofermentują.

Esencji jest 40 ml - niby na 4l wódki

Link to comment
Share on other sites

Najprościej byłoby kupić zwykłego jasnego lagera, rozlać na kilka szklanek i potestować z różnymi ilościami esencji.

Dokładnie tak, a konkretnie Tatrę.

Link to comment
Share on other sites

A dużo jest tej esencji? Ja bym wszystko wlał do fermentora z surowcem do fermentacji przy rozlewnie, bez bawienia się w kropelkowanie.

... i w razie niepowodzenia eksperymentu 23 litry piwa na straty :)

 

Kup na początek TATRę i "szklankowo" sprawdź jak wyjdzie. Potem jak pisałeś daj do butelek przy rozlewie. Trochę butelek zostaw z "normalnym" piwem.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

dla przyszłych desperado poszukiwaczy, test z zakrlaplaniem "tatry" jest masakryczny, nie da się pić takiego piwa, smak całkiem inny w ogólne nie przypomina smaku desperadosa, ciekawe skąd oni biorą ten smak

Link to comment
Share on other sites

dokładnie despederadosa najlepiej próbować robić z tatry, Ci co znają lepiej browar w Warce wiedzą o co chodzi :P

 

kiedyś brali z zagranicy, ale teraz robi dla nich ktoś w Polsce.

Link to comment
Share on other sites

A nie lepiej użyć tequili zamiast jakis esencji? Jakoś nie mam zaufania do esencji... Dzis doleje sobie do zwykłego jasnego piwka trochę t. i dam znać, ale dopiero po 13.00 ;)

 

...ups, zabrakło w domu tequili, wrr

Edited by przemski
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

I jak ktoś próbował dodawać tej esencji tequili do piwa? Jak wrażenia? Jedna fiolka na 20l warki daje wyczuwalny aromat w gotowym piwie?

Sam niedługo będę robił, siostra koniecznie chce 2 skrzynkę "desperadosa" na urodziny ... ;) Jako baza będzie zwykły pils 100% pilzneński, chmielony tak głównie na goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

I jak ktoś próbował dodawać tej esencji tequili do piwa? Jak wrażenia? Jedna fiolka na 20l warki daje wyczuwalny aromat w gotowym piwie?

Sam niedługo będę robił, siostra koniecznie chce 2 skrzynkę "desperadosa" na urodziny ... ;) Jako baza będzie zwykły pils 100% pilzneński, chmielony tak głównie na goryczkę.

 

ktoś dodawał do piwa w szklance esencji i była okropna, z tego co pamietam, musisz sobie wyszukac na forum

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

ktoś dodawał do piwa w szklance esencji i była okropna, z tego co pamietam, musisz sobie wyszukac na forum

 

Odkopię trochę temat, ale robiłem niedawno piwo na styl "Desperadosa" (a dokładniej piwo o posmaku tequili z cytryną, bo to drugie robi różnicę). Wcześniej popróbowałem trochę "sklepówek" różnych i wniosek nasunął się jeden - w takim piwie dominuje cytryna i słodycz, a tequila jest tylko w tle (jeśli w ogóle bywa, polecam przeczytać skład kilku takich piw sklepowych). O moim eksperymencie możecie poczytać tutaj:

 

http://www.piwo.org/...ia/page__st__20

 

(na koniec wątku, 2 strona - jeśli by się kiedyś wątek bardziej rozwinął).

 

Opisałem moje doświadczenie tam, ponieważ cały wątek Zbyszka był dla mnie inspiracją. Nie wiem jak inni robili testy w kuflu, ale ja do zwykłego piwa (domowego) dodałem sobie 2 łyżki syropu cytrynowego i chyba 2 krople esencji z Biowina plus 1 tabletkę słodzika (to konieczność żeby nie fermentowało w bulti) i wyszło na tyle pijalne, że zaryzykowałem zrobienie kilku litrów. Reszta opisana jest w tamtym wątku. Na pewno za mało posłodziłem piwo przed refermentacją i dodałem zbyt dużo esencji, ale moim skromnym zdaniem piwo jak na pierwszą próbę jest ok. Idealnie jak w sklepie się nie da (i dobrze!) ale można zrobić przyzwoite tequila flavor "beer" :) Oczywiście jest to raczej mieszanka piwa, wody, syropu i substancji słodzącej ale dla mnie każde słodzone piwo z esencją jest już tylko czymś na bazie piwa...

Edited by mbanano
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Odkopię temat. Moja żona lubi Depseradosa. Chciałbym zrobić dla niej coś podobnego na lato. Czy macie doświadczenia w tym temacie, sprawdzone receptury? Kolego mbanano, widzę, że podejmowałeś próby przygotowania czegoś podobnego w smaku. Czy udało się dopracować recepturę żeby zbliżyć się do oryginału?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.